Alex Márquez: ‘Vooralsnog weinig tips en adviezen van Marc’

267
marc-marquez
Alex Marquez (73) achter zijn broer Marc Marquez (93) - Valencia Test | foto© Repsol media

Alex Marquez was eerder deze week te gast bij een sponsorevenement in Madrid. De MotoGP debutant sprak er o.a. over zijn eerste testdagen op de 2019 Honda RC213V, het feit waarom hij nog niet gereden heeft met de 2020 machine en waarom zijn broer Marc hem vooralsnog weinig tips en adviezen zal geven.

Alex Márquez werd tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen gepresenteerd als de vervanger van Jorge Lorenzo binnen het Repsol Honda Team. De Moto2 wereldkampioen maakt hiermee in 2020 niet alleen zijn debuut in de koningsklasse maar hij wordt tevens de nieuwe teamgenoot van zijn oudere broer Marc.Meteen na afloop van de laatste Grand Prix van het seizoen kreeg Alex Marquez de gelegenheid om tijdens een tweetal testen in Valencia en in Jerez de la Frontera voor het eerst kennis te maken met de Honda RC213V. Terwijl zijn broer Marc en LCR Honda Team coureur Cal Crutchlow tijdens deze twee testen al hun ronden reden op de 2020 versie van de RC213V moest hij het doen met de 2019 versie van Honda’s MotoGP fiets.

Tijdens een Estrella Galicia 0,0 sponsorevenement, eerder deze week in Madrid, sprak Alex Marquez over zijn eerste kennismaking met de Honda RC213V en de reden waarom hij uitsluitend reed met de 2019 Honda MotoGP machine.

Alex Marquez: “Het zou voor mij niet logisch zijn geweest om de nieuwe motor al uit te proberen. Cal en Marc hebben dat gedaan en zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Honda weet ook waar ze aan moeten werken. Ik denk dat we allemaal dezelfde motor zullen hebben tijdens de volgende test begin februari in Maleisië. We willen zoveel mogelijk informatie verzamelen.”

In vergelijking met de eerste test in Valencia wist de jongste van de twee broers Marquez in Jerez al een flinke vooruitgang te boeken op de voor hem nieuwe MotoGP fiets.

Alex Marquez: “Ik voelde me in Jerez inderdaad beter omdat ik daar voor het eerst met mijn eigen crew kon werken nadat ik in Valencia werd ondersteund door mensen van LCR-Honda. Het was echter wel jammer dat het in Jerez twee keer regende op de tweede dag, net op de momenten dat ik een nieuwe band had laten monteren.”

Natuurlijk kon de vraag niet uitblijven hoe het momenteel met zijn broer, die herstellende is van een schouderoperatie, gaat en of hij al de nodige tips van hem heeft gekregen.

Alex Marquez: “Hij bevindt zich in een betere positie dan een jaar geleden, maar hij weet dat het genezingsproces net zo lang zal duren. Maar ondanks dit blijft hij positief gestemd. Ik heb inmiddels een aantal ronden achter hem mogen rijden, dat was best wel speciaal en vreemd maar ik denk dat dit vanzelf wel normaal gaat worden. Natuurlijk heb ik al geprobeerd om wat tips van hem te krijgen, maar hij heeft me meteen laten weten dat hij me heel weinig gaat vertellen. Dat is natuurlijk omdat hij al gezien heeft hoe snel ik was in sommige bochten (gezegd met een duidelijke glimlach). Nee zonder dollen, we hebben elkaar tijdens de laatste test in Jerez nauwelijks gezien, maar na zo’n test heb je elkaar als broers uiteindelijk toch veel te vertellen. Maar hoe dan ook, hij kan me van alles vertellen maar om het vervolgens zelf in de praktijk te moeten toepassen is een heel ander verhaal.”

Tijdens de tweedaagse test in Valencia eindigde Alex Marquez met een snelste rondetijd van 1’32.235 als tweeëntwintigste en moest hij 2,386 seconde toegeven op de snelste tijd van Maverick Viñales. In Jerez daarentegen bezette de MotoGP nieuwkomer na afloop de zeventiende plaats op de tijdlijst. Met deze rondetijd moest de MotoGP debutant weliswaar nog wel 2,093 seconde prijsgeven op de snelste tijd van opnieuw Viñales, maar het verschil met zijn broer Marc (in Jerez de snelste Honda coureur) bedroeg slechts 1,404 seconde.

 

Handige links MotoGP Test Jerez de la Frontera:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App