2021 editie Suzuka 8H gecanceld, Most debuteert op FIM EWC kalender

1116
suzuka
Start 2017 editie Suzuka 8H | foto© Yamaha Racing

De 2021 editie van de Suzuka 8H gaat niet door. Het bekende FIM EWC evenement dat op zaterdag 07 november is afgelast wegens de gezondheidscrisis die de voorbije weken in Japan is verergerd. Het Tsjechische Most is door deze situatie toegevoegd aan de FIM EWC kalender, hier zal op zaterdag 09 oktober een acht uur durende FIM EWC race worden verreden.

Na overleg met de lokale autoriteiten hebben de organisator van de Suzuka 8 Hours, Mobilityland, de FIM (International Motorcycling Federation) en Eurosport Events, de promotor van de FIM EWC, besloten om de Suzuka 8 Hours, die op 7 november 2021 in Japan zou plaatsvinden, van de kalender te halen en voor het tweede seizoen op rij niet te laten plaatsvinden.

De 2021 FIM EWC-kalender van 2021 heeft inmiddels al een nieuwe Europese race toegevoegd. De 8 Uur van Most wordt op zaterdag 9 oktober in Tsjechië verreden als onderdeel van een double-header met de FIM EWC en de FIA WTCR. Deze twee internationale series, georganiseerd door Eurosport Events, werden in het verleden al een aantal keren gezamenlijk verreden, namelijk in Slowakije en in Sepang in Maleisië.

Na de Bol d’Or die op 18 en 19 september in Le Castellet wordt verreden, wordt de maiden edition van de Most 8H op 9 oktober de finale van 2021 van het FIM Endurance World Championship en de FIM Endurance World Cup. De punten worden volgens het reglement met 150% verhoogd, wat betekent dat er 45 punten beschikbaar zijn voor de winnaar van de race in elke klasse.

 

Jorge Viegas, Président van de Fédération Internationale de Motocyclisme: “Helaas is nu gebeurd waar we het meest bang voor waren. Een exponentiële toename van het aantal met COVID-19 besmette mensen in Japan na de Olympische Spelen betekent dat de Japanse regering nu niet zal toestaan dat de 8 Uur van Suzuka doorgaat zoals gepland, ondanks de enorme inspanningen van Mobilityland en Eurosport Events. Namens de FIM wil ik een optimistisch woord voor de toekomst spreken, want ik ben ervan overtuigd dat dit vlaggenschipevenement sterker dan ooit zal terugkomen. En wanneer dat gebeurt, zullen wij er zijn, samen met de MFJ, Mobilityland en Eurosport Events.
Om het aantal evenementen op peil te houden, activeren we plan B met een race op het Autodrom Most in de Tsjechische Republiek op 9 oktober. Het wordt een gemengd auto- en motorevenement, zoals twee jaar geleden in Slowakije en Maleisië.”

Kaoru Tanaka, President Representative Director van Mobilityland Corporation: “We hadden ons voorbereid op de “Coca-Cola” Suzuka 8 Hours Endurance Race, die voor het eerst in twee jaar zou worden gehouden, maar de moeilijke beslissing is genomen dat we geen andere keuze hebben dan deze te annuleren.
Het is voor ons een zeer spijtige zaak dat we voor het tweede opeenvolgende jaar de 8 Uur van Suzuka moeten afgelasten, want het is voor iedereen een zeer belangrijk race-evenement. Maar we gaan door met de voorbereidingen voor de Suzuka 8 Hours in 2022 en streven ernaar om er een nog aantrekkelijker evenement dan ooit van te maken voor de fans en alle betrokkenen.”

François Ribeiro, Hoofd Eurosport Events: “We berusten erin dat we de 8 Uur van Suzuka na overleg met de lokale autoriteiten moeten annuleren. Ik deel de teleurstelling van Mobilityland en die van de enduranceteams, de fans, de sponsors en de omroepen, die allemaal begin november een seizoensfinale op Suzuka wilden hebben. We blijven na de Bol d’Or in Europa voor een 8-uursrace op 9 oktober op het circuit van Most, dat net gastheer is geweest van de WSBK. Eurosport Events zal er samen met de FIM alles aan doen om de race tot een succes te maken.”

De nieuwe Europese race in Most vervangt de Oschersleben 8H, die aanvankelijk in mei 2021 zou worden verreden.

Onderstaand de nieuwe 2021 FIM EWC kalender:
Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter