2022 WorldSSP startgrid krijgt steeds meer vorm

3247
worldssp-race-assen-2021
WorldSSP race Assen -2021 | foto© GeeBee Images

Het FIM Supersport World Championship ondergaat in 2022 een flinke gedaantewisseling. Door een wijziging in het technisch reglement zullen er een aantal nieuwe teams en zelfs nieuwe motormerken aan de start verschijnen. Wie rijdt waar in 2022?

De afgelopen seizoenen werd het FIM Supersport World Championship startveld gevormd door Yamaha, Kawasaki en MV Agusta machines waarbij de Yamaha YZF-R6 veelal de te kloppen machine was. Vanwege een wijziging in het technisch reglement komt daar in 2022 verandering in. Zo zien we de terugkeer van Ducati (Ducati 955 V2) en zo goed als zeker Triumph en zal MV Agusta met een compleet nieuwe machine aan de start gaan verschijnen.







Dit nieuws betekend dat er een aantal nieuwe teams in het kampioenschap zullen debuteren. Zo zullen de bekende WorldSBK teams Aruba.it – Ducati en Barni Racing Ducati hun activiteiten uitbreiden naar de WorldSSP categorie, zal Dynavolt Triumph na een uitstapje naar het Brits Supersport kampioenschap zo goed als zeker terugkeren in het kampioenschap en zal ook Althea Racing (voormalig WorldSBK team) hoogstwaarschijnlijk haar comeback maken maar dan in de WorldSSP categorie.

Wat betreft de coureurs zien we ook een aantal belangrijke wijzigingen. Zo zullen Randy Krummenacher en Steven Odendaal zo goed als zeker niet terugkeren in de klasse en vanaf komend seizoen hun heil gaan zoeken in het FIM EWC. Ook Philipp Öttl en Luca Bernardi hebben hun vertrek aangekondigd, zij zullen beiden de overstap maken naar de WorldSBK klasse.

Tegenover het vertrek van de genoemde coureurs zien we net als de voorgaande jaren ook een aantal nieuwkomers, nieuwkomers vanuit de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Zo zijn Yari Montella (Kawasaki Puccetti Racing) en Nicolo Bulega (Aruba.it Ducati) inmiddels al bevestigd en lijkt het nog slechts een kwestie van tijd alvorens Stefano Manzi en Lorenzo Baldassarri officieel zullen worden aangekondigd als vaste deelnemers.

Ook zien we in 2022 een andere bekende naam in het kampioenschap, namelijk de naam Bayliss. Oli Bayliss, zoon van WorldSBK legende Troy Bayliss, zal vanuit het Australisch Superbike Championship namelijk de overstap maken en op een Barni Racing Ducati 955 V2 aan de start gaan verschijnen.

Verder zien we het komend seizoen weer twee Nederlanders in het kampioenschap, te weten Jeffrey Buis en Glenn van Straalen. Buis, 2020 WorldSSP 300 wereldkampioen, gaat uitkomen voor het Italiaanse Motozoo Kawasaki terwijl Van Straalen op dit moment druk bezig is om zijn contract met het Nederlandse EAB Racing Team te verlengen.

Ook het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha zal in de klasse actief blijven. Regerend wereldkampioen Dominique Aegerter blijft het team trouw. Naast de Zwitser zal het team uit Nieuwleusen binnenkort de naam van de tweede coureur bekend gaan maken, en werkt men nog aan de plannen om komend seizoen zelfs met drie rijders aan de start te verschijnen.

Ook nieuw in de klasse is het Belgische MTM Kawasaki. Het team dat de afgelopen twee seizoenen zo succesvol was in de WorldSSP 300 klasse, en de wereldtitels wist te veroveren met Buis (2020) en Adrian Huertas (2021), zal in 2022 met één coureur aan de start verschijnen in de WorldSSP klasse en wel met Huertas. Tevens zal men met twee – of misschien zelfs drie –  rijders actief blijven in de WorldSSP 300 klasse, te weten de Japanner Yuta Okaya en Nederlander Victor Steeman die na de afgelopen jaren actief te zijn geweest op een KTM nu dus op eens snelle Kawasaki van het Belgische team op jacht zal gaan naar succes. De officiële bevestiging van de twee coureurs laat nog even op zich wachten, het is echter niet de vraag of deze er zal komen maar alleen nog slechts wanneer.

Onderstaan de voorlopige startlijst (per 07-12-2021):

  • Ten Kate Racing Yamaha: Dominique Aegerter, n.n.b.
  • EAB Racing Yamaha: Glenn van Straalen
  • Motozoo Kawasaki: Jeffrey Buis, Ben Currie
  • MTM Kawasaki: Adrian Huertas
  • Kawasaki Puccetti Racing: Can Öncü, Yari Montella
  • Bardahl Evan Bros Yamaha: Peter Sebestyen, Lorenzo Baldassarri?
  • Orelac Racing VerdNatura Kawasaki: Raffaele De Rosa
  • GMT94 Yamaha: Jules Cluzel, Valentine Debise?
  • Prodina Kawasaki: Tom Booth-Amos
  • Aruba.it Ducati: Nicolò Bulega
  • Barni Racing Ducati: Oliver Bayliss
  • CM Racing Ducati: Maximilian Kofler, n.n.b.
  • AltoGo Ducati: Luca Ottaviani
  • Kallio Racing Yamaha: Patrick Hobelsberger, n.n.b.
  • VFT Racing Yamaha: Marcel Brenner
  • Yamaha MS Racing: Unai Orradre, Daniel Valle
  • MV Agusta Reparto Corse: Bahattin Sofuoglu, Niki Tuuli
  • Dynavolt Triumph: Bradley Smith? Stefano Manzi?
  • Althea Ducati: Federico Caricasulo

N.n.b: Rijder nog niet bekend
Cursief gedrukt: potentiële kandidaat maar nog niet bevestigd

Bovengenoemde lijst is op basis van de bij de Racesport.nl redactie bekende namen van teams en rijders, de lijst kan derhalve niet volledig zijn.



Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter