Arbolino pakt Moto3 pole op Silverstone dankzij slimme strategie

167
Tony Arbolino - Silverstone | foto© Randy van Maasdijk

Tony Arbolino heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de Moto3 klasse op het zonnige Silverstone. Na een zeer snelle ronde in de beginfase wist de Italiaan dankzij een goede strategie de snelste rondetijd in handen te houden voor Lorenzo Dalla Porta en Raúl Fernández.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur lokale tijd, 13:35 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de kwalificatie van de Moto3 klasse op Silverstone. De zon scheen nog steeds flink boven het Engelse circuit waarbij de buitentemperatuur inmiddels zo’n 27°C bedroeg en het asfalt was opgewarmd richting de 40°C.

Qualifying 1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden kregen in deze eerste kwalificatiesessie een laatste kans om een plaats te bemachtigen in Qualifying 2.

Het was de Japanse Honda Team Asia coureur Kaito Toba die met een 2’12.467 de snelste rondetijd wist te rijden voor Raúl Fernández, Ayumu Sasaki en Celestino Vietti waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Q2. De vijfde tijd kwam op naam van Makar Yurchenko die daarmee zondagochtend vanaf de negentiende plaats mag starten. Achter de coureur uit Kazachstan waren het Dennis Foggia, Alonso López, Jeremy Alcoba, Stefano Nepa en Filip Salac in de top tien.

Een opmerkelijk probleem was er in de slotminuten voor Jakub Kornfeil. De Tsjech wilde pit lane verlaten om nog eens een aanval te plaatsen op een tijd in de top vier maar het team had niet genoeg brandstof toegevoegd aan de KTM waardoor hij vrijwel meteen stil kwam te staan en dus geen ronde meer kon rijden.

Qualifying 2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens vijftien minuten de strijd aan om te bepalen wie er zondag vanaf pole position mag starten. Opmerkelijk was dat Aron Canet en John McPhee zichtbaar met elkaar hadden afgesproken om samen te werken waarbij ze om beurten voorop reden om de ander te voorzien van een slipstream. Dit is vooral opmerkelijk omdat de Spanjaard op een KTM rijdt en de Schot op een Honda.

Na de eerste run had Tony Arbolino de voorlopige pole in handen voor landgenoot Lorenzo Dalla Porta en Raúl Fernández. De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe set banden om het daarna nog eens te proberen.

Het was zichtbaar dat het grootste gedeelte van de coureurs graag een sleepje van de op dat moment snelste Arbolino wilde hebben en hier ging de Italiaan zeer slim mee om. Bij het ingaan van de laatste ronde reed de Italiaan vooraan en had hij zo’n tien coureurs achter zich rijden. Na een snelle eerste sector deed de VNE Snipers coureur alsof hij een fout maakte bij het ingaan in één van de bochten waardoor de achtervolgende coureurs elkaar flink in de weg zaten.

Uiteindelijk kwam er niemand aan de tijd van Arbolino en behaalde hij pole position met een 2’11.631 voor Lorenzo Dalla Porta en Raúl Fernández. Ayumu Sasaki reed een keurige kwalificatiesessie en werd vierde voor Niccolò Antonelli en John McPhee. Celestino Vietti kwam naar de achtste voor Ai Ogura en de naar Moto2 vertrekkende Marcos Ramirez in de top tien.

Een valpartij was er in de slotfase nog voor Niccolò Antonelli; de Italiaan bleef ongedeerd.

De Moto3 race over zeventien ronden gaat zondag om 11:20 uur lokale tijd, 12:20 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App