Anthony West is al enige tijd in een felle juridische discussie en strijd verwikkeld met de FIM. De Australiër, geschorst vanwege een positieve dopingtest, laat dan ook geen mogelijkheid onbenut om zijn ongenoegen te uiten. Zo ook deze week, in een zeer emotioneel schrijven beschuldigd de voormalig MotoGP coureur de FIM weer van diverse zaken waaronder het voortrekken van o.a. Valentino Rossi en Marc Marquez tijdens de wedstrijden.

Het verhaal is bekend, Anthony West werd de afgelopen jaren twee keer betrapt op het gebruik van doping. In 2012 werd de Australiër tijdens de Franse Grand Prix in Le Mans betrapt op het gebruik van methylhexanamine waarna hij voor een periode van 18 maanden werd geschorst. De tweede keer dat West in de fout ging was tijdens de World Supersport wedstrijd in Misano. Hij kwam in opspraak door een niet door de FIM nader bekendgemaakt substantie in zijn urine. Enige tijd later tijdens de World Supersport wedstrijd in Portimâo (september) werd hij per direct tot nadere orde geschorst.

West heeft altijd ontkend, en sinds september 2018 is de Australiër in een zware strijd verwikkeld met de FIM en de anti-doping autoriteiten. Gedurende deze strijd is de Australiër niet gerechtigd om in een onder auspiciën van de FIM georganiseerde competitie van start te gaan en deel te nemen aan enige vorm van wedstrijden.

West had ondanks deze perikelen toch een mogelijkheid gevonden om actief te blijven als coureur door van start te gaan in het Braziliaans nationaal Superbike kampioenschap, een kampioenschap dat niet verreden wordt onder de vlag van de FIM. Maar in juni werd West gedwongen ontslag te nemen – dit vanwege het feit dat de FIM op een in zijn ogen slinkse wijze zijn team en Kawasaki onder druk zette en men dreigde met sancties in andere kampioenschappen. Na zijn ontslag kondigde West zijn afscheid aan als coureur, dat dit in niet misverstane bewoordingen ging is inmiddels algemeen bekend.

Lees ook: FIM schorst Anthony West na positieve dopingtest
Lees ook: Anthony West ondanks schorsing van start in Braziliaans Superbike kampioenschap
Lees ook: Anthony West draait door: ‘F.ck de FIM, ik ben klaar met deze sport!’

Na al eens eerder in een emotioneel schrijven zijn ongenoegen te hebben geuit op social media liet West zich deze week opnieuw gaan. In een opnieuw zeer emotioneel schrijven uitte de Australiër voor de zoveelste keer zijn ongenoegen over de werkwijze van de FIM en de manier waarop deze organisatie in zijn ogen zijn leven heeft verwoest.

Onderstaand een vertaling van het door West geplaatste schrijven:

Anthony West: “Ik stop ermee, ik ben er helemaal klaar mee. Deze corrupte mensen (FIM) zijn compleet de weg kwijt en willen me kapot maken. Ik heb in een kampioenschap in Brazilië gereden dat niet aangesloten was bij de FIM. Nu bedenken ze hun eigen regels alsof ze controle over me denken te hebben als ik daar race … Ze hebben er voor gezorgd dat ik moest stoppen met racen daar, dit omdat ze zich hebben gemeld bij Kawasaki Japan en hun vriendelijk hebben verzocht om te stoppen met mij te ondersteunen in Brazilië. Ik haat het leven zoals het is en ik heb altijd geprobeerd mijn best te doen om terug te komen. Ik ben uit het huis van mijn vader geschopt. Ik heb geen geld en kan geen fatsoenlijke baan krijgen, want het enige wat ik in mijn leven heb gedaan is mijn tijd verspillen aan het racen met motoren. Wat een sukkel ben ik toch! Hier het advies aan iedereen die denk dat je het ooit zal redden in deze sport met keihard te werken: Als je wilt winnen; betaal ervoor.

