Jake Archer wint tweede British Moto3 race in Assen

221
Jorel Boerboom (52)
Jorel Boerboom (52) op weg naar het podium | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

#AssenBSB – De tweede HEL Performance British Motostar Moto3 race op het TT Circuit Assen is zondagmiddag gewonnen door Jake Archer. De Brit was na een lang duel het snelst voor Dani Saez. De Nederlander Jorel Boerboom mocht als derde mee naar het podium.

Na de start namen Jake Archer en Dani Saez al snel afstand van de rest van het veld. Sander Kroeze kwam vanaf zijn derde startplaats niet echt goed weg en zakte in eerste instantie ver terug in het veld. De Nederlander reed vervolgens wel een zeer sterke wedstrijd, maar meer dan een twaalfde plaats zat er niet in.

Archer wist Saez ronde na ronde op meer achterstand te rijden om uiteindelijk met een voorsprong van twaalf seconden als winnaar over de streep te komen. Saez werd tweede, met voorsprong van drie seconden op de nummer drie Boerboom.

De Nederlander moest voor deze podiumplaats een hard gevecht leveren met Edward Rendell, Tom Booth-Amos, en Brian Slooten. Een gevecht die hij pas in de laatste bocht in zijn voordeel wist te beslissen. Rendell kwam nog wel langszij in de GT bij Boerboom, maar door een betere exit wist de Nederlander zijn podiumplaats te pakken. Brian Slooten leek ook te profiteren van de chaos in de laatste bocht, maar kwam een fractie van een seconde te kort om twee plaatsen winst te boeken. Hierdoor zat er niet meer in dan een zesde plaats.

In een tweede achtervolgende groep was Mike Brouwers verwikkeld in een gevecht met Eugene McManus en Elliot Lodge, waarbij de Nederlander helaas het onderspit moest delven. Dat leverde Brouwers de negende plaats op.

In de subklasse NEC Moto3 Standaard ging Toni Erhard met de winst aan de haal. Sander Kroeze, die eveneens in deze klasse uitkomt kwam alsnog tot de tweede plaats in zijn klasse en Kevin Orgis werd derde. Dirk Geiger haalde een vierde plaats in deze klasse en dat was genoeg om de titel in dit kampioenschap te halen.

In de subklasse van de NEC Moto3 GP kon Ernst Dubbink de titel behalen en Nederlander leek de gehele race op weg om daarin te slagen. Met nog één ronde te gaan begon het echter te regenen in één sector van het circuit. Dubbink crashte en scoorde zo geen punten. Hierdoor ging zijn concurrent Jason Dupasquier alsnog met het kampioenschap aan de haal.

 

Handige links British Superbikes Assen

Tijdschema en volledige uitslagen

Waar te volgen op TV

Fotoverslag