#2021StartsNow | Vrijdag gaan in Qatar de MotoGP machines weer brullen

5694
alex-rins
Alex Rins - Qatar 2020 | foto© Suzuki Racing

De verplichte – en extra lange winterstop is bijna voorbij. Vrijdag worden op het Losail International Circuit de MotoGP motoren gestart voor de eerste officiële testdag van 2021. Tijdens deze Official MotoGP Shakedown Test staat echter een groot deel van de reguliere MotoGP coureurs nog langs de kant, maar een dag later mogen ook zij in Qatar voor het eerst dit jaar op hun echte MotoGP machines stappen.

Vrijdagmiddag 05 maart om 12:00 uur Nederlandse tijd is het dan eindelijk zover; de MotoGP motoren zullen voor het eerst dit jaar gestart worden als op het Losail International Circuit in Qatar de lichten op groen gaan voor de Official MotoGP Shakedown Test. Tijdens deze eerste testdag zullen uitsluitend de MotoGP testcoureurs in actie komen, aangevuld met het Aprilia Racing Team Gresini duo Aleix Espargaró en Lorenzo Savadori (Aprilia is nog de enige fabrikant met concessies en derhalve geen testlimiet) en de dit seizoen in de MotoGP klasse debuterende Jorge Martin (Pramac Racing), Enea Bastianini (Esponsorama Avintia) en Luca Marini (Esponsorama Avintia VR46).

De drie MotoGP debutanten krijgen vrijdag de mogelijkheid om voor het eerst kennis te maken met de voor hun nieuwe MotoGP machines. Het drietal krijgt deze dispensatie vanwege het feit dat de eerste MotoGP test van 2021 in Sepang werd afgelast en zij hierdoor nog niet eerder op een heuse MotoGP fiets hebben kunnen rijden. De grote vraag is echter wel of Bastianini erbij kan zijn, de Italiaan bleef maandag in Italië achter vanwege een fout bij een coronatest. De regerend Moto2 wereldkampioen is inmiddels wel al in Qatar, verblijft echter nog in de verplichte quarantaine in afwachting van de uitslag van de verplichte coronatest bij aankomst. Normaalgesproken zou deze uitslag vrijdag aan het einde van de dag bekend zijn waardoor hij – mocht de test negatief zijn – pas op zaterdag voor het eerst in actie kan komen, maar wie weet toveren ze de komende uren in Qatar wel iets uit de hoge hoed waardoor zijn deelname alsnog mogelijk is.

Naast de genoemde debutanten zien we vrijdag Cal Crutchlow voor het eerst in actie komen in zijn rol als nieuwe Yamaha MotoGP testcoureur. De Brit werd door Yamaha aangetrokken als vervanger van Jorge Lorenzo, de Spanjaard die in 2020 met veel bombarie werd binnengehaald maar vanwege de coronacrisis nagenoeg niet in actie kwam.

Stefan Bradl zal vrijdag het testwerk voor Honda voor zijn rekening nemen. Niet iedereen is echter blij met het feit dat de Duitser als MotoGP testcoureur wordt gezien, de afgelopen weken het nodige testwerk mocht doen, vrijdag opnieuw op mag stappen terwijl hij het afgelopen seizoen nagenoeg alle races als vaste MotoGP coureur in actie kwam en ook de komende Grand Prix weekenden zo goed als zeker opnieuw als vervanger van de nog steeds geblesseerde Marc Marquez aan de start zal verschijnen. Enkele teambazen van andere merken zullen hierover de komende dagen in gesprek gaan met Dorna, IRTA en de FIM om dit specifieke geval te bespreken. Maar wie weet is het wel niet nodig, de geruchten worden namelijk steeds sterker dan de achtvoudig wereldkampioen zich als doel gesteld heeft om er al tijdens het eerste Grand Prix weekend van het jaar weer bij te zijn.

Voor Suzuki nemen Sylvain Guintoli en Takuya Tsuda het testwerk voor hun rekening terwijl Dani Pedrosa aan de slag gaat als KTM MotoGP coureur en Michele Pirro het testwerk voor Ducati voor zijn rekening zal nemen.

Alle bovengenoemde coureurs komen zo goed als zeker ook zaterdag en zondag in actie als zich ook de overige MotoGP coureurs zich voor het eerst op de baan zullen laten zien. Na deze drie eerste testdagen houden Guintoli en Tsuda en Pirro zo goed als zeker voor gezien.

Na twee rustdagen zullen dan alle overige aanwezige coureurs ook nog op 10,11 en 12 maart in Qatar in actie komen voor overige drie resterende MotoGP testdagen voorafgaand aan het 2021 MotoGP seizoen, een seizoen dat in het weekend van 24 t/m 26 maart op hetzelfde circuit geopend wordt met de Grand Prix of Qatar.

Voor een volledig tijdschema en alle uitslagen verwijzen we jullie graag naar onderstaande link of de link in de rubriek ‘Aankomende evenementen en uitslagen’ in de kolom rechts naast dit artikel of bovenaan op de homepage van de vernieuwde Racesport.nl website.

Handige links Official MotoGP Test Qatar 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter