Arenas wint hectische Moto3 race in Buriram in laatste bocht

209
Albert Arenas op weg naar de overwinning - Chang International Circuit | foto© Randy van Maasdijk

Albert Arenas heeft zondagochtend de Moto3 race op het Chang International Circuit in Buriram gewonnen voor Lorenzo Dalla Porta en Alonso López. In een chaotische race op het Thaise circuit waarbij onder andere Aron Canet ten val kwam wist de Spanjaard de race te beslissen in de allerlaatste bocht.

Zondagochtend om 11:00 uur lokale tijd, 06:00 uur Nederlandse tijd ging de Moto3 race van start op het Chang International Circuit in Buriram, Het was warm op het Thaise circuit met een fel schijnende zon en een buitentemperatuur boven de 30°C.

Ronde 1
Het was Marcos Ramirez die het beste van zijn plaats wist te komen en als leider de eerste bocht in ging voor Albert Arenas, Alonso López en de slecht gestarte polesitter Celestino Vietti. Tony Arbolino sloot zich daarachter aan met Andrea Migno, Tatsuki Suzuki, Lorenzo Dalla Porta, John McPhee en Aron Canet in de top tien.

Ronde 2
Ramirez wist knap stand te houden en reed aan de leiding voor López en Arbolino.

Ronde 4
Voor het eerst in de wedstrijd nam Tatsuki Suzuki de leiding over in de wedstrijd. De Japanner, winnaar van de race op het Misano World Circuit Simoncelli, voerde de grote kopgroep aan zoals gebruikelijk in de hectische Moto3 races.

Ronde 6
Titelkandidaat en leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta nam op zijn beurt de koppositie over terwijl Aron Canet zich vooralsnog prima stand kon houden in de kopgroep en de zesde positie in handen had.

Ronde 9
In de negende ronde vond er een zeer cruciaal moment plaats wat betreft het kampioenschap. Bij het aanremmen voor bocht 12, de laatste voor start / finish, probeerde Darryn Binder voorbij te gaan aan Canet maar in dit proces maakte de Zuid-Afrikaan contact met de Spanjaard waarbij Canet ten val kwam. John McPhee reed aan de buitenkant van het duo en werd meegenomen in de crash van Canet terwijl ook Tatsuki Suzuki het slachtoffer werd van dit moment en crashte. Op dit moment reed Dalla Porta aan de leiding en was het de uitgelezen kans voor de Italiaan om zijn voorsprong in het kampioenschap weer te vergroten.

Ronde 13
In de dertiende ronde was er een opmerkelijk moment voor de nummer 3 in het kampioenschap, Tony Arbolino. Het leek erop dat de Italiaan te maken kreeg met technische problemen en reed langzaam buiten de racelijn. Echter leek het probleem niet veel later weer opgelost te zijn en ging hij terug op het gas, wel was hij teruggevallen naar de vijftiende positie.

Ronde 14
Dalla Porta reed aan de leiding voor Arenas, Ramirez, López, Foggia en Vietti in de top tien. Zoals gebruikelijk in de Moto3 klasse zat het veld zeer dicht op elkaar en waren de eerste veertien coureurs slechts 2,5 seconden van elkaar verwijderd.

In deze ronde werd ook bekend dat Binder een ride-through penalty had ontvangen vanwege het veroorzaken van de crash met Canet, Suzuki en McPhee.

Ronde 16
Einde race voor Ayumu Sasaki, de Japanner ging onderuit bij het ingaan van bocht 1. Wel bleef hij ongedeerd.

Ronde 18
Leider in het kampioenschap Dalla Porta bleef aan kop rijden maar kon geen gat slaan ten opzichte van de concurrentie. Arenas volgde de Italiaan gestaag met daarachter Ramirez, Migno, López, Vietti, Foggia, Toba en Ogura in een kopgroep van negen coureurs.

Ronde 19
Een crash voor Julian José García. De vervanger van Romano Fenati binnen het VNE Snipers Team verloor de voorkant van zijn Honda bij het ingaan van bocht 1 en schoof onderuit. Een teleurstellend einde van een indrukwekkend weekend voor de Spanjaard.

Ronde 20
Met drie ronden te gaan werd het gevecht heftiger aan de kop van het veld. Ramirez viel aan en nam de leiding over terwijl ook Arenas hier aanspraak op wilde maken. Dalla Porta probeerde uit de problemen te blijven en accepteerde het feit dat hij werd teruggezet naar de derde plaats terwijl met name ook López mee probeerde te doen voor de zege.

Ronde 21
Dalla Porta sloeg terug en nam de koppositie weer over terwijl López op zijn beurt was opgeklommen naar de tweede plaats. Alle negen coureurs die deel uitmaakten van de kopgroep maakten nog kans op de overwinning.

Ronde 22
Het zou aankomen op de laatste ronde wat betreft de overwinning. Bij het ingaan van bocht 1 ging het volledig mis voor Migno en Ogura waarbij de Italiaan, net als in Misano, de aanstichter was van de crash en beide coureurs in de grindbak eindigden. Dit zorgde ervoor dat de kopgroep in twee delen werd gesplitst en Dalla Porta, Arenas en López het zouden uitvechten voor de overwinning.

De drie coureurs zaten elkaar in de laatste ronde constant dwars waardoor de beslissing zou vallen in de laatste bocht. Arenas reed aan kop maar Dalla Porta zat in zijn slipstream. De Italiaan viel aan en probeerde de Spanjaard eruit te remmen maar hierbij schoot hij wijd en kon de Ángel Nieto Team coureur meteen weer terugslaan. Arenas kwam daardoor als eerste over de finish en behaalde daarmee de derde zege van zijn carrière, de eerste sinds Phillip Island vorig jaar.

Dalla Porta moest genoegen nemen met de tweede plaats maar deed wel zeer goede zaken voor het kampioenschap aangezien Canet geen punten scoorde. López behaalde de eerste podiumfinish van zijn carrière waarbij verder Ramirez, Foggia, Vietti, Toba, Kornfeil, Nepa en Fernández in de top tien eindigden.

In het kampioenschap heeft Dalla Porta (204 punten) nu een voorsprong van 22 punten ten opzichte van Canet (182). Arbolino (160) scoorde vijf punten door als elfde te finishen terwijl na afloop bleek dat hij zeer veel last had van zijn rechterpols. De Italiaan had zelfs zijn handschoen uitgetrokken tijdens de race en het was zichtbaar dat hij zich niet goed voelde.

De laatste vijftien Moto3 races zijn nu door elf verschillende coureurs gewonnen.