Andrew Irwin en Josh Brookes zijn zondag op het circuit van Thruxton als winnaars afgevlagd van de twee verreden British Superbike races. Irwin was het snelst in de eerste race en pakte daarmee zijn allereerste zege in de klasse, Brookes won de tweede tot twee keer toe door een rode vlag onderbroken en tot 8 ronden ingekorte race.

Race 1
Na de start was het Peter Hickman die de leiding nam voor Andrew Irwin en Jason O’Halloran maar het was Andrew Irwin die na de eerste doorkomst als eerste doorkwam. Hickman en Irwin wisselden vervolgens een aantal keren van positie vooraan het veld

Cristian Iddon bemoeide zich vervolgens ook met de posities vooraan in het veld maar het was O’Halloran die bij het ingaan van de vierde ronde de leiding over had weten te nemen.

De McAMS Yamaha wist deze positie vervolgens enige tijd vast te houden na zes ronden was het nog steeds O’Halloran aan de leiding voor Andrew Irwin, Hickman, Tommy Bridewell, Scott Redding, Danny Buchan en Josh Brookes.

Een ronde later kwamen Andrew Irwin en Hickman beiden nog een keer aan de leiding maar even later was het Redding die de vijfde leider werd in deze race en als eerste doorkwam.

In het resterende deel van de race werd er nog veelvuldig van positie gewisseld vooraan het veld maar in de laatste ronde leek Redding een geslaagde laatste aanval te doen en opnieuw een overwinning naar zich toe te trekken. Het was echter Andrew Irwin die hier een stokje voor stak en niet veel later zijn Honda als eerste over de finish stuurde.  Achter een dolblije Honda coureur die zijn eerste overwinning behaalde in de klasse was het Redding die als tweede werd afgevlagd voor teamgenoot Brookes, O’Halloran en Hickman.

De zesde plaats in deze race werd een prooi voor Buchan voor Xavi Forés, Bridewell, Luke Mossey en Ryan Vickers.

Race 2
De tweede race werd een race die twee keer herstart moest worden, de eerste keer nadat het begon te regenen terwijl de race na de herstart opnieuw afgevlagd moest worden nadat Glenn Irwin in de laatste bocht voor start en finish ten val was gekomen, zijn machine midden op de baan bleef liggen en vlam vatte.

Drie keer is scheepsrecht en dat gold in dit geval ook voor een Sprintrace over slechts acht ronden die na de twee onderbrekingen nog verreden werd. Brookes pakte kopstart en wist meteen een klein gaatje te slaan op de rest van het veld. Achter de Australiër ontstond er echter een strijd voor de tweede plaats tussen Andrew Irwin, Hickman, O’Halloran, Bridewell en later de minder goed gestarte Redding.

Redding ging even later echter in de fout, schoot rechtdoor maar kon gelukkig nog weer aansluiten. In de laatste ronde profiteerde Redding van een kleine touch van Andrew Hickman om zo achter zijn teamgenoot Brookes als tweede de finish te passeren.

Niet veel later kreeg Redding echter te horen dat hij bij zijn fout niet goed gehandeld had en te vroeg weer zijn positie had ingenomen. Bij dit soort situaties mag je terugkeren op de baan op dezelfde positie als daarvoor maar dien je een seconde prijs te geven. Dit was niet gebeurt waardoor de Be Wiser Ducati coureur alsog een tijdstraf kreeg en buiten de punten finishte.

De tweede plaats werd hierdoor een prooi voor de winnaar van de eerste race van de dag Andrew Irwin terwijl de laatste podiumplaats voor Hickman was.

O’Halloran werd als vierde geklasseerd voor Bridewell, Iddon, Forés, Buchan, Mossey en Dan Linfoot.

James Ellison
Na de tweede race werd bekend dat er per direct een einde komt aan de samenwerking tussen James Ellison en Smiths Racing BMW. Ondanks dat Ellison op een exact dezelfde machine onderweg is dit seizoen als Peter Hickman wist hij in tegenstelling tot zijn teamgenoot tot nu toe geen moment potten te breken op de voor hem nieuwe BMW S 1000 RR. Beiden partijen hebben na een goed onderling gesprek besloten dat het hierom verstandiger is om ieders hun eigen weg te gaan en het contract vroegtijdig te beëindigen.

Tussenstand kampioenschap
Redding gaat nog steeds aan de leiding met 246 punten voor zijn teamgenoot Brookes die hem nu tot op 20 punten genaderd is en Bridewell die na de races op Thruxton 207 punten achter zijn naam heeft staan.

 

Handige links British Superbikes Thruxton – Round 7

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App