2023 editie North West 200 en alle races in Noord-Ierland afgelast

6374
nw-200-2022
North West 200 - 2022 | foto© NW200

Er zullen in 2023 geen wegraces georganiseerd worden in Noord-Ierland. Dit nieuws heeft de MCUI middels een officieel persbericht wereldkundig gemaakt. De belangrijkste reden voor het afgelasten van de races – waaronder de bekende North West 200 – zijn de onevenredige hoge verzekeringskosten waar de organisaties mee geconfronteerd worden.

In Noord-Ierland, de thuisbasis van vele motorkampioenen en vele legendarische roadracing evenementen, worden in 2023 geen races gehouden, de North West 200 en Ulster Grand Prix inbegrepen. Het afgelasten van de races is een besluit welke komt na maandenlange discussies, discussies die niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.De MCUI (Motorcycling Union of Ireland) besloot hierop een persbericht naar buiten te sturen met de mededeling dat er in 2023 geen races worden georganiseerd vanwege de onevenredige hoge verzekeringskosten. In het bericht wordt tevens vermeld dat er een risico bestaat dat dit weleens het einde zou kunnen betekenen van deze vorm van motorsport. Het besluit betekent in 2023 geen North West 200, geen Ulster Grand Prix, maar ook geen Tandragee, Cookstown, Armoy, Sunflower Trophy, het Ulster Superbike kampioenschap en alle trial evenementen. De enige discipline die hiermee ongehinderd blijft is de motorcross.

Hoewel het officiële standpunt van de organisatoren van de North West 200 de komende uren wordt verwacht, rechtvaardigt de MCUI deze drastische beslissing. Alles is het gevolg van de verzekeringskosten die zijn gestegen ten opzichte van de pre-pandemische periode tot £ 400.000 (volgens verschillende lokale media zoals de Newsletter en BBC Northern Ireland). In feite een bedrag dat verdrievoudigd is ten opzichte van vroeger. Dit in combinatie met de verliezen die er geleden zijn door het afgelasten van de evenementen vanwege de coronapandemie blijkt de genadeklap te zijn.

In het persbericht wordt nog wel gesuggereerd dat een aantal geïnteresseerde partijen last-minute oplossingen hebben onderzocht. Recente ontmoetingen met verzekeringsmakelaars (twee in de afgelopen week) hebben echter geen andere keuze gelaten. De huidige situatie zou zo maar eens een bijna een onomkeerbare crisis kunnen betekenen voor de hele Noord-Ierse motor- en wegracesport.