Austria MiniGP Series Red Bull Ring: Podiumklasseringen voor gastrijder Casper Pennings

851
casper-pennings
Casper Pennings | foto© Damon Teerink

Het afgelopen weekend werd op de Red Bull Ring de vierde ronde van de Austria MiniGP Series verreden. Levi Flier, Scott de Kwaadsteniet, Ruben Nijland en de gastrijders Casper Pennings en Julian van Kalkeren hielden dit keer de Nederlands eer hoog.

Terwijl de IDM-coureurs op het grote circuit in actie kwamen stond er voor de Austria MiniGP Series op het kleine circuit de vierde ronde van het seizoen op het programma. Het werd een nat weekend, een kletsnat weekend met moeilijke omstandigheden zowel op vrijdag tijdens de vrije trainingen, zaterdag tijdens de kwalificaties en zondag tijdens de eerste races van de dag.

Voor de vijf Nederlandse deelnemers werd het letterlijk een weekend met tegenslagen, vallen en opstaan.

Kwalificaties
In de 160cc categorie kreeg Levi Flier op vrijdag al te maken met de nodige technische problemen tijdens de vrije trainingen. Ook zaterdag tijdens de eerste kwalificatie bleek het euvel nog niet geheel verholpen. Tot overmaat van ramp ging het vervolgens meteen in de eerste ronde ook nog een mis, Flier kwam met een lelijke highsider ten val wat het nodige tijdverlies opleverde. In de twee ronden die er nog gereden konden worden in deze sessie werd de zevende plaats zijn deel. Ook Scott de Kwaadsteniet kende de nodige technische problemen in deze sessie met als gevolg dat er niet meer in zat dan de twaalfde plaats in deze sessie.

De dit weekend met een wildcard aan de start verschijnende Casper Pennings hield zich in deze eerste kwalificatie keurig staande tussen de vaste deelnemers, met een zesde rondetijd werd hij de best geklasseerde Nederlander in deze eerste kwalificatie.

Later op de dag tijdens de tweede kwalificatie noteerde De Kwaadsteniet de negende rondetijd terwijl Flier in deze sessie de naweeën ondervond van zijn crash eerder op de dag, hierdoor geen moment in zijn ritme kwam en niet verder wist te komen dan de tiende rondetijd.

Pennings werd ook in deze tweede kwalificatie met een keurige vijfde rondetijd opnieuw de best geklasseerde landgenoot.

In de 190cc categorie was het ook vallen en opstaan voor Ruben Nijland, de coureur uit Overijssel kende ook de nodige technische problemen en kwam maar liefst vier keer ten val, bracht zelfs lange tijd door in het medical centre maar mocht later alsnog wel weer van start. In de eerste kwalificatie werd de vierde plaats zijn deel terwijl Julian van Kalkeren in deze sessie de vijfde rondetijd liet noteren op de kletsnatte baan.

In de tweede kwalificatie herhaalden beide Nederlander hun prestatie van de eerste sessie en scoorde men opnieuw een vierde en vijfde plaats.

Volledige uitslagen kwalificaties: 160er – Qualifying 1 | 160er – Qualifying 2 | 190er – Qualifying 1 | 190er – Qualifying 2

Races
Met de schrik nog flink in de benen van de kwalificaties werden zondag de eerste races ook nog verreden op een natte baan. In de 160cc categorie resulteerde dit in een keurige derde plaats voor Pennings gevolgd op de vierde plaats door Flier terwijl De Kwaadsteniet als negende werd afgevlagd.

In de 190cc klasse greep Van Kalkeren – ondanks een val – met een vierde plaats net naast het podium terwijl Nijland twee seconden later als vijfde werd afgevlagd.

In de tweede race, die weliswaar uitgesteld werd maar eindelijk en tot grote vreugde van veel coureurs op een droge baan verreden kon worden, was er met een derde plaats opnieuw een podiumklassering voor Pennings terwijl Flier net als in de eerste race nu ook weer genoegen moest nemen met de vierde plaats. De Kwaadsteniet eindigde dit keer net buiten de top tien als elfde.

In de 190cc klasse ging het in de tweede race opnieuw mis voor Van Kalkeren. De Drent kwam net als in de eerste race ook op een droge baan ten val. Nijland eindigde dit keer als vijfde terwijl Van Kalkeren dit keer duidelijk meer moeite had om na zijn val de race te hervatten en op iets meer dan 50 seconden van de winnaar genoegen moest nemen met de zevende en laatste plaats.

Volledige uitslagen races: 160er – Rennen 1 | 160er – Rennen 2 | 190er – Rennen 1  | 190er – Rennen 2

Voor met name Flier was het een weekend om snel te vergeten, de jonge Nederlander verloor kostbare punten in de strijd voor het kampioenschap en zag zijn achterstand oplopen op de Oostenrijker Yevsevil Kovalov en de Brit Ethan Sparks. De coureur uit Oldebroek bezet echter nog steeds de derde plaats in de tussenstand.

In het weekend van 16-17 september wordt de vijfde en laatste ronde van het seizoen verreden, plaats van handeling voor dit evenement is het Oostenrijkse Saalfelden.

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: