Andrea Dovizioso: Afscheid met een tweede of tiende plaats in het kampioenschap?

166
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso | foto© motogp.com

Wordt Portimão het laatste kunstje van Andrea Dovizioso als MotoGP coureur of zien we de 34-jarige Italiaan na een jaartje rust in 2022 terugkeren als coureur in de koningsklasse? Het blijft vooralsnog een vraag, maar één ding is inmiddels wel duidelijk, dit weekend wordt het laatste optreden van Dovizioso in dienst van Ducati.

Andrea Dovizioso besloot eerder dit jaar zijn na dit seizoen aflopende contract met zijn huidige werkgever Ducati Corse niet te verlengen. Ondanks dat de Italiaan de afgelopen tijd met verschillende andere fabrikanten in verband werd gebracht voor een dienstverband voor 2021 – zij het als vaste MotoGP coureur of als MotoGP testcoureur – en hoewel er door verschillende ingewijden in de MotoGP paddock nog steeds rekening wordt gehouden met een denderende verrassing – Dovizioso zou de afgelopen tijd alle aanbiedingen naast zich neergelegd hebben vanwege het feit dat hij door Honda benaderd is en voor een redelijke vergoeding stand-by moet staan indien Marc Marquez begin 2021 nog onvoldoende hersteld is om weer op zijn Honda RC213V te kunnen stappen – lijkt het er op dit moment echter op dat Dovizioso in 2021 daadwerkelijk een sabbatical zal houden.

Maar hoe dan ook, op dit moment kunnen we niet spreken van het feit dat het avontuur van Dovizioso en Ducati in MotoGP op de meest leuke manier zal eindigen. Na de afgelopen seizoenen steevast als tweede geëindigd te zijn in het kampioenschap achter Marc Marquez en met de wetenshap dat uitgerekend dezelfde Marquez er dit seizoen niet bij was zou dit seizoen er een uitgelegen kans zijn voor Dovizioso en Ducati om eindelijk eens toe te kunnen slaan. Maar zoals bekend heeft de nieuwe Michelin achterband gezorgd voor een lastig en teleurstellend verlopen seizoen tot nu toe.

Naast deze technische veranderingen die niet goed uitpakten bleek ook de relatie van Dovizioso met het Ducati Corse management tot onder het vriespunt gedaald. Ondanks dat er gedurende het seizoen nog wel diverse lijnpogingen waren leken Dovizioso en zijn persoonlijk manager Simone Battistella geen moment bereidt water bij de wijn te doen en in te gaan op een verzoeningspoging.

Maar hoe dan ook, dit weekend staat de laatste MotoGP race van het seizoen op het programma. Ondanks dat Joan Mir een week geleden de titelstrijd al besliste en Dovizioso als gedeeld vijfde – samen Fransman Fabio Quartararo – in de tussenstand van het kampioenschap kan er tijdens deze ‘voorlopige’ afscheidswedstrijd van Dovi04 nog veel gebeuren en staat er best nog wel veel op het spel.

In een seizoen waarin de ene na de andere verrassing te zien was staan de nummers twee en de nummer tien in de tussenstand slechts 42 punten van elkaar verwijderd. De nummer twee Franco Morbidelli heeft 142 punten achter zijn naam staan terwijl de nummer tien Miguel Oliveira er 100 heeft weten te scoren met nog één race te gaan. Aangezien Dovizioso 125 heeft weten te scoren zou hij met een eerste of tweede plaats zondag in de race in theorie nog tweede kunnen worden, maar daarentegen kan hij bij een DNF ook zo nog maar tiende worden.

Donderdagmiddag voorafgaand aan het weekend liet Dovizioso de aanwezige media weten dat hij er tijdens zijn laatste race in dienst van Ducati er alles aan zal doen om in de eindstand van het kampioenschap bij de eerste drie te eindigen, en wij weten wel waarom………Dovizioso heeft namelijk een riante bonusvergoeding in zijn huidige contract staan en een top drie klassering in de eindstand van het kampioenschap levert hem namelijk maar liefst een extraatje op van 1 miljoen euro.

Andrea Dovizioso: “Ik zal alles geven voor de tweede plaats in het eindklassement. Het zal erg zwaar worden omdat Franco Morbidelli momenteel in een uitstekend vorm verkeerd en de laatste races erg sterk is, maar de baan hier is nieuw voor alle coureurs. Niemand heeft gedetailleerde informatie, dus alles is mogelijk. Wat we in de afgelopen jaren hebben bereikt, is iets speciaals. We vochten tegen Marc en Honda, het was erg moeilijk voor ons om ze te verslaan, maar ik heb destijds wel laten zien wat ik kan.”

Maar hoe dan ook, na dit weekend komt er een einde aan de samenwerking tussen Dovizioso en Ducati. Vanzelfsprekend kreeg Dovizioso donderdagmiddag de vraag welke overwinning in de MotoGP klasse hem het meest is bijgebleven en een onuitwisbare herinnering is aan zijn carrière in de MotoGP. De Italiaan hoefde er echter niet lang over na te denken, dat is namelijk de GP van Oostenrijk van 2019. Een overwinning behaald in de laatste bocht, aan het einde van een episch duel met Marc Marquez.

Andrea Dovizioso: “Iedereen verwachtte vooraf dat wij wel even de overwinning op dat circuit ging behalen. Maar Marc was sneller dan ik, maar we hebben voor de race de juiste beslissingen genomen om tot het einde van de race met hem te kunnen vechten. Als je de race in de laatste bocht dan vervolgens ook nog wint, ja dan stroomt de adrenaline door het hele lichaam, dat is een onbeschrijfelijk gevoel.”

Of Dovizioso zondagmiddag in Portimão weer datzelfde gevoel heeft als ruim een jaar geleden in Oostenrijk is nog maar de vraag, maar een tweede of derde plaats in de eindstand van het kampioenschap en één miljoen bonus in ‘the pocket’ zal zeker ook geen slecht gevoel teweegbrengen, helemaal niet als je aan de vooravond staat van een sabbatical van minimaal een jaar.