Balans na vijf Grand Prix weekenden in 2023: Negen MotoGP coureurs met blessures

6455
crash-motogp-race-jerez
Crash MotoGP race Jerez - 2023 | foto© Randy van Maasdijk

Het 2023 MotoGP seizoen is pas vijf Grand Prix weekenden onderweg en maar liefst negen MotoGP coureurs hebben inmiddels één of meerdere blessures opgelopen of er mee te kampen gehad tijdens de eerste vijf weekenden van het seizoen. Speelt het nieuwe format hierin een rol of is het gewoon pure pech?

Aan de vooravond van het 2023 MotoGP seizoen spraken velen hun bezorgdheid over het nieuwe format binnen het MotoGP wereldkampioenschap, een format dat met de komst van de Sprint weleens voor meer blessures zou kunnen gaan zorgen. Met name het krappere tijdschema, de korte en extra Sprintrace op zaterdag zou voor extra druk bij de teams en coureurs zorgen. Natuurlijk kennen we het fenomeen Sprintrace en meerdere races al enige tijd in het FIM Superbike World Championship, iets dat volgens dezelfde insiders absoluut geen vergelijk is aangezien het afstellen en rijden op een MotoGP machine een compleet ander verhaal is dan een op een productiemachine gebaseerde racer.Inmiddels zijn er vijf Grand Prix weekenden verreden en hebben maar liefst negen MotoGP coureurs te maken met blessures, de één weliswaar erger dan de ander maar het feit is er. Nu kan dit puur toeval zijn, maar we hebben de afgelopen tijd meerdere keren een insider zijn bezorgdheid horen uitspreken over de huidige gang van zaken binnen het MotoGP wereldkampioenschap, en dan met name in de koningsklasse. Een van de voorbeelden is Wilco Zeelenberg die onlangs zijn bezorgdheid niet onder stoelen of banken stak in zijn column op Racsport.nl.

Column Wilco Zeelenberg: “Ik maak me zorgen, er staat nu zoveel druk op de rijders”

De lijst met geblesseerde coureurs begon al in Portimão. Op het Portugese circuit liepen Enea Bastianini, Marc Marquez, Pol Espargaró, Jorge Martin en Miguel Oliveira bij verschillende incidenten een blessure op. Vervolgens moest Joan Mir een race laten schieten, in Jerez was het opnieuw Oliveira die bij een crash voor de tweede keer een blessure opliep. Niet veel later onderging Raul Fernandez een operatie waardoor hij het weekend in Le Mans aan zich voorbij moest laten gaan. Tijdens de MotoGP race in Le Mans waren het Francesco Bagnaia en Luca Marini blessures opliepen al lijkt het tweetal op tijd hersteld te zijn voor hun thuisrace over twee weken in Mugello.

Ducati lijkt niet geheel verrassend het meest getroffen – niet zo heel vreemd aangezien de Italiaanse fabrikant met maar liefst acht coureurs vertegenwoordigd is in de koningsklasse. Met Bastianini, Martin, Bagnaia en Marini hebben maar liefst vier Ducati coureurs momenteel te kampen met fysiek ongemak of te maken gehad met tegenslag.

Nu is het natuurlijk heel makkelijk om te zeggen dat alles te maken heeft met het nieuwe format, maar de feiten liegen niet. Is het koren op de molen van deze insiders, hebben zij het gelijk aan hun zijde of is het allemaal pure pech? Wie het weet mag het zeggen.Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.