Aleix Espargaró heeft vrijdagmiddag op Phillip Island de snelste rondetijd laten noteren tijdens de tweede vrije training van de Michelin Australian Motorcycle Grand Prix. De Aprilia coureur was het snelst voor Repsol Honda coureur Marc Marquez en Ducati Team coureur Andrea Dovizioso. 

Nadat Marc Marquez vrijdagochtend de eerste vrije training domineerde was het vrijdagmiddag Aleix Espargaró die in de beginfase de lijst aanvoerde en de eerste twintig minuten het snelst was. Opvallend daarbij was dat veel coureurs meteen al sneller waren dan tijdens de eerder op de dag verreden sessie.

Voor Alvaro Bautista verliep ook deze tweede vrije training niet geheel volgens plan, na in de beginfase van de eerste vrije training al ten val te zijn gekomen ging het ook in deze tweede vrije training direct in het begin weer mis. De Spanjaard ging eerst naar buiten op de machine waarmee hij eerder op de dag ten val was gekomen om vervolgens meteen weer naar binnen te gaan. Vervolgens stapte de Aspar Team coureur op zijn tweede machine om vervolgens al in de vierde bocht opnieuw ten val te komen.

Na de crash van Bautista kwam even later ook Tito Rabat ten val, de Estrella Galicia 0,0 Marc VDS coureur verloor de controle over de voorkant bij het ingaan van bocht 10 met een stevige crash tot gevolg.

Terwijl Aleix Espargaró nog steeds de lijst aanvoerde was het met nog twintig minuten te gaan Maverick Viñales die in de fout ging. De Spanjaard, die op dat moment de vierde plaats innam, schoof in bocht acht onderuit. Een voorbeeld dat even later gevolgd werd door de dit weekend voor Jonas Folger invallende Broc Parkes.

Met nog zeven minuten te gaan doken vervolgens diverse rode sectortijden op het scherm, maar wat er ook gebeurde niemand wist onder de snelste tijd van Aleix Espargaró te duiken. Het was dan ook de Aprilia coureur die het snelst bleef en deze sessie verrassend als snelste coureur afsloot.

Marquez wist nog het dichtst in de buurt van zijn landgenoot te komen en sloot deze tweede vrije training af met de tweede rondetijd gevolgd door Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en Viñales.

Na een sterke eerste vrije training noteerde Jack Miller in deze sessie de zesde rondetijd voor Andrea Iannone, Johann Zarco, Dani Pedrosa en Pol Espargaró.

Samengestelde rondetijden na twee vrije trainingen
Aangezien alle coureurs hun snelste tijd liet noteren is de bovengenoemde uitslag gelijk aan de stand na twee vrije trainingen. Bovengenoemde tien coureurs hebben zich voorlopig dus rechtstreeks weten te plaatsen voor de zaterdag te verrijden QP2. O.a. Jorge Lorenzo (11), Valentino Rossi (12) en Danilo Petrucci (17) zullen zaterdagochtend tijdens de derde vrije training dus nog een tandje bij moeten schakelen om rechtstreekse plaatsing af te dwingen. Of men daar de mogelijkheid toe zal krijgen is nog maar de vraag, de weersvoorspellingen voor de rest van het weekend zij namelijk dat er een grote kans is op regen.

 

Handige links Michelin Australian Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag