Alex Rins won zondagmiddag de MotoGP race op Motorland Aragón na een spectaculair duel met Alex Márquez. Het is de eerste overwinning voor de Spanjaard en Suzuki in 2020, zijn eerste sinds Silverstone 2019 en Rins is alweer de achtste verschillende MotoGP racewinnaar dit seizoen.

Na de kwalificatie van zaterdagmiddag werd er zoals gebruikelijk vooruitgekeken naar de race van zondag en gespeculeerd over wie de favorieten zouden zijn. Alex Rins werd niet of nauwelijks genoemd, mede vanwege zijn tiende startplaats op de grid. Als het dan een Suzuki coureur moest worden die het op zondagmiddag ging doen dan werd de naam van Joan Mir veel vaker genoemd.

Toch wist Alex Rins het op zondagmiddag om te draaien en kwam hij na 23 ronden op Motorland Aragón, voor hemzelf echt zijn thuiscircuit, als winnaar over de streep. De Suzuki coureur maakte een zeer goede start en reed in de eerste ronde al op de vierde plaats. Hij rekende gauw af met Yamaha coureurs Franco Morbidelli, Fabio Quartararó en Maverick Viñales waarna hij in de achtste ronde de leiding in handen nam en deze ook niet meer weggaf.

Spannend was het echter wel want teamgenoot Joan Mir en Repsol Honda coureur Alex Márquez wisten hem behoorlijk het vuur aan de schenen te leggen. Uiteindelijk bleef Rins foutloos en kwam hij voor het eerst dit seizoen als winnaar over de streep.

Het seizoen begon voor Rins in juli op het Circuit de Jerez – Ángel Nieto zeker niet zoals hij gehoopt had. Op zaterdag in de kwalificatie kwam hij zeer hard ten val en raakte zijn schouder uit de kom. De Spanjaard moest de race aan zich voorbij laten gaan en het duurde vervolgens behoorlijk lang voordat hij pas volledig hersteld was van zijn blessure.

Op zondag behaalde Rins zijn eerste MotoGP zege sinds Silverstone 2019, ook toen was hij net als vandaag in gevecht met een Márquez op een Repsol Honda. Echter was het toen Marc, ditmaal ging Alex de strijd aan met zijn naamgenoot.

Alex Rins: “Ik zit vol met emotie! Aan het begin van het seizoen had ik het echt heel moeilijk. Sindsdien heeft het team zo hard gewerkt en nu hebben gewonnen, het voelt fantastisch. Ik was er niet zeker van dat ik zou kunnen winnen vanaf de tiende plaats op de grid maar we hebben het gered. Toen ik de coureurs voor mij wist te achterhalen wist ik dat ik over een goede snelheid beschikte en dat de fiets het heel goed deed. Ik was heel ontspannen ondanks dat [Alex] Márquez en Joan [Mir] zo kort achter mij zaten, ik kon goed met de druk omgaan. Het zal een hele uitdaging worden om dit volgende week te herhalen maar ik ga er natuurlijk zeker mijn best voor doen.

Het is tot dusver echt een lang en zwaar seizoen voor ons geweest. Om het dan hier in Aragón te doen, zo dichtbij waar ik vandaan kom, maakt het nog iets specialer. Ik wil deze zege opdragen aan iedereen die leidt onder deze wereldwijde pandemie, het is zo jammer dat er vandaag geen fans bij konden zijn.

Het lijkt erop dat wij, Joan, Suzuki, het team en iedereen die erbij betrokken is momenteel echt goed werk leveren. We hebben al veel podiums behaald dus het bewijst maar weer dat de machine heel goed is. Ik ben daarom ook heel blij dat we nu eindelijk deze overwinning behaald hebben dit jaar.

Ondanks dat ik dus vanaf de tiende plaats moest starten was ik heel kalm. Ik zei zelfs tegen mezelf: “Kom op Alex, wees eens een beetje nerveus. Je moet zoveel plaatsen goedmaken vandaag.” Gelukkig startte ik goed en waren ook mijn eerste ronden sterk. We hebben het uiteindelijk gered en ik ben super blij.”

Komend weekend wordt er weer een Grand Prix verreden op Motorland Aragón, alweer het elfde MotoGP raceweekend sinds de start in juli.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragón 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App