2023 FIM EWC Superstock wereldkampioen Wayne Tessels: ”Supergaaf dit”

1707
wayne-tessels
Wayne Tessels met zijn ChromeBurner RAC41 teamgenoten op het podium | foto© FIM EWC

Na een sensationele slotfase van de 86e editie van de Bol d’Or mag Wayne Tessels zich sinds zondagmiddag wereldkampioen noemen. De Nederlander bracht de ChromeBurner RAC41 Honda na 24 uur racen als tweede over de finish in de Superstock klasse wat voldoende was voor het team om zich tot wereldkampioen te laten kronen in de Superstock klasse van het FIM Endurance World Championship.

Het was voorafgaand aan de 2023 editie van de Bol d’Or enorm spannend in het Superstock klassement van het FIM Endurance World Championship. De top-vijf in het klassement stonden binnen twintig punten van elkaar met ChromeBurner RAC41 Honda als kampioenschapsleider. Het Franse Honda team had zich als elfde Superstock team en vijfentwintigste overall gekwalificeerd voor de 24 uur tellende race op Paul Ricard. De startplek zegt niet veel in het WK Endurance. Een hoog en constant tempo in de race is veel belangrijker en dat iets waar Chromeburner RAC41 Honda vaak in uitblinkt.Chris Leesch verzorgde de start gevolgd door een stint voor Jonathan Hardt en Wayne Tessels. Het tempo van de rijders was vanaf het begin goed, maar het team verloor veel tijd omdat de verlichting tot twee keer toe niet werkte. Een werkende verlichting is verplicht en hierdoor moest ChromeBurner RAC41 Honda twee keer een extra pitstop maken. Door de reparties viel het team terug naar ongeveer een vijftiende plek in de Superstock klasse. Tessels, Leesch en Hardt begonnen vervolgens aan een flinke opmars. Met goede stints en snelle pitstops wist het team in de loop van de avond weer terug te komen naar een derde plaats in hun klasse.

In de nacht wist ChromeBurner RAC41 Honda deze derde plaats vast te houden. Aan het begin van de ochtend – toen het weer licht werd – was het erg spannend vooraan. De top-drie in de Superstock klasse reed praktisch binnen één ronde van elkaar. Aan de leiding reed National Motos Honda, de nummer twee in het kampioenschap. ChromeBurner RAC41 Honda moest voor National Motos Honda finishen om wereldkampioen te worden. In de loop van de ochtend en begin middag kroop ChromeBurner RAC41 Honda steeds dichter naar de nummer twee en één toe. In het laatste uur reden de drie teams binnen een minuut van elkaar.

Het leek er echter op dat National Motos Honda niet meer te achterhalen was, maar daar kwam in het laatste half uur verandering in. National Motos Honda kreeg een technisch probleem en viel ver terug. Ondertussen had Tessels net de plek op de motor overgenomen van Leesch voor de laatste stint. Tessels schoof op naar de tweede plaats in de Superstock klasse en zevende overall. Deze positie was voldoende om wereldkampioen te worden. Na 24 uur racen kwam Tessels juichend als nieuwe wereldkampioen met ChromeBurner RAC41 Honda over de finish. Het team gaf na een moeizaam begin van de Bol d’Or niet op. Door het constante en hoge tempo van de coureurs in samenwerking met de uitstekende pitstops van het team wist ChromeBurner RAC41 Honda dit schitterende en unieke resultaat te behalen: wereldkampioen Endurance 2023!

Wayne Tessels: “Het was een lastig begin van de race. Maar we zijn als team maar door blijven gaan en we hebben ons naar voren kunnen vechten. We wisten dat P1 of P2 lastig zou worden, maar we kwamen wel steeds dichterbij. Toen het leidende team een technisch probleem kreeg lagen wij ineens op koers om wereldkampioen te worden. Maar dat hoort ook bij endurance racen. Het is echt geweldig om dit mee te maken. Ik ben inmiddels twintig jaar in de motorsport actief, maar dit is denk ik wel het hoogtepunt van mijn sportieve carrière. We hebben hier met zijn allen zo hard voor gewerkt. Ik wil mijn gezin, familie, het team, Chris en Jonathan en al mijn sponsoren bedanken. Supergaaf dit!”

Nu kan Tessels zich gaan opmaken voor de seizoensfinale van het Dutch Superbike kampioenschap. De regerend kampioen gaat aan de leiding in de tussenstand. Zaterdag 7 oktober worden er dubbele races verreden op het TT Circuit Assen. Tessels heeft Druijff Racing Kawasaki goede papieren om de tweede titel op rij te behalen.
Handige links FIM EWC Bol d’Or 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’