Barwa Grand Prix of Qatar: De pre-event persconferentie

1741
barwa-grand-prix-2021
Barwa Grand Prix of Qatar - pre event persconferentie | foto© motogp.com

De eerste persconferentie van het MotoGP-seizoen 2021is een feit. Donderdagmiddag namen Joan Mir, Jack Miller, Fabio Quartararo, Valentino Rossi, Pol en Aleix Espargaró aan de vooravond van de Barwa Grand Prix of Qatar plaats achter de microfoons tijdens de gebruikelijke pre-event persconferentie.  

Het lange wachten is voorbij, vrijdag begint op het Losail International het eerste Grand Prix weekend van het 2021 MotoGP seizoen. Alvorens de actie op de baan begint vond op donderdagmiddag de MotoGP-persconferentie plaats, de officiele opening van de eerste Grand Prix van het seizoen 2021.

Zes coureurs waren er aanwezig, te beginnen met de 2020-wereldkampioen Joan Mir , gevolgd door verschillende coureurs die in 2021 van team zijn gewisseld. Fabio Quartararo , nu in Monster Energy Yamaha MotoGP Team kleuren, Pol Espargaró in dienst van Repsol Honda, Valentino Rossi die de overstap heeft gemaakt naar Petronas Yamaha SRT en Jack Miller die de overstap maakte naar het officiële Ducati MotoGP Team. Maar ook Aleix Espargaró, die tijdens de wintertesten verraste op de vernieuwde Aprilia RS-GP, verscheen ten tonele.

Onderstaand de verhalen en de reacties van het zestal.

Joan Mir: “We hadden in 2020  een geweldig seizoen en we zijn heel blij dat we gewonnen hebben. Maar laten we nu helemaal opnieuw beginnen. Het is niet slecht om hier te beginnen, de testen zijn goed verlopen maar er is nog het nodige werk aan de winkel. We zitten min of meer in dezelfde situatie als vorig jaar, er zijn geen grote veranderingen aan de motorfiets. Het zal belangrijk zijn om consistent te zijn en te verbeteren in termen van snelheid, en vooral om meer races te winnen, wat het hoofddoel is. Wat betreft het vertrek van Davide Brivio. Hij heeft geweldig werk geleverd door de juiste mensen op de juiste plek te zetten, we hebben laten zien dat we met dit team kunnen winnen. Suzuki heeft niemand aangