Zolder Endurance Trophy: Team 111(SBK) en Derous-Dewever (SSP) 2022 kampioenen

616
team-111
Team 111 | foto© Ivan Tarantsov

De finale manche van de Zolder Endurance Trophy van de Motorsportschool.com op Circuit Zolder was meteen ook de afsluiter van het motorseizoen 2022. De laatste 2-uurswedstrijd bepaalde niet enkel de laatste zeges en podia van het seizoen, maar ook de titels in de klassen Superbike en Supersport werden uitgedeeld. Team 111 in Superbike en Derous-Dewever in Supersport zijn de kampioenen 2022 in de Zolder Endurance Trophy, terwijl de winnaars van de laatste wedstrijd luisterden naar de namen WBB Racing Team in Superbike en Lunatic in Supersport.

Circuit Zolder lag er ’s morgens nog vochtig bij maar net voor de middag gingen de hemelsluizen helemaal open, wat maakte dat ondanks een fijne najaarszon bij de start de omloop niet meteen opdroogde. Alle deelnemers gingen dan ook op regenbanden van start.

De uithoudingswedstrijden van de Motorsportschool worden verreden met twee rijders per team, maar in tegenstelling tot de autosport wisselen niet alleen de rijders tijdens de pitstops, maar ook de motoren zelf. Vaste deelnemer Niko Lemmens (Lunatic) legt het één en ander uit:

Niko Lemmens: “Wij doen het inderdaad met twee tijdens een wedstrijd, maar iedere rijder beschikt over een eigen motor, motoren die identiek moeten zijn, twee Yamaha, twee Honda, twee BMW… De man of vrouw die racet komt binnen en stopt naast zijn teamgenoot aan de box, een teamgenoot die met draaiende motor klaarstaat om te vertrekken. Eens de eerste motorfiets stilstaat, wisselt een medewerker van het team de transponder en dan kan de tweede rijder vertrekken. Het tanken gebeurt dan na de pitstop, met de motorfiets die uiteraard niet in de race zit. Zeker in weersomstandigheden als vandaag komt er dan nog heel wat strategie bij kijken wanneer je wisselt, denk maar aan de bandenkeuze.”

derous- de-wever
Deroues & De Wever | foto© Ivan Tarantsov

Titelstrijd beslecht
De regenwolken maakten net voor de start plaats voor de zon, maar de piste bleef nog behoorlijk lang nat, waarbij de bandenkeuze in de loop van de twee uur durende race van team tot team verschilde. “Wij reden met het oog op de titel”, vertelde Johan Larmenier van team 111 na de finish, “en dus maakten wij een wat conservatieve keuze qua banden, met regenbanden, daar waar anderen inderdaad op slicks het einde van de race afwerkten. Voor ons was de titel inderdaad het belangrijkste en dus speelden we op veilig.”

Team 111 met Johan Larmenier en Didier Boelens op de Yamaha R1 werden vierde in de wedstrijd, een vierde plaats die dus volstond voor de titel. De laatste race zelf was algemeen en in de klasse Superbike een kolfje naar de hand van het WBB Racing Team, met Raphael Gerin en Patrice Paulis op de BMW S1000RR. Zij haalden het voor BEM 2 Racing (Jacobs-Demuylder / Suzuki) en NM Racing (Jacobs-Hoebers Suzuki).

In Supersport ging de titel na de laatste 120 minuten naar Koen Dewever en Kris Deroes (Kawasaki), terwijl de laatste zege van het seizoen weggelegd was voor Lunatic (Raf Degroof-Nico Lemmens / Yamaha). Kersvers kampioen Koen Dewever was uiteraard zeer tevreden: “We hebben de titel niet gestolen met een derde plek vandaag in zeer moeilijke omstandigheden en uiteraard hebben we niet alle risico’s genomen.” Vermelden we nog dat de tweede plaats in Supersport was voor Arno Deroes en Jonathan Bourgeois (Kawasaki).

Volledige uitslag finale race: Endurance racers – RaceRacesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter