Aegerter wint sensationele tweede WorldSSP race in Estoril

1795
Dominique Aegerter droeg zijn zege op aan landgenoot Jason Dupasquier | Foto credit: Randy van Maasdijk

Na een sterke inhaalrace wint Dominique Aegerter zijn eerste race in dienst van Ten Kate Racing Yamaha. De Zwitser droeg de zege op aan zijn landgenoot Jason Dupasquier. Luca Bernardi finishte in de spannende race als tweede voor Philipp Oettl. Drama voor Steven Odendaal die in de laatste ronde een technisch probleem kreeg.

Op de grid voorafgaand aan de tweede World Supersport race werd er veel respect geuit naar Jason Dupasquier. Rond het middaguur werd bekend dat de jonge Zwitser is overleden aan zijn verwondingen opgelopen bij een crash in de Moto3 kwalificatie op het circuit van Mugello. Net als bij de eerste race mocht Federico Caricasulo vanaf pole starten met Philipp Oettl en, de winnaar van de drie voorgaande races, Steven Odenaal naast hem op de eerste startrij. Jules Cluzel, Dominique Aegerter en Raffaele De Rosa vormden de tweede startrij, terwijl Niki Tuuli deze keer wel vanaf de grid mocht vertrekken. De Finse rijder reed zaterdag een sterke inhaalrace, nadat hij vanwege een penalty vanuit de pitstraat moest starten.

Oettl pakte kopstart en kreeg Odendaal achter zich aan. Het duo vooraan wist zich in de openingsfase iets los te rijden ten opzichte van Caricasulo. De Rosa wist bij ingaan van de vierde ronde de derde plaats over te nemen. Daarachter wist Aegerter na een mindere start ook naar voren te komen. In de vijfde ronde ging de Ten Kate Racing Yamaha coureur voorbij vijfde man Cluzel en twee ronden later nam hij de vierde plaats van Caricasulo over.

Aan kop wist De Rosa naar Oettl en Odendaal toe te rijden. Het verschil naar nummer vier Aegerter was anderhalve seconde, maar de Zwitser wist beetje bij beetje het gat te dichten, waardoor er een kopgroep van vier rijders ontstond. Met nog zeven ronden te gaan ging De Rosa in één inhaalactie van drie naar één. Er volgden zeer positiewisselingen kort achter elkaar en dit zorgde ervoor dat de tweede groep onder aanvoering van Cluzel ook kon aanhaken.

Met nog vier ronden te gaan was Aegerter na zijn geweldige opmars aangekomen op de eerste plaats. Maar het was zeker nog niet voorbij, want maar liefst zeven rijders reden als één link achter elkaar de laatsten ronden in. De Rosa kwam met nog tweeënhalve ronde te gaan terug naar de leiding, maar ging een paar bochten later onderuit. Aegerter kwam weer voorop te rijden met Odendaal in zijn achterwiel. De Zuid-Afrikaan kreeg geen kans om zijn vierde overwinning te scoren, aangezien hij in de laatste ronde een technisch probleem kreeg en buiten de punten finishte. Ook Cluzel schoof in de laatste ronde onderuit.

Aegerter werd niet meer achterhaald en won zijn eerste World Supersport race in dienst van het Nederlandse team. Een emotionele Aegerter droeg zijn overwinning op aan zijn overleden landgenoot Dupasquier. Luca Bernardi kende een sterke slotfase en finishte als tweede voor Oettl, Manuel Gonzalez en Hannes Soomer. Randy Krummenacher finishte op de Yamaha van het EAB Racing Team als negende. Cluzel kwam na zijn crash nog als twaalfde over de finish. Galang Hendra Pratama, coureur van Ten Kate Racing Yamaha, finishte als negentiende.

https://twitter.com/WorldSBK/status/1398979325052035074?s=20

Handige links Gaerne Estoril Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter