Andrea Dovizioso (P6): ‘Ik voel me leeg maar tegelijk ook vrij’

230
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso | foto© motogp.com

Voor Andrea Dovizioso was de MotoGP race van de Grande Prémio MEO de Portugal in meerdere opzichten een speciale race. Zo was het voorlopig de laatste wedstrijd van de 34-jarige Italiaan als MotoGP coureur, nam hij na acht seizoenen afscheid van Ducati en stond er nog het een en ander op het spel aangaande de eindstand in het kampioenschap.

Maar liefst dertien jaar was hij actief in de koningsklasse, de laatste acht seizoenen kwam hij uit voor Ducati maar ondanks dat hij de afgelopen drie seizoenen als tweede eindigde in het kampioenschap begon Dovizioso zondagmiddag in Portimão aan voorlopig laatste wedstrijd als vaste MotoGP coureur. De 34-jarige Italiaan heeft namelijk besloten om in 2021 een sabbatical te nemen.

Maar de race zondagmiddag stond voor Dovizioso niet alleen in het teken van zijn afscheid, ook de eindstand van het kampioenschap was voor de Ducati coureur een reden om nog een keer goed voor te gaan zitten. Dovi04 begon als gedeeld vijfde in de tussenstand aan de laatste race, maar een goede klassering zou zeker nog een aantal plaatsen winst kunnen betekenen, een slechte prestatie daarentegen zou ook nog een flink aantal plaatsen verlies kunnen betekenen; in theorie was een tweede maar ook een tiende plaats nog mogelijk.

grazie-andreaHet werd zondag zeker geen gelopen of makkelijke race, Dovizioso moest flink aan de bak maar dat resulteerde uiteindelijk wel in een zesde plaats in de race, en wat misschien nog wel belangrijker was; de vierde plaats in de eindstand van het kampioenschap.

Het is echter wel voor het eerst sinds het seizoen 2017 dat Dovizioso buiten de top drie eindigt in de eindstand. Maar gezien het moeilijke, lastige en moeizaam verlopen seizoen was de Ducati coureur na afloop niet ontevreden.

Andrea Dovizioso: “Ik was erg gefocust in de race, want mijn doel was om minimaal als vierde te eindigen in het kampioenschap. Ik wilde niet denken aan het verleden of de toekomst en uiteindelijk ben ik blij dat ik mijn doel bereikt heb. Het seizoen als vierde afsluiten in de eindstand, dit na dit moeilijke seizoen, is een bewijs van mijn mentale veerkracht en de manier waarop ik werk. Ik ben echter teleurgesteld dat mijn gevoel dit jaar niet goed genoeg was om te vechten voor de 2020 MotoGP wereldtitel. Maar hoe dan ook, het zit erop en ik zal veel dingen gaan missen, vooral sommige mensen waarmee ik in de loop der jaren een hechte band heb opgebouwd. Maar nu voel ik me leeg maar tegelijk ook vrij, want de situatie is dit seizoen voor mij erg stressvol geweest en er komt nu gelukkig een einde aan niet alleen het seizoen maar ook een voor mij roerige periode.”

Voorlopig is het de bedoeling dat Dovizioso in 2021 een jaartje rust zal nemen om vervolgens te proberen om voor 2022 weer een plaats te verwerven in de koningsklasse. Maar het kan ook zo maar eens gebeuren dat we de Italiaan al eerder terug zullen zien, er doen namelijk ook geruchten de ronde dat de Italiaan stand-by staat voor een aantal invalbeurten voor Marc Marquez tijdens het eerste deel van 2021. De Repsol Honda Team coureur zou binnenkort weleens een nieuwe en derde operatie moeten ondergaan aan zijn eerder dit seizoen gebroken bovenarm, dit vanwege het feit dat de bot aangroei te wensen over laat en dit hersteld zal moeten worden middels een bottransplantatie. Mocht deze operatie echt noodzakelijk zijn dan zal de Spanjaard nogmaals vijf maanden uit de roulatie zijn en derhalve ook de start van het 2021 MotoGP seizoen moeten missen.