Ai Ogura wint enige Red Bull MotoGP Rookies Cup race op Misano

81
misano
Victor Steeman (21) en Sasha de Vits (9) | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Op zaterdagmiddag heeft Ai Ogura de Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijd weten te winnen. Dankzij een inhaalactie in de laatste ronde won de Japanner voor zijn landgenoot Kazuki Masaki en Aleix Viu. Victor Steeman werd op de elfde plaats de best geklasseerde Nederlander. Crashes voor Walid Soppe en Loran Faber.

Het was Aleix Viu die de kopstart pakte en al gauw was er een groepje met Ai Ogura, Kazuki Masaki, Deniz Öncü, Omar Bonoli, Can Öncü, Filip Salac die wegreden van de achtervolging.

Voor Walid Soppe kwam de race al vroeg ten einde, nadat de Nederlander in de zevende bocht werd aangetikt door Ryusei Yamanaka.

Aan de kop waren het Masaki en Viu die op hun beurt een gaatje sloegen naar de volgende vier coureurs, maar waren nog altijd binnen bereik.

In een poging om naar de kop te rijden was het Can Öncü die een fout maakte en hierdoor zijn KTM onderuit schoof. Voor de leider in het kampioenschap bleek dit een kostbare fout te zijn aangezien zijn concurrent Masaki slechts vijf punten achter hem stond.

Na zes ronden waren het Viu, Masaki, Ogura en Bonoli die de achtervolging definitief gebroken leken te hebben. Het viertal was hevig aan het knokken waarbij vrijwel overal op het circuit inhaalacties werden ingezet.

Voor de Bonoli eiste dit gevecht zijn tol. De Italiaan maakte een fout bij het ingaan van de derde bocht en verloor de voorkant van zijn machine. De drie overgebleven coureurs vooraan het veld continueerden hun strijd voor de hoogste trede op het podium.

Met drie ronden te gaan eindigde ook voor Faber de race voortijdig na een valpartij. De jonge Staphorster blesseerde daarbij zijn knie en elleboog en werd voor controle overgebracht naar het medical centre. Na diverse medische checks en het maken van foto’s bleek er niets gebroken te zijn. Met de nodige ijszakken en een aantal pijnstillers op zak is Faber inmiddels onderweg naar het hotel en kunnen we zeggen dat hij met de schrik is vrijgekomen van de crash, een crash in bocht 12 waar de gaskraan van de KTM vol openstaat.

Bij het ingaan van de laatste ronde was het Viu die aan de leiding reed. Al gauw nam Ogura deze plaats over en probeerde meteen een gat te slaan om slipstream te voorkomen. Dit bleek succesvol te zijn want de Japanner kon niet meer worden ingehaald en won zijn tweede wedstrijd van het seizoen. De tweede plaats werd ingenomen door zijn landgenoot Ogura die met een slipstream-actie voorbij ging aan Viu. Deniz Öncü eindigde als vierde voor Salac en Meggle. De top 10 werd compleet gemaakt door Kelly, Kawakami, Orgis en Garcia. Hiermee heeft Masaki de leiding overgenomen van Can Öncü en gaat met een voorsprong van 15 punten de laatste twee races in.

Sasha de Vits wist als elfde te eindigen, Victor Steeman behaalde de twaalfde plaats.

Aangezien er op zondag na de MotoGP race op Misano altijd een ‘track-invasion’ plaatsvindt, waardoor alle fans de baan op mogen, wordt er geen tweede race voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup verreden. De laatste twee races van het seizoen zijn bij de volgende MotoGP ronde in Aragón.

 

Handige links Gran Premio Tribul Mastercard di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag