2022 MotoGP transfers: De laatste geruchten vanaf de Red Bull Ring

10355
motogp-redbull-ring

Valentino Rossi kondigde afgelopen donderdag op de Red Bull Ring officieel zijn afscheid als MotoGP coureur aan. Het afscheid van ‘the Doctor’ zorgt echter meteen voor nieuwe speculaties, immers er zijn nu geen vier maar nog vijf onbezette plaatsen voor het komende seizoen. Wie komen er in 2022 in aanmerking voor deze nog beschikbare MotoGP zitjes.

Allereerst, nu Valentino Rossi in 2022 niet meer als coureur op de MotoGP deelnemerslijst zal staan en hij dus niet voor zijn eigen nieuwe Aramco Sky VR46 Ducati-Team uit gaat komen blijft de vraag wie komend seizoen de teamgenoot gaat worden van Luca Marini.







Dit is echter niet de enige nog open plaats voor komend seizoen, ook het tweede zitje bij Aprilia naast Aleix Espargaró is nog onbezet. Daarnaast zal Petronas Yamaha SRT op zoek moeten naar een opvolger van Rossi, sterker nog het team zal op zoek moeten naar twee nieuwe coureurs omdat Franco Morbidelli na dit seizoen zeker de overstap gaat maken naar het Monster Energy Yamaha MotoGP team als opvolger van Maverick Viñales, de Spanjaard die onlangs in Assen bekend maakte zijn nog doorlopende contract aan het einde van het seizoen vroegtijdig te hebben beëindigd. Als vijfde zitje geldt de tweede plaats binnen Tech 3 KTM Factory Racing.

Laten we met laatstgenoemde plaats beginnen. Hier lijkt geen twijfel meer over te bestaan, deze plaats gaat naar huidig Moto2 coureur Raul Fernandez. De jonge Spanjaard volgt hiermee de weg van zijn huidige Moto2 teamgenoot Remy Gardner, beiden zullen komend seizoen samenblijven, samen de overstap maken naar de koningsklasse en met z’n tweeën in 2022 het rijdersduo vormen bij Tech 3 KTM Factory Racing. Een officiële aankondiging is er weliswaar nog niet maar de verwachting is dat KTM het nieuws nog dit weekend tijdens hun eerste thuisrace van het seizoen op de Red Bull Ring officieel bekend zullen maken.

Hiermee komt er tevens een einde aan het gerucht dat Fernandez mogelijk de overstap zou gaan maken naar Petronas Yamaha SRT. Hier was de afgelopen tijd zeker sprake van maar of de deal niet doorgaat omdat Fernandez een clausule in zijn contract heeft staan – een clausule waarin staat dat hij bij een tussentijds vertrek bij KTM een afkoopsom dient te betalen van 500.000 euro – of dat hij zelf besloten heeft om de KTM-familie trouw te blijven is niet bekend. Duidelijk is wel dat een overstap naar het Maleisische MotoGP team definitief van de baan is.

Maar wie zien we komend seizoen dan wel bij Petronas Yamaha SRT. Op dit moment lijkt Marco Bezzecchi de meest waarschijnlijk kandidaat voor één van de twee plaatsen. Op zich verrassend aangezien de huidige Sky Racing Team VR46 Moto2 coureur ook binnen de VR46 Racing familie de overstap kan maken nu de tweede plaats binnen het Aramco Sky VR46 Ducati-Team nog niet ingevuld is. Navraag bij Petronas Yamaha SRT leverde echter niet echt een concreet antwoord op, de enige bevestiging die we los hebben weten te peuteren is dat er wel gepraat wordt en dat Bezzecchi zeker één van de kandidaten is.

De tweede plaats binnen het team lijkt echter nog een groter vraagteken. Nadat het eerste de bedoeling was om Jake Dixon of Xavi Vierge vanuit de Moto2 klasse door te laten stromen lijkt deze kans met de dag minder groot te worden. De kans dat Vierge in 2022 in de Moto2 klasse actief zal blijven is reëler, hij zal dan de teamgenoot worden van Darryn Binder die binnen de Sepang Racing familie door zal schuiven van de Moto3 naar de Moto2 klasse. Veel andere Moto2 coureurs worden momenteel genoemd als mogelijke kandidaten, een heel rijtje namen passeerde de revue op vrijdag op de Red Bull Ring, maar één ding is vrijdag wel duidelijk geworden; mocht het team in zee gaan met één van de huidige Moto2 coureurs dan zal dat alleen een coureur zijn die momenteel hoger in de tussenstand van het kampioenschap staat dan Vierge (negende) zo liet teambaas Razlan Razali zich ontvallen. Als we de lijst erbij pakken en de lijst met Moto2 coureurs weglaten die al een MotoGP contract getekend hebben voor komend seizoen dan zou dat betekenen dat alleen Sam Lowes, Marcel Schrötter, Aron Canet of Augusto Fernandez nog in aanmerking zullen komen. Kortom, vooralsnog blijft het gissen als het gaat over de twee Petronas Yamaha SRT zitjes voor 2022.

Anders is dat bij Aprilia. Ondanks dat het de afgelopen tijd akelig stil is rondom zijn toekomstplannen wordt het wel steeds duidelijker dat Maverick Viñales in 2022 de teamgenoot gaat worden van Aleix Espargaró.

Ja en dan als laatste, wie wordt in 2022 de teamgenoot van Luca Marini binnen het Aramco Sky VR46 Ducati-Team. Mocht de deal met Petronas Yamaha SRT op het laatste moment nog afketsen dan lijkt Bezzecchi de voor de hand liggende keus. Mocht Valentino Rossi zijn eigen protegé echter wel onderbrengen bij het team, waar hij zelf na dit seizoen plaats moest maken, dan rest hem nog een uitdaging voor de tweede plaats binnen zijn eigen team. Wie dit zal worden, niemand kan, wil of durft het nog te zeggen.

Wat, hoe, wie, wat en waar………vooralsnog blijft het voor velen nog even gissen. Maar zoals altijd geldt ook hier; als er één schaap over de dam is dan volgen er meer. We gaan het meemaken, we zullen geduldig af moeten wachten. Maar laat dat laatste nu net de minst goede eigenschap zijn van een gemiddeld mediavertegenwoordiger.



Handige links Michelin Grand Prix of Styria:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter