#900Races: Wie schrijft er zondagmiddag geschiedenis op de Red Bull Ring?

365
#900Races

De BMW M Grand Prix of Styria is niet alleen bijzonder vanwege het feit dat het tweede opeenvolgende Grand Prix weekend is op de Red Bull Ring, nee het is tevens de 900e race in de koningsklasse sinds de start van het kampioenschap in 1949. Wie gaat er zondagmiddag de geschiedenisboeken in als winnaar van de 900e race in de koningsklasse?

Al meer dan 70 jaar bereikt het FIM MotoGP wereldkampioenschap mijlpalen en schrijft het keer op keer geschiedenis. Nu de MotoGP grid op de Red Bull Ring zich opmaakt voor de zondagmiddag te verrijden race van de BMW M Grand Prix of Styria kan de winnaar opnieuw geschiedenis schrijven. Wie wordt zondagmiddag de 900e winnaar van een race in de koningsklasse?

Toen het wereldkampioenschap in 1949 van start ging werd de 500cc gebombardeerd tot de koningsklasse, iets dat tot aan het seizoen 2002 het geval was. In dat jaar werd de klasse omgedoopt tot de huidige MotoGP categorie. Er werd afscheid genomen van de 500cc tweetakt-motoren en overgestapt op de toenmalige 990cc tellende viertakt krachtbronnen. Wat gebleven is, dat is de spanning en sensatie tijdens de races.

Inmiddels zijn er 899 races verreden in de koningsklasse, races die gewonnen werden door maar liefst 111 verschillende coureurs. De 41-jarige Valentino Rossi voert met 89 overwinningen de lijst aan van coureurs met de meeste overwinningen in de hoogste categorie van het MotoGP wereldkampioenschap, met andere woorden ‘the Doctor’ heeft maar liefst 10% van alle tot nu verreden wedstrijden weten te winnen.

De top vijf en het aantal gewonnen races:

 • Valentino Rossi 89
 • Giacomo Agostini 68
 • Marc Marquez 56
 • Mick Doohan 54
 • Jorge Lorenzo 47

Deze vijf namen, te weten Rossi, Agostini, Marquez, Doohan en Lorenzo hebben dus maar liefst 35% van de 899 verreden races weten te winnen.

Geschiedenisboeken
De afgelopen weken werden er al verschillende nieuwe mijlpalen behaald. Zo wist Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) in Brno de MotoGP race op zijn naam te schrijven en daarmee de eerste Zuid-Afrikaan te worden die een race in de koningsklasse heeft gewonnen. De Zuid-Afrikaan zorgde met zijn overwinning tevens voor de allereerste overwinning voor KTM in de koningsklasse.

Een week geleden was er nog een mijlpaal: Ducati behaalde met de winst van Andrea Dovizioso op de Red Bull Ring namelijk haar 50e overwinning in de koningsklasse.

Ook deze zondag kan er iemand geschiedenis schrijven in de MotoGP race van de BMW M Grand Prix of Styria. Wie gaat na 899 races de boeken in als de 900e winnaar van een race in de koningsklasse en vult onderstaande lijst met mijlpaal winnaars aan?

 • 100: 1962, Oost-Duitsland, Mike Hailwood (MV Agusta)
 • 200: 1972, Dutch TT, Giacomo Agostini (MV Agusta)
 • 300: 1981, Zweden – Barry Sheene (Yamaha)
 • 400: 1989, Frankrijk – Eddie Lawson (Honda)
 • 500: 1996, Imola – Mick Doohan (Honda)
 • 600: 2003, Frankrijk – Sete Gibernau (Honda)
 • 700: 2009, Japan – Jorge Lorenzo (Yamaha)
 • 800: 2014, Aragon – Jorge Lorenzo (Yamaha)
 • 900: 2020, Red Bull Ring 2 – ?

De MotoGP race over 28 ronden op de Red Bull Ring gaat om 14:00 uur van start. Doordat BMW M deze Grand Prix sponsort is er bij het winnen van de race meer te verdienen dan alleen de 25 punten en een vermelding in de geschiedenisboeken, de winnaar van de MotoGP race zal namelijk de eigenaar worden van een gloednieuwe 2021 BMW M4.

#900Races-2

Handige links BMW M Grand Prix of Styria 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App