Anthony West kreeg donderdagmiddag voorafgaand aan de Nolan Portuguese Round in Portimâo een flinke tegenslag te verwerken. De Australiër kreeg namelijk te horen dat hij na afloop van zijn vorige WorldSSP race in Misano bij een dopingcontrole positief getest had en hierdoor zijn licentie voorlopig ingetrokken werd. Zondag sprak West voor het eerst openlijk over het voorval.

Na afloop van de op zondag 08 juli verreden World Supersport race op het Misano World Circuit werd Anthony West geselecteerd voor een dopingtest. West werd mondeling verteld dat er in het geval van een positieve test hij binnen twee weken geïnformeerd zou worden, mocht de test negatief zijn dan zou hij geen bericht ontvangen.

Na bijna twee maanden en de gehele zomerstop werd West op donderdag 13 september om 17:48 uur, één dag voor de WorldSBK ronde in Portimão, geïnformeerd dat er ‘ongunstige analytische bevindingen’ zijn geconstateerd. Als gevolg van deze ‘ongunstige analytische bevindingen’ heeft de FIM per direct zijn licentie voorlopig ingetrokken.

Al met al een vreemde gang van zaken volgens West, helemaal gezien hetgeen er te lezen is in de betreffende artikelen van de FIM Anti-Doping Code:

 FIM Anti-Doping Code (1 januari 2018), artikel 7.9.3.5: Zowel een voorlopige schorsing die is opgelegd door de FIM of een beslissing die genomen is door het International Disciplinary Court (CDI) in verbintenis met een Provisional Hearing zullen nooit een vooroordeel plaatsen op de vraag of het overtreden van de anti-doping regel daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

FIM Anti-Doping Code (1 januari 2018) artikel 7.5: Op het moment dat de FIM Administration zeker is van de bewering dat er een anti-doping regel is overtreden zal het de coureur en nationale anti-doping organisatie van het desbetreffende land van de coureur en de WADA onmiddellijk informeren aangaande de bewering en de basis waarop deze bewering gedaan is.

Ondanks code 7.5 waarin staat dat de coureur onmiddellijk geïnformeerd wordt, heeft de FIM Anthony West niet eerder geïnformeerd dan op donderdag 13 september 2018, en dit ook nog eens ondanks dat het FIM Anti-Doping Department al op 30 juli 2018 voor het eerst geïnformeerd werd van ‘ongunstige analytische bevindingen’ door de testfaciliteit in Duitsland.

De FIM Medical Director heeft vervolgens de FIM Legal Department Director geïnformeerd op 24 augustus 2018. Het FIM Legal Department heeft vervolgens dus ruim twee weken gewacht met het in kennis stellen van West.

West, die donderdagmiddag na het aanhoren van het slechte nieuws zo kwaad werd en zo hard op de muur van het kantoor sloeg dat hij zijn hand brak, trekt de bevindingen van de anti-doping tests in twijfel en gaat in beroep om de voorlopige schorsing ongedaan te krijgen.

“Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik heb twee keuzes: toegeven dat ik iets niet heb gedaan, of de antidopingregelgeving bestrijden. In 2013 was ik in overtreding na het nemen van een voedingssupplement waarvan ik me niet realiseerde dat het een verboden stof bevatte. Ik gaf mijn vergissing toe en accepteerde mijn straf. Na die situatie ben ik gestopt met het nemen van voedingssupplementen uit angst om opnieuw positief getest te worden. Nu ben ik positief getest en ik heb geen idee waarom. Wij onderzoeken nu de beste, en snelste, manier om te werk te gaan. Ik wil deze situatie gewoon weer op orde en op de rails krijgen. In de bijna twintig jaar dat ik als coureur actief ben in diverse wereldkampioenschappen heb ik nog nooit stoffen gebruikt die mijn prestaties op het circuit kunstmatig verbeteren.”

Vanwege het feit dat men het slechte nieuws pas donderdag aan het einde van de middag te horen kreeg kon het team geen passende vervangende coureur meer vinden. Naast het horen van het slechte nieuws kreeg West dus ook te maken met een flinke financiële tegenvaller, immers de uit Nederland en Amerika afkomstige monteurs, de teamtruck (ruim 5000km) en de overige teamleden waren allemaal al gearriveerd en konden vrijdag allemaal al weer onverrichter zake weer huiswaarts keren.

 

Handige links Nolan Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App