Ze lieten destijds Marc Marquez een Moto2 wereldtitel winnen door hem toe te staan ​​vals te spelen met zijn ECU. Toen het team van Tom Lüthi er vervolgens over ging klagen, antwoordden ze dat Spanje een nieuwe wereldkampioen nodig had. Ze moesten de tweede plaats of lager accepteren, zo niet dan was er voor hun het volgende seizoen geen startplaats meer.

Ze lieten Valentino Rossi destijds de 500cc wereldtitel winnen door alleen hem speciale banden te geven, banden die exclusief voor hem gemaakt werden voor de circuits waarop hij reed. Deze (Michelin) banden waren alleen voor Rossi zodat hij races kon winnen. Beste mensen, alles wat je ziet is nep en gecontroleerd. Geloof niet alles wat je ziet. Zij bepalen wie de races wint en wie niet. Ik ben zo verdomd boos. Ik kan zo nog 100 van dit soort verhalen vertellen. Ik geef het op. Ik was van plan om in september weer te gaan racen. Ik haat het leven. F.ck you again FIM.”

Rossi & Marquez
Met name het feit dat West nu ook Valentino Rossi en Marc Marquez betrekt in zijn discussie en meningsverschillen met de FIM kan en mag opmerkelijk genoemd worden. Natuurlijk is het een publiek geheim dat er sinds jaar en dag met verschillende maten gemeten wordt in de top van de wegracewereld. West is niet de enige die hier mee naar buiten komt, Scott Redding liet zich ook al eens uit over de vreemde en bijzondere gang van zaken in het MotoGP wereldkampioenschap. De Brit die, na een jaar actief te zijn geweest in het Bennetts British Superbike Championship komend seizoen van start zal in het FIM Superbike World Championship, voelde zich in zijn laatste jaar dat hij actief was in de koningsklasse een door de FIM en Dorna gebruikte rijdende pilon en mascotte. Volgens Redding bestond het kampioenschap destijds ook uit een kleine ‘elite’ groep, een selecte groep coureurs die duidelijk voorgetrokken werden, in de schijnwerpers moesten blijven en het visitekaartje waren voor de organisatie, en de rest van het veld dat het duidelijk met mindere banden moest doen en uitsluitend als veldvulling gezien werd. Redding behoorde in zijn ogen tot de laatste groep, kreeg in zijn ogen nooit een eerlijke kans om zijn ware capaciteiten te kunnen tonen en voelde zich hierdoor derhalve niet meer serieus genomen.

Opvallend is natuurlijk wel dat de twee genoemde coureurs nu (West) en destijds (Redding) hun ongenoegen uitten op het moment dat ze in de hoek zaten waar de klappen vielen en niet meer in aanmerking komen voor een vaste plaats in het kampioenschap. Natrappen, jaloezie, je frustraties de vrije loop laten ………zeg het maar. Na afloop en op het moment dat je er zelf niet meer actief bent is het natuurlijk altijd makkelijk praten, daarnaast is het nog altijd zo dat je niet moet gaan staan ‘pissen’ in de zandbak waarin je speelt en in het geval van de MotoGP coureurs….. een goed belegde boterham verdiend.

Niet om te lachen
Een mening, een verhaal, een discussie, een uitgesproken mening, van alles valt iets te zeggen maar achter het schrijven van West gaat ook iets schuil waar we als fans onze ogen niet voor mogen en kunnen sluiten. Een triest verhaal waarin duidelijk kenbaar wordt dat de mens Anthony West een probleem heeft, een probleem dat duidelijk niet ligt in het feit dat hij niet meer mag en kan racen.

Hier is hulp nodig, psychische hulp dat moge duidelijk zijn. Het zou de motorsportwereld, de verantwoordelijke organisaties of instanties dan ook sieren er op dit soort moeilijke momenten te zijn, niet voor de coureur maar voor de mens Anthony West.

 

 

 

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App