Ana Carrasco keert in 2022 terug als Moto3 coureur in MotoGP paddock

6006
ana-carrasco
Ana Carrasco - Jerez test | foto© Randy van Maasdijk

Ana Carrasco ontbreekt tot verrassing van velen op de voorlopige deelnemerslijst van het 2022 FIM Supersport 300 World Championship seizoen. De Spaanse, die in 2018 wereldkampioen werd in de klasse, zit echter niet zonder zitje want ze gaat zo goed als zeker de terugkeer maken als coureur de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Voor Ana Carrasco verliep het 2021 seizoen allesbehalve naar wens. De Spaanse ondervond nog de naweeën van een zware crash in september 2020 in Estoril. Carrasco liep daarbij zwaar rugletsel op, werd een aantal keren geopereerd, operaties waarbij er diverse plaatjes op de gebroken rugwervels werden geplaatst. In januari 2021 werden tijdens een nieuwe operatie de metalen delen verwijderd en was ze op tijd fit om in mei gewoon aan de start te verschijnen in het FIM Supersport 300 World Championship, het kampioenschap waar ze in 2018 de wereldtitel wist te veroveren.

Maar de Spaanse was het afgelopen seizoen geen schim meer van de coureur die in 2018 met de titel aan de haal ging. Ondanks één overwinning (Misano Race 2) wist ze slechts 52 WK punten te scoren en eindigde ze slechts als zestiende in de eindstand van het kampioenschap. Dat ze ontbrak op de deze week vrijgegeven deelnemerslijst van het FIM Supersport 300 World Championship beloofde dan ook weinig goeds. Maar niets is minder waar blijkt nu.

Ondanks dat er nog geen officiële bevestiging is werd woensdag in Jerez – waar de Spaanse met een eigen Kawasaki ZX-6 Supersport machine een tweedaagse training afwerkt – wel duidelijk dat de 2018 wereldkampioene komend seizoen niet zonder zitje zit. Ze is namelijk door het Boé SKX Motorsports gevraagd om de vrijgekomen plaats van David Salvador in te komen nemen en in 2022 met het Spaanse team haar comeback te gaan maken in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Het team was op zoek naar een vervanger van de reeds gecontracteerde David Salvador, dit omdat de Spanjaard ondanks een getekend contract niet het benodigde budget rond heeft kunnen krijgen. Het team heeft inmiddels wel al de naam van de eerste coureur vrijgegeven, dit is de jonge Spanjaard David Munoz. Munoz zal echter de start van het seizoen aan zich voorbij moeten laten gaan, dit omdat hij nog niet de minimumleeftijd heeft bereikt om in de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap van start te mogen gaan. Landgenoot Gerard Riu zal tot die tijd als vervanger optreden.

Komend weekend al zal Carrasco voor het eerst in actie komen op de Moto3 machine van het team tijdens een privé test. Het lijkt dan nog slechts een kwestie van tijd alvorens Boé SKX Motorsports de komst van de Spaanse officieel zal bevestigen.

Carrasco kwam in de periode van 2013 tot 2015 ook al uit in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Tijdens haar debuutseizoen in de klasse – rijdend voor het Nederlandse RW Racing GP – behaalde ze tijdens de laatste race van het seizoen in Valencia met een achtste plaats haar enige WK punten in de klasse. Na drie seizoenen maakte ze de overstap naar de Moto2 klasse van het FIM CEV Repsol, maar ook dit werd niet echt een succes. De overstap naar het FIM Supersport 300 World Championship legde haar vervolgens geen windeieren want in 2018 werd ze de eerste vrouwelijke wereldkampioen in een WK-wegrace kampioenschap. In totaal wist ze in deze klasse zeven overwinningen en vierentwintig podium finishes te scoren.

Ondanks dat het de afgelopen paar seizoenen niet mee heeft gezeten begint ze in 2022 toch aan een nieuw en groot avontuur in de MotoGP paddock, een paddock waar ze ongetwijfeld ook een paar Nederlandse oud bekenden tegen zal komen die haar – of haar management – graag nog wel even een keer onder vier ogen zouden willen spreken. De racerij, het is en blijft een bijzondere wereld.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter