Zijn Nakagami en Zarco Honda’s joker in een politiek spel?

120
takaaki-nakagami
Takaaki Nakagami - Motegi | foto© LCR Honda

Johann Zarco komt de laatste drie Grand Prix weekenden van dit seizoen in actie als vervanger van de geblesseerde Takaaki Nakagami. In Motegi doen echter steeds meer verhalen de ronde dat het inzetten van de Fransman meer is dan alleen een invalbeurt. Zijn Nakagami en Zarco Honda’s joker in een politiek spel?

Takaaki Nakagami die plots de laatste drie wedstrijden van het seizoen laat schieten vanwege een schouderoperatie om zo op tijd fit te zijn voor het komende seizoen, Johann Zarco die wordt ingezet als vervanger en hiermee zijn aanbod om in 2020 als Yamaha MotoGP testcoureur in de prullenbak ziet belanden, LCR Honda teambaas Lucio Cecchinello die volgens het Duitse Speedweek HRC testcoureur Stefan Bradl als eerste keus had maar door Honda werd teruggefloten omdat HRC de voorkeur gaf aan de op dit moment werkloze Fransman en Honda mensen die bij hoog en laag blijven beweren dat Zarco zich geen illusies hoeft te maken om in 2020 in aanmerking te komen als vervanger van Jorge Lorenzo.

Zomaar een aantal zaken die op vrijdag in Motegi de wenkbrauwen van velen deed fronsen en waarbij velen zich hardop afvroegen, wat gebeurt hier allemaal, wat is hier aan de hand en wat weten Zarco en Honda wat wij niet weten.

Dat Zarco een jaar geleden hoog op het verlanglijstje stond van de Honda bazen om dit seizoen de plaats in te nemen van de na afloop van vorig seizoen gestopte Dani Pedrosa binnen het Repsol Honda Team is geen geheim. Dat de Fransman echter bij KTM terechtkwam was niet de eigen keus van de Fransman zelf maar een hele vreemde zet van zijn manager die inmiddels vanwege een aantal vervelende zaken zijn ex-manager is.

Het is inmiddels bekend dat het huwelijk KTM-Zarco geen lang leven beschoren was en dat de Fransman door allerlei perikelen – en dat was niet alleen het niet kunnen wennen aan de KTM RC16 – in paar maanden tijd van een begenadigd MotoGP coureur was verworven tot een mentaal wrak.

Dit alles leidde ertoe dat Zarco door de KTM bazen in bescherming werd genomen, sinds kort werkloos is en zijn plaats voor de rest van dit seizoen bij het KTM Factory MotoGP team wordt ingenomen door Mika Kallio. De afgelopen weken brak de zon weer enigszins door bij Zarco en was hij de gewenste kandidaat om in 2020 bij Yamaha aan de slag te gaan als MotoGP testcoureur.

De afgelopen week kreeg het verhaal echter ineens een hele andere wending toen bekend werd dat Zarco de laatste drie Grand Prix weekenden van dit seizoen aan de slag zal gaan bij Honda en binnen Team LCR Honda Idemitsu de plaats in zal nemen van de Japanner Takaaki Nakagami die woensdag na afloop van de Japanse Grand Prix een complexe schouderoperatie – vergelijkbaar met die van Marc Marquez afgelopen winter – zal ondergaan om zo op tijd fit aan het seizoen 2020 te kunnen beginnen. Op zich best wel vreemd, immers Marquez onderging vorig jaar de operatie ook pas na afloop van het seizoen en stond er begin van dit seizoen gewoon weer.

Dit naast het feit dat Zarco met zijn optreden voor slechts drie weekenden zijn Yamaha aanbod om komend seizoen als Yamaha MotoGP testcoureur in de prullenbak ziet verdwijnen maakt het verhaal toch iets ongeloofwaardiger, wat weten Zarco en Honda wat wij niet weten en welk politiek toneelstuk wordt hier opgevoerd?

Nee dat Zarco komend seizoen niet de plaats van Lorenzo in zal nemen binnen het Repsol Honda Team dat begrijpen we wel en dat geloven we ook wel als de Honda bazen dit roepen. Maar dat er meer achter deze invalbeurt zit lijkt wel steeds waarschijnlijker te worden. Wat is er immers makkelijker dan tijdens deze drie Grand Prix weekenden Zarco te testen en zo te kijken wat hij kan op de Honda. Gaat het goed, dan heeft men een uitstekende troef in handen om de nog steeds twijfelende Jorge Lorenzo het vuur aan de schenen te leggen en zijn contract vroegtijdig te beëindigen. Nee, zegt Honda als men gevraagd wordt of Zarco in 2020 eventueel de nieuwe teamgenoot wordt van Marquez.

Maar dan is er nog Nakagami die de afgelopen week zijn contract met HRC verlengde. De Japanner is de lieveling van de Honda bazen, werd al eerder in verband gebracht met een overstap naar het Repsol Honda Team en het is allemaal wel een beetje heel erg toevallig dat de Japanner tegelijk met het verlengen van zijn overeenkomst bekend maakt de laatste drie races van het seizoen te willen laten schieten vanwege een schouderoperatie. Nee, niet per direct maar een aantal dagen na zijn thuis Grand Prix in Motegi, en dit ook nog nadat hij een paar dagen geleden nog aangaf dat hij in Aragon de race bijna niet uit kon rijden vanwege gebrek aan kracht in zijn geblesseerde schouder.

Wat weten Honda, Zarco en Nakagami wat wij niet weten?. Het zou ons niet verbazen dat Nakagami in ruil voor het verplicht moeten missen van de laatste drie Grand Prix weekenden een heel mooi aanbod in het vooruitzicht is gesteld voor 2020. Niemand van de Honda bazen heeft immers gezegd dat Nakagami komend seizoen niet de plaats van Lorenzo in zal gaan nemen. En Zarco dan, nou in dit geval komt er een plaats vrij binnen het LCR Honda Team, ja en zeker weten dat de Fransman dit verkiest boven een aanbod van Yamaha om als MotoGP testcoureur aan de slag te gaan.

We kunnen er helemaal naast zitten, maar als één partij binnen het MotoGP wereldkampioenschap een meester is in politieke spelletjes spelen dat is dat Honda. Het zou dus zomaar eens kunnen zijn dat er veel meer achter Nakagami’s schouderoperatie en Zarco’s invalbeurt zit dan wij met ons allen denken.

Wordt vervolgd…..

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App