2021 editie TT Assen: De laatste stand van zaken

10062
dutch-tt-2019
Dutch TT 2019 | foto© TT Circuit Assen

Van 25 t/m 27 juni aanstaande staat de Motul TT Assen op het programma. Veel motorsportfans kijken reikhalzend uit naar het evenement, maar gaat het evenement gezien de huidige coronamaatregelen wel door, en zo ja, zonder publiek, een beperk aantal toeschouwers of zijn de bezoekers gewoon welkom zoals we in het verleden gewend waren. We zochten het uit, onderstaand de laatste stand van zaken.

Op dit moment wordt op Circuito de Jerez – Angel Nieto de vierde Grand Prix van het 2021 seizoen verreden. We raken er al bijna aan gewend, lege tribunes, een zeer beperkt aantal mediavertegenwoordigers en een paddock waarin alleen een beperkt aantal medewerkers van de teams en servicebedrijven hun werk kunnen doen.







Natuurlijk is het geweldig dat we op deze manier kunnen genieten van onze prachtige sport. Maar wanneer zien we weer publiek op de tribunes, wat is de huidige stand van zaken en hoe gaat de 2021 editie van de Dutch TT er eind juni uitzien.

Wat we op dit moment weten is dat na Jerez ook de Franse Grand Prix op het circuit van Le Mans half mei achter gesloten deuren, en derhalve zonder publiek op de tribunes verreden zal gaan worden. Navraag bij Dorna wat er verderop in het seizoen gaat gebeuren in Mugello, Catalunya, op de Sachsenring en vanzelfsprekende onze eigen Dutch TT leverde ook weinig tot geen duidelijkheid op. De Spaanse organisator is afhankelijk van de lokale autoriteiten, in bovengenoemde gevallen, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Nederland en kan hierover op dit moment nog niet anders antwoorden dan dat men in nauw contact staat met de circuits en men de situaties per Grand Prix bekijkt. Het enige dat we op dit moment weten is dat bovengenoemde Grand Prix weekenden, inclusief de Motul TT Assen definitief door zullen gaan.

Of er publiek bij kan en mag zijn tijdens de 2021 editie van de Dutch TT, dat is de grote vraag, de vraag die op dit moment simpelweg niemand nog kan beantwoorden en alles te maken heeft met de beslissingen die er in Den Haag genomen gaan worden aangaande de versoepelingen.

De afgelopen dagen ontstond er in Nederland enige discussie aangaande een rapport welke gepubliceerd werd na een aantal Fieldlab Evenementen, onderstaand rapport waarin na onderzoek meer ruimte mogelijk zou moeten zijn voor actieve evenementen in de buitenlucht.

Onderzoek bij drie voetbalwedstrijden wees uit dat grotere buitenevenementen onder de volgende, strikte voorwaarden mogelijk zijn in de huidige Coronasituatie:

  • Sneltest op een decentrale plaats, dicht bij huis;
  • Sneltest maximaal 24 uur van het einde van het evenement;
  • Gebruik van een app of ander soort toegangscontrole van een negatieve Coronatest;
  • Maximaal 50-75% bezetting van de capaciteit van buitenlocaties, zonder de 1,5 meter-regel.
  • Specifiek voor voetbalstadions:
    • Capaciteit van Business Seats in het stadion op 50-75%, net als reguliere tribunevakken. Binnengedeelte (Business Club) met een bezetting van 20%.
    • Door de natuurlijke scheiding kunnen zgn. skyboxen gebruikt worden op 50-75% van de bezetting (net als reguliere tribune);
  • Fysiek scheiden van groepen bezoekers, afhankelijke van de capaciteit en het ontwerp van de locatie;
  • Mondkapjes (mond-neusmasker) verplicht bij het rondlopen op locatie bij een bezetting van 50%;
  • Bij bezetting van 75% is een mondkapje ook zittend verplicht;
  • Actieve communicatie van alle praktische, relevante informatie en continue wijzen op het naleven van de maatregelen.

Bovengenoemd rapport deed de harten sneller kloppen van vele motorsportfans, immers dit zou betekenen dat er ook mogelijkheden zouden zijn eind juni tijdens de Dutch TT. Bovengenoemd rapport is echter niet meer dan een advies, een advies dat vervolgens in Den Haag nog door velen bestudeerd zal moeten worden en meegenomen zal worden mochten er meer versoepelingen mogelijk zijn.

Hoe graag de TT-organisatie het ook zou willen, op dit moment is het enige dat men kan bevestigen is dat de Dutch TT eind juni zo goed als zeker gewoon door zal gaan. Voor de rest kan men simpelweg nog niets zeggen, hiervoor is men afhankelijk van wat er de komende tijd in Den Haag wordt besloten aangaande verdere versoepelingen.

Kortom elke suggestie aangaande publiek, zij het beperkt of gewoon zoals we in het verleden gewend waren is op dit moment te voorbarig, de TT-organisatie volgt met evenveel interesse als elke Nederlandse motorsportfan en trouwe TT-bezoeker de komende tijd de inmiddels bekende persconferenties van Marc Rutte en Hugo de Jong vanuit Den Haag.

Mochten Rutte en De Jong uiteindelijk de komende weken goed nieuws hebben, dan is er vervolgens altijd nog Dorna die het laatste woord heeft aangaande de voorwaarden waaronder de Nederlandse ronde van het MotoGP wereldkampioenschap eind juni zal worden verreden.

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter