Aprilia presenteerde donderdag haar MotoGP plannen voor komend seizoen. Een belangrijk seizoen, een seizoen dat voor Aprilia een soort van examenjaar is volgens Aleix Espargaró. Na afloop van de presentatie nam de Spanjaard de tijd om een aantal vragen te beantwoorden.

 

Aleix, dit is je tweede seizoen met Aprilia. Wat verwacht je van het aankomende seizoen?

“Terugkijkend naar vorig vorig seizoen, hebben we al mooie prestaties laten zien met belangrijke resultaten maar daar tegenover hebben we ook een paar fouten gemaakt waardoor we aan het einde van het seizoen tegenslag hadden op het gebied van punten. Kijkend naar 2018 denk ik dat we constant dicht bij de top zullen zitten.”

Na de eerste testdagen, wat zijn volgens jou de duidelijkste verbeteringen?

“Ik moet zeggen dat de 2018 RS-GP al vanaf het begin heeft bewezen beter te zijn dan het vorige model. Het is lichter en reageert sneller. De jongens van Aprilia zijn de kant uit gegaan waar ik op hoopte. Wat betreft het team, een jaar ervaring zal ons zeker helpen om efficiënter met elkaar aan het werk te gaan in de garage.”

Wat zijn de sterke kanten van de Aprilia?

“Vanaf het eerste moment dat ik bij de test in Valencia in 2016 op de Aprilia stapte, vond ik een extreem stabiele motor op het gebied van de remmen. Dit is een eigenschap welke nog meer verbeterd is bij het 2018 model, nu gaan we nog beter de bochten in en door. Er is nog ruimte voor wat verbetering, met name bij de acceleratie vanuit lage snelheden, en hier zullen we ons op gaan richten.”

Drie verschillende circuits waarop getest is in het voorseizoen, waarvan er één helemaal nieuw was. Hoe ging het?

“Ik was erg benieuwd naar het circuit in Buriram. Ik had me voorbereid door een aantal video’s te kijken, maar om eerlijk te zijn was ik toch nog wel verrast. Ik had meer plezier dan ik van tevoren gedacht had. Het eerste gedeelte is niet erg interessant met alle rechte stukken die verbonden zijn aan gedeeltes waarin hard geremd moet worden, maar over het algemeen is het een leuke baan. Het was een veeleisende test voor ons. We werkten non stop aan het oplossen van enkele kleine problemen en dat helpt ons als we de machine verder gaan ontwikkelen. In Maleisië had ik de kans om de 2018 fiets voor het eerst te proberen en ik vond het meteen fijn. Het was een goede start van het seizoen. In Qatar hadden we er wat moeite mee om vol te kunnen profiteren van de nieuwe band voor een snelle ronde, maar op het gebied van snelheid waren we competitief. Ik geloof in onze potentie en heb er vertrouwen in dat we vanaf het begin voor de top acht zullen gaan strijden.”

Wat is je doel voor 2018?

“Het zal een belangrijk seizoen voor ons worden. Een soort van examenjaar. We weten dat we competitief kunnen en we weten ook waar we nog moeten verbeteren. Als we tijdens de raceweekenden constant en gefocust zijn, kunnen we met een goed gevoel huiswaarts keren. Een doel? Om in de top vijf/zes van het kampioenschap te eindigen. Gezien het hoge niveau van het gehele veld zal dat moeilijk worden, maar het is mogelijk.”

Vrijdag 16 maart gaat het 2018 MotoGP seizoen officieel van start als de eerste vrije trainingen op het programma staan van de Grand Prix of Qatar, de traditionele seizoensopener welke verreden wordt op het Losail International Circuit.