Andrea Dovizioso wist op vrijdagochtend de snelste rondetijd te noteren in de eerste vrije training voor de MotoGP klasse op het Sepang International Circuit voor Álvaro Bautista en Johann Zarco. Nederlander Michael van der Mark sloot zijn eerste training af als negentiende.

Ondanks dat het na afloop van de eerste vrije training voor de Moto3 klasse begon te regenen bleek het toch gauw genoeg weer opgedroogd te zijn en ging een groot aantal MotoGP coureurs met slicks de baan op. Dit was echter niet voor lang aangezien er in de out-lap toch op een aantal delen van het circuit druppels vielen waardoor de coureurs weer naar binnen kwamen. Echt veel water bleek er niet te liggen aangezien de enkele coureurs die met regenbanden de baan op gingen ook onmiddellijk weer naar binnen kwamen.

Johann Zarco bleef nog enkele ronden rijden op regenbanden maar slicks bleken toch sneller te zijn aangezien Bautista de snelste tijd noteerde. Toch bleken de coureurs niet echt onder de indruk aangezien de meesten nog geen zin hadden om risico’s te nemen en bleven daardoor binnen. Volgens MotoGP.com pit-lane reporter Dylan Gray viel er slechts hele lichte regen waardoor de coureurs het zekere voor het onzekere namen.

Voor Michael van der Mark waren dit de meest slechte omstandigheden mogelijk. De Nederlander bleef verstandig binnen en nam geen onnodig risico in zijn debuut in de MotoGP klasse.

Met zo’n twintig minuten te gaan leek te baan droog genoeg te zijn en ging het gros van de coureurs toch de baan op met slicks en kelderden de rondetijden al snel. Het was Marc Márquez die het meest comfortabel leek en de snelste tijd op de klokken zette. Dit was dan ook het moment voor Van der Mark om zijn eerste meters te maken op de Yamaha YZR-M1. De Nederlander leek zich vrij snel aan te passen en wist al een aantal verdienstelijke ronden te rijden.

Het was uiteindelijk Dovizioso die de snelste tijd noteerde voor Bautista en Zarco. Viñales eindigde de sessie als vierde voor Márquez, en Crutchlow. Verder waren het Abraham, Barberá, Pedrosa en Lorenzo in de top tien. Valentino Rossi viel net buiten de boot met de twaalfde tijd. Michael van der Mark eindigde zijn eerste vrije training als negentiende.

De afwezige coureur Aleix Espargaró die na zijn hevige valpartij in Australië besloot om niet naar Maleisië te komen werd donderdagmiddag in Barcelona geopereerd door dokter Xavier Mir aan zijn linkerpink waarbij ze de opgelopen fracturen hebben gestabiliseerd met een plaatje en enkele schroeven. De Spanjaard hoopt voor de laatste race in Valencia weer fit te zijn.

 

Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag