In de derde vrije training voor de MotoGP klasse op de Twin Ring Motegi in Japan was het Andrea Dovizioso die dankzij de op vrijdag snelst gereden tijd de lijst voorafgaand aan de kwalificaties aanvoerde. Na een volledig verregende vrijdag lag er ook op zaterdag veel water op de baan. De Italiaan eindigde voor Marc Márquez en Aleix Espargaró. Maverick Viñales stelde teleur met een veertiende tijd en zal in Q1 deel moeten nemen. 

Ondanks dat er minder water op het Japanse asfalt lag vergeleken met vrijdag bleek het gripniveau lager te liggen en waren er het eerste half uur geen verbeteringen te zien. De coureurs hielden zich vooral bezig met het verbeteren van hun afstelling voorafgaand aan de kwalificatie en race. Het bleek dat het gripniveau behoorlijk lager lag dan op vrijdag.

In het laatste kwartier waren er verschillende coureurs die voor het eerst een extra-soft regenband onder hun machine lieten monteren, waar ze er slechts twee van hebben, om te proberen bij de eerste tien te komen.

Eén van de grote verbeteraars was Valentino Rossi. De Italiaan die op vrijdag een zeer slechte dag kende leek een deel van zijn problemen te hebben opgelost en klom indrukwekkend op naar de vijfde plaats. Voor teamgenoot Viñales ging dit verhaal niet op aangezien de Spanjaard na meerdere pogingen zich niet bij de eerste tien kon scharen.

Dankzij hun tijd van vrijdag bleef de top drie ongewijzigd met Dovizioso, Márquez en Aleix Espragaró. Verder wist iedereen zijn tijd te verbeteren met Lorenzo op de vierde plaats voor Rossi, Zarco, Iannone, Petrucci, Pedrosa en Rins. Crutchlow liep rechtstreekse doorgang naar Q2 net mis net als titelkandidaat Viñales die de sessie eindigde op een teleurstellende veertiende plaats.

Valpartijen waren er voor Scott Redding en Álvaro Bautista, beide Ducati-coureurs bleven ongedeerd.

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag