Zaterdag 24 september: De historie van 23 jaar stratencircuit Assen-Hooghalen herleeft

659
classic-demo
TT Classic Demo race | foto© Drents archief

Op 26 juni 1926 werd de eerste TT over het stratencircuit door Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen verreden. Oud-coureurs Piet Knijnenburg en Cas Swart kunnen er over vertellen, want zij hebben nog in Hooghalen gereden. Deze raceperiode komt op 24 september terug in het dorp, waar bezoekers het TT-gevoel nog steeds kunnen ervaren.

 

TT-motordorp Hooghalen
Omdat het 90 jaar geleden is dat die eerste race van start ging door Hooghalen, staat het dorp wederom in het teken van de TT. De historie van 23 jaar TT-races staat centraal in 2016. Naast andere jubileumactiviteiten, zoals een TT-foto tentoonstelling en een tijdelijk museum, komt op 24 september het racegeluid terug als het hoogtepunt in 2016. Met een speciale jubileumeditie van het programmaboek kunnen motorsportliefhebbers hun collectie aanvullen.

TT-Classic Demorace op 24 september
Oude tijden herleven in Hooghalen, historische racemotoren denderen opnieuw dwars door de dorpskern. Het huidige parcours bevat ook een historisch gedeelte van het oorspronkelijke TT-circuit van de jaren 1926 – 1954. Stichting TT Hooghalen organiseert in samenwerking met de Historische Motorsport Vereniging een compleet programma voor de motorsportliefhebber. Hierbij rijden de oude motoren van toen  demonstratieritten over het 2.2 km lange afgesloten parcours. Tijdens deze dag kan het rennerskwartier vrij worden bezocht, waar de rijders graag vertellen over hun passie.

Opening door 88-jarige coureur Cas Swart
In 1954 maakte Cas Swart uit Bergen Noord-Holland zijn debuut op het stratencircuit Assen-Hooghalen als 27-jarige coureur. Daarna zouden er nog vele TT-jaren volgen, waarbij 1962 een topjaar voor Cas was. Nog steeds is de inmiddels 88-jarige coureur actief in zijn werkplaats met de racemotoren. Zou hij nog in staat zijn ééntje te besturen?
Ook heeft Jaap Timmer zijn medewerking toegezegd, zodat het publiek van alle motorweetjes via de omroep op de hoogte wordt gebracht.

Expositie ‘TT Hooghalen 1926-1954’
De S-bocht van Hooghalen was een beroemd en goed bezocht deel van het oude stratencircuit, met grote tribunes en rondeborden. Anno nu is dit nog steeds de ontmoetingsplek van het dorp, waar een expositie wordt ingericht met als thema 1926-1954.

Speciale dag als VIP
Het is mogelijk deze dag op een speciale wijze te beleven als VIP. In een besloten ruimte, op een toplocatie aan de baan, kunnen liefhebbers genieten van dit bijzondere evenement. Kaarten zijn uitsluitend via de website www.tthooghalen.nl te bestellen.

 

Meer info over het evenement: www.tthooghalen.nl