Het zou zo maar eens kunnen dat we Bradley Smith komend seizoen weer als vaste deelnemer aan de start zien verschijnen in de MotoGP klasse. De Brit is namelijk de belangrijkste kandidaat bij Aprilia om de plaats in te nemen van de vanwege dopingperikelen voorlopig geschorste Andrea Iannone.

Andrea Iannone werd op basis van een positieve dopingtest tijdens de 2019 editie van de Maleisische Grand Prix in Sepang meteen voorlopig geschorst. Inmiddels is bekend dat 7 januari 2020 voor Iannone en zijn juridische adviseurs een belangrijke datum is, op deze dag zal namelijk de uitslag van de B-staal bekend worden. Aan de hand van deze resultaten zal de FIM een uitspraak doen – de beslissing hierover zal één deze dagen bekend gemaakt worden – en de vervolgstappen bekend maken.

Mocht deze zogenaamde B-staal anders uitvallen dan het resultaat in de eerder door de WADA onderzochte urinestaal dan is er niets aan de hand en zal de voorlopige schorsing vanzelfsprekend per direct worden opgeheven. In veel gevallen is dit echter niet zo, en dan zal de FIM niets anders kunnen doen dan de voorlopige schorsing om te zetten in een definitieve schorsing. Hoe lang deze schorsing vervolgens zal zijn is van vele factoren afhankelijk. Wat echter in het laatste geval wel duidelijk is dat Iannone een groot deel van het komende seizoen langs de kant zal staan (in het ergste geval behoort een schorsing van maximaal 4 jaar tot de mogelijkheden).

Lees ook: Andrea Iannone: Positieve dopingtest en voorlopig geschorst
Lees ook: Andrea Iannone ‘verrast’ door positieve dopingtest
Lees ook: Andrea Iannone voorlopig geschorst: Hoe nu verder?

Aprilia heeft inmiddels laten weten dat men de bovengenoemde FIM-uitspraak af zal wachten alvorens een definitieve beslissing te nemen over een eventuele vervanger. Aprilia Racing CEO Massimo Rivola vertelde daarnaast in een gesprek met het Italiaanse La Gazzetta dello Sport dan men ondanks alle perikelen achter Iannone zal blijven staan

Massimo Rivola: “We steunen Iannone waar nodig, omdat we nooit aan hem hebben getwijfeld. Als hij een fout heeft gemaakt, dan moet hij daarvoor boeten, maar we vermijden te voorbarige conclusies met betrekking tot deze zaak in de media ter bescherming van de coureur.”

Natuurlijk zit men bij Aprilia in de tussentijd niet stil en werkt men aan een plan B. Zo is inmiddels bekend dat Karel Abraham beschikbaar is voor de eerste Official MotoGP Test begin februari in Sepang om als eenmalige invaller, naast Aleix Espargaró en Aprilia MotoGP testcoureur Bradley Smith, de nieuwe 2020 Aprilia te testen. Maar welke mogelijkheden heeft Aprilia mocht Iannone wel definitief en voor langere tijd geschorst worden.

Massimo Rivola: “Bradley Smith, onze MotoGP testcoureur, is in dat geval de meest voor de hand liggende optie. Op dit moment zijn er niet veel coureurs beschikbaar: zes maanden terug had Jonathan Rea misschien een optie kunnen zijn. We hopen de komende dagen meer duidelijkheid te hebben, dan zullen we het zien. Een mogelijke schorsing van drie maanden, zes maanden…we moeten eerst de definitieve uitspraak afwachten.”

Mocht de uitslag de komende dagen dus opnieuw niet goed uitpakken voor Iannone dan is de kans groot dat Smith het komende seizoen, na een afwezigheid van een jaar, in 2020 weer als vaste MotoGP coureur op de startgrid zal staan en de nieuwe teamgenoot wordt van Aleix Espargaró. Saillant detail is dat Smith tijdens de laatste twee seizoenen als vaste deelnemer (2017-2018) de teamgenoot was van Aleix’s broer Pol binnen het Red Bull KTM Factory Racing MotoGP Team.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App