2020 editie Motul Grand Prix van Japan afgelast

148
Marc Márquez - Twin Ring Motegi 2019 | foto© Repsol Honda

De FIM, IRTA en Dorna Sports hebben maandag 01 juni officieel bekend gemaakt dat de Motul Grand Prix van Japan dit jaar definitief niet door zal gaan. Door de uitbraak van het coronavirus zal het evenement, dat van 16 tot 18 oktober op de Twin Ring Motegi zou worden verreden, definitief geen deel uitmaken van de 2020 MotoGP kalender.

De iconische Twin Ring Motegi staat sinds 1999 op de kalender en de FIM, IRTA en Dorna Sports en is de thuisbasis van de MotoGP-fabrikanten Honda, Yamaha en Suzuki. Japan, is dan ook van vitaal belang voor de wereldwijde aanwezigheid en het succes van MotoGP, maar helaas gooit de wereldwijde COVID-19 pandemie dit seizoen roet in het eten. Alle partijen kijken er echter erg naar uit om in 2021 weer terug te keren naar het Japanse circuit en de toegewijde Japanse MotoGP fans.

Kaoru Tanaka, President, Mobilityland Corporation: “Mobilityland heeft zich voorbereid op de Japanse MotoGP Grand Prix van dit jaar, maar de situaties in Japan en Europa zijn onvoorspelbaar en een uitbreiding van het internationale reisverbod wordt verwacht. Na een aantal gesprekken met Dorna zijn we overeengekomen dat we geen andere keuze hebben dan de Japanse GP voor dit seizoen te schrappen. We begrijpen dat dit een grote teleurstelling is voor de fans en alle aanverwante partijen. We danken u voor uw begrip.”

Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna Sports: “Het is met grote droefheid dat we het niet doorgaan van de Motul Grand Prix van Japan op het zeer unieke Motegi circuit moeten aankondigen, wat betekent dat er voor het eerst sinds 1986 geen Japanse Grand Prix op de MotoGP kalender zal prijken. De MotoGP-familie werkt er hard aan om het raceseizoen opnieuw te kunnen starten en zoveel mogelijk evenementen te organiseren, en wel op de veiligste manier. Daarom hebben de FIM en Dorna, in overleg met IRTA en MSMA, besloten dat de MotoGP tot half november in Europa zal blijven om zoveel mogelijk Europese MotoGP-evenementen te kunnen organiseren. Daarom moeten de overzeese evenementen, als het al mogelijk is, na half november worden gepland – iets dat te laat in het jaar zou zijn voor de Grand Prix van Japan. Daarom is in overleg met Mobilityland besloten dat de Motul Grand Prix van Japan niet in 2020 kan worden verreden. Ik dank Mobilityland van harte voor de steun aan de MotoGP. Namens Dorna wil ik ook alle fans bedanken voor hun begrip en geduld terwijl we wachten tot de situatie verbetert. We kijken er erg naar uit om volgend jaar terug te keren naar Motegi.”

Op dit moment is het nog steeds de bedoeling dat het MotoGP wereldkampioenschap voor het eerst dit seizoen weer in actie zal komen in het weekend van 17 t/m 19 juli op het circuit van Jerez de la Frontera.

In Jerez zullen twee opeenvolgende Grand Prix weekenden plaatsvinden waarna de volgende Grand Prix weekenden zullen worden verreden in Brno (Tsjechië) 2x, Red Bull Ring (Oostenrijk) 2x, Circuit de Barcelona – Catalunya (Spanje) 1x, Misano World Circuit (Italië) 2x, Motorland Aragon (Spanje) (2x) en als voorlopige seizoenafsluiter Valencia (Spanje) 2x.

Geen van alle bovengenoemde dat zijn nog officieel bevestigd en nog steeds onder voorbehoudt van toestemming van de lokale autoriteiten. Wel beken is, mochten deze Grand Prix weekenden doorgaan dan zullen deze zonder publiek, zonder media en met slecht maximaal 1300 medewerkers in de paddock plaatsvinden.

Alvorens de eerste Grand Prix in Jerez op het programma – en deze definitief door zal gaan – wordt er op woensdag 15 juli een officiële test op hetzelfde circuit georganiseerd.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App