Jorge Lorenzo raakte vrijdagmorgen geblesseerd bij een stevige crash in FP1, waardoor zijn Motul TT Assen vroegtijdig voorbij is. Het is niet de eerste blessure voor de 32-jarige Spanjaard in het afgelopen jaar. Sterker nog dit is zijn zevende blessure in tien maanden. Hoeveel pech kan je hebben?

Jorge Lorenzo reed vanaf 2008 negen seizoenen voor het Yamaha fabrieksteam in de MotoGP. In deze jaren behaalde hij drie wereldtitels en eindigde de coureur afkomstig van Mallorca altijd in de top-vier van de eindstand. Met 44 zeges nam Lorenzo afscheid bij Yamaha eind 2016. Bij de Ducati duurde het bijna anderhalf jaar tot hij zijn eerste overwinning behaalde op Mugello, wat direct opgevolgd werd door een tweede zege in Catalunya. Op de Red Bull Ring (12 augustus) behaalde hij zijn derde en tot nu toe laatste overwinning in de MotoGP. Ook in Misano doet Lorenzo mee voor de winst, wanneer hij in de jacht op teamgenoot Andrea Dovizioso ten val komt.

Vanaf de race in Aragon (23 september) begint de ellende voor Lorenzo. Bij een crash na de start loopt hij een ontwrichte teen en breuk in zijn middenvoetsbeetje op. Een evenement later gaat het opnieuw mis. In Thailand crasht Lorenzo met een flinke highsider na een technisch probleem met zijn Ducati. Een pols- en enkelblessure weerhouden hem van een start in de vier overzeese races. In Valencia wordt hij in de regen twaalfde. De verwachtingen zijn erg hoog wanneer Lorenzo begint als teamgenoot van Marc Márquez bij het Repsol Honda Team. Echter raakt hij in de winter opnieuw geblesseerd en ook komt hij met onder andere een gebroken rib niet ongeschonden uit de strijd in Qatar. Ook tijdens tests in Jerez en Catalunya loopt hij blessures op, waardoor zijn rugwervel breuk vrijdag in Assen zijn zevende blessure in tien maanden betekende.

De pechduivel achtervolgt Lorenzo en de crash in de Catalunya race, waar hij Dovizioso, Valentino Rossi en Maverick Viñales in meenam leverde hem ook veel negatieve publiciteit op. Het feit is wel dat Lorenzo in de laatste tien maanden niet meer in de top-tien van een MotoGP race is gefinisht, terwijl er in die periode veertien wedstrijden zijn verreden waarvan hij er aan tien deelnam. De crash in Assen zorgt ervoor dat hij voorlopig ook nog wel even moet wachten op zijn eerste top-tien resultaat met de Honda. Lorenzo gaf zelf al aan dat hij de Sachsenring sowieso moet missen. De komende drie tot vier weken moet Lorenzo een korset dragen door zijn gebroken rugwervel. Het is dan ook nog maar de vraag of en hoe fit hij zal zijn tijdens de races op Brno en de Red Bull Ring begin augustus. Wanneer het allemaal klopt bij Lorenzo is het een coureur die door bij niemand te stoppen is. Maar zou het allemaal weer gaan kloppen bij Lorenzo fysiek en in combinatie met Honda? Dat is een vraag die velen door het hoofd schiet, maar wat voor een ieder speculeren blijft.

Een overzicht van de blessures van Lorenzo in de afgelopen tien maanden na een valpartij:

  1. GP Aragon (september 2018): ontwrichte grote teen en een breuk in rechter middenvoetsbeentje
  2. GP Thailand (oktober 2018): ernstige kneuzingen in de linkerpols en een verstuikte rechterenkel
  3. Crash bij off road training (januari 2019): breuk in linkerpols
  4. GP Qatar (maart 2019): gebroken rib en kneuzingen in de rug, pols, vingers en voet
  5. Test Jerez (mei 2019): hevige pijn over het hele lichaam
  6. Test Catalunya (juni 2019): pijn in de rug en borst nadat de motor op hem was gevallen
  7. GP Assen (juni 2019): gebroken rugwervel

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App