Tony Arbolino was vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training voor de Moto3 klasse het snelst op het regenachtige Phillip Island Grand Prix Circuit. Achter de Italiaan eindigden landgenoten Lorenzo Dalla Porta en Romano Fenati in de top drie.

Vrijdagochtend om 09:00 uur lokale tijd, 00:00 uur Nederlandse tijd ging de eerste vrije training voor de Moto3 klasse van start op het legendarische Phillip Island Grand Prix Circuit. Nadat de omstandigheden op donderdag nog ideaal waren op het Australische circuit met veel zon en een temperatuur van ruim 20°C was de situatie nu compleet anders. Donkere wolken, regen en een temperatuur van net iets boven de 10°C zorgden voor zeer ongunstige omstandigheden voor de coureurs.

Dit weekend rijden er twee wild-cards mee in de Moto3 klasse. De Australiër Yanni Shaw en de Nieuw-Zeelander Rogan Chander (eerste Nieuw-Zeelander in de Moto3 klasse) zullen op zondag hun Grand Prix debuut maken.

Voor Shaw ging het echter al vroeg mis in de veertig minuten durende sessie aangezien hij de eerste coureur was die ten val kwam. Bij het uitkomen van bocht 12 ging de Australiër te hard op het gas op het natte asfalt en kwam hij met een high-sider ten val. De schade viel mee waardoor hij zonder al te veel problemen zijn weg kon vervolgen.

Ook Albert Arenas (bocht 4, Honda Corner), Niccolò Antonelli (bocht 8, Hayshed) en Riccardo Rossi (bocht 2, Southern Loop) kwamen in deze sessie ten val maar bleven allemaal ongedeerd.

Halverwege de sessie had Tony Arbolino de snelste rondetijd in handen voor landgenoten Lorenzo Dalla Porta en Romano Fenati maar de omstandigheden leken er zeker niet beter op te worden. De regen werd heviger waardoor de rondetijden niet verder aangescherpt werden.

Voor Aron Canet is het dit weekend misschien wel de laatste kans om nog aanspraak te maken op het wereldkampioenschap. De Spanjaard heeft 47 punten achterstand op Lorenzo Dalla Porta en zal dus veel punten goed moeten maken. Als de Italiaan wint is hij sowieso kampioen, mocht hij tweede worden met Canet achter zich dan is hij ook met zekerheid kampioen.

Richting het einde van de sessie crashte ook Alonso López, de Spanjaard ging onderuit in bocht 2 (Southern Loop). Niet veel later ging het ook mis voor Arenas en Migno in deze bocht waarbij het voor de Ángel Nieto Team coureur de tweede valpartij van de sessie was. Alle drie coureurs bleven ongedeerd.

Uiteindelijk sloot Arbolino met zijn al vroeg gereden tijd de sessie als snelste af met een 1’48.024 voor zijn landgenoten Dalla Porta en Fenati. Darryn Binder kwam op het natte Australische asfalt naar de vierde tijd voor John McPhee en Gabriel Rodrigo, daarachter maakten Andrea Migno, Sergio García, Riccardo Rossi en Marcos Ramirez de top tien compleet.

De tweede vrije training voor de Moto3 klasse op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië gaat om 13:15 uur lokale tijd, 04:15 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App