Aleix Espargaró: “Moeilijk om Dovizioso als mijn toekomstige teamgenoot te zien”

10929
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso | foto© Aprilia Racing

Wie wordt in 2022 de nieuwe teamgenoot van Aleix Espargaró binnen het nieuwe en officiële Aprilia Racing MotoGP Team. Als de Spanjaard het zelf voor het zeggen zou hebben dan zou de keus in ieder geval niet op Andrea Dovizioso vallen: “Het is moeilijk om Dovizioso als mijn toekomstige teamgenoot te zien.”

Aprilia Racing zal in 2022 voor het eerst als een officieel fabrieksteam actief zijn in de MotoGP klasse. Staat het team dit seizoen nog ingeschreven als Aprilia Racing Team Gresini, vanaf komend seizoen zullen zowel Aprilia als ook Gresini Racing ieder hun eigen weg gaan. Gresini Racing tekende een nieuwe vijfjarige deal met Dorna Sports als Independent Team en zal de komende drie seizoenen in de koningsklasse aan de start verschijnen met Ducati motoren. Aprilia daarentegen tekende een vijfjarige deal met Dorna Sports als fabrikant en zal t/m het seizoen 2026 als officieel MotoGP fabrieksteam te boek staan.

Wat betreft het rijdersduo waarmee Aprilia aan haar nieuwe fase in de MotoGP klasse gaat beginnen is 50% nog niet ingevuld. Huidig Aprilia coureur Aleix Espargaró heeft weliswaar nog een doorlopend contract en is daarmee in 2022 verzekerd van een plaats binnen het team. Voor de tweede plaats is Aprilia Racing echter op zoek naar een topcoureur, een ervaren coureur, een winnaar die de Italiaanse motorenfabrikant kan laten zien hoe goed de nieuwe Aprilia RS-GP nu werkelijk is.

Niet alleen Aprilia Racing maar ook Espargaró drong er de laatste tijd vaak op aan dat hij vanaf het komende seizoen graag een sterke teamgenoot naast zich ziet. De Spanjaard, die zelf nog geen race in de koningsklasse wist te winnen en zijn enige podium klassering in de klasse dateert uit het seizoen 2014 (Forward Racing), is van mening dat Aprilia alleen op deze manier het laatste kleine stapje naar de top zal kunnen maken.

Nu heeft Aprilia de afgelopen maanden veelvuldig de naam van Andrea Dovizioso laten vallen, heeft men de ervaren Italiaan inmiddels al binnengehaald als MotoGP testcoureur en leek er niets meer een terugkeer van Dovizioso in 2022 als vaste MotoGP coureur in de weg te staan. Maar sinds de onlangs verreden Dutch TT liggen de kaarten ineens anders, heel anders nu Maverick Viñales ineens wordt genoemd als de belangrijkste kandidaat.

Espargaró, die zijn mening vaak niet onder stoelen of banken steekt, bemoeide zich afgelopen week ook met de kwestie door in de Spaanse media een duidelijk standpunt af te geven.

Aleix Espargaró: “Dovizioso heeft een paar tests met ons gedaan, maar hij is tot nu toe nog niet erg competitief gebleken en hij lijkt daarnaast ook helemaal niet meer te willen racen. Ik ben een groot fan van hem, maar het is moeilijk om hem als mijn toekomstige teamgenoot te zien.”

Met deze uitspraak lijkt Espargaró een lans te breken voor zijn landgenoot en al jarenlang één van zijn beste vrienden, namelijk Maverick Viñales. De geruchten zijn er dan ook al enige tijd dat Espargaró bij zijn werkgever pusht voor de komst van zijn ‘maatje’ Viñales als zijn nieuwe teamgenoot.

Of het zover komt, geen idee. Ondanks dat het tijdens het Grand Prix weekend in Assen nog slechts een kwestie van een paar dagen was alvorens Aprilia Racing en Viñales hun samenwerking officieel bekend zouden maken is het inmiddels als twee weken akelig stil aan het front aangaande deze deal. Daarnaast doken er de afgelopen dagen ook geruchten op over een mogelijk terugkeer van Viñales naar Suzuki, het merk waarop hij zijn debuut maakte in de koningsklasse en zijn eerste successen wist te boeken.

Lees ook: Maverick Viñales zorgt voor nieuwe MotoGP stoelendans en onrustige zomerstop
Lees ook: Ducati zegt nee tegen Viñales, Aprilia of is er een andere verrassing op komst?

Eén ding is op dit moment wel duidelijk, Dovizioso heeft al een aantal testdagen achter de rug op de Aprilia RS-GP en hij zal ook de komende tijd nog een paar keer in actie komen tijdens een Aprilia MotoGP test. Of de Italiaan daadwerkelijk niet zit te wachten op een terugkeer als coureur in de koningsklasse, of hij daadwerkelijk niet competitief is op de RS-GP of dat we de opmerking van Espargaró in het licht moeten zien van `de wens is de vader van de gedachte` zal over niet al te lange tijd wel duidelijk worden.


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter