De datum waarop de FIM-hoorzitting zal plaatsvinden aangaande de dopingzaak van Andrea Iannone is bekend. De hoorzitting vindt plaats op 04 februari aanstaande in het Zwitserse Mies, de Italiaan zal dus zoals verwacht zo goed als zeker de eerste Official MotoGP Test van 2020 in Sepang missen.

Het nieuws sloeg op 17 december van het vorig jaar in als een bom toen bekend werd dat Andrea Iannone bij een dopingtest na afloop van de Maleisische Grand Prix in Sepang positief was bevonden. Het urninemonster van de Aprilia MotoGP coureur bevatte een te hoge waarde drostanolone – zij het een minimale waarde van slechts 1.150 nanogram per milliliter. De FIM stelde Iannone in kennis en hij kreeg dan ook meteen een voorlopige schorsing opgelegd. Iannone vroeg vervolgens een contra-expertise aan maar onlangs bleek ook deze zogenaamde B-staal positief te zijn.

Iannone houdt echter vol dat hij de verboden stoffen zelf niet heeft ingenomen – althans niet bewust. Via zijn advocaten is inmiddels naar buiten gekomen dat men het vermoeden heeft dat de verboden stof in het lichaam gekomen door het eten van vlees tijdens zijn vijf weken durende verblijf in Azië en Down Under voorafgaand aan de dopingtest. Aan de advocaten van de 30-jarige Italiaan nu de schone taak om Iannone’s onschuld te bewijzen en hem vrij te pleiten van de maximale straf van 4 jaar die hem nu boven het hoofd hangt.

Lees ook: Andrea Iannone: Positieve dopingtest en voorlopig geschorst
Lees ook: Andrea Iannone ‘verrast’ door positieve dopingtest
Lees ook: Andrea Iannone voorlopig geschorst: Hoe nu verder?
Lees ook: Aprilia wijst Bradley Smith aan als mogelijk vervanger Andrea Iannone
Lees ook: Andrea Iannone: Ook B-staal positief, lange schorsing dreigt

De eerste mogelijkheid hiertoe is tijdens een FIM-hoorzitting, een hoorzitting die gepland staat voor 04 februari aanstaande. Tijdens deze hoorzitting in Mies (Zwitserland) zullen de advocaten en eventuele getuigen de rechters van Iannone’s onschuld moeten zien te overtuigen. Na de hoorzitting heeft het FIM International Disciplinary Court vervolgens maximaal 45 dagen de tijd om tot een uitspraak te komen.

MotoGP Test Sepang
De eerste Official MotoGP Test van 2020 staat gepland van 05 t/m 07 februari in Sepang. Alvorens deze test van start gaat staat er de zogenaamde Shake Down Test op het programma, een test die op 02 en 03 februari wordt verreden en waaraan niet alleen de MotoGP testcoureurs aan deel zullen en mogen nemen maar ook de MotoGP teams zonder concessies – waaronder Aprilia.

Iannone zal door de FIM-hoorzitting dus definitief niet aan deze Shake Down Test deel kunnen nemen. Wel is inmiddels bekend dat Iannone 04 februari direct na de hoorzitting in Zwitserland in het vliegtuig zal stappen richting Sepang. Het lijkt op dit moment echter ook een illusie dat hij deel zal kunnen nemen aan deze eerste MotoGP test van 2020.

Tijdens de Shake Down Test zal Aprilia zo goed als zeker gebruik gaan maken van de diensten van Lorenzo Savadori. In eerste instantie werd ook de naam van Max Biaggi genoemd, de Romeinse keizer liet afgelopen weekend op de Motor Expo in Verona echter weten dat de kans wel heel erg klein is dat hij in Sepang op de Aprilia MotoGP machine zal stappen.

Aprilia en Iannone hopen echter op een uitspraak voor aanvang van de eerste Grand Prix van 2020 welke in het weekend van 06 t/m 08 maart verreden wordt op het Losail International Circuit in Qatar. Mocht de straf meevallen of mocht Iannone vrijgesproken worden dan bestaat er een kans dat hij in Qatar van de partij zal zijn, maar gezien het tijdspad zal dit ook nog wel eens een spannende aangelegenheid kunnen worden.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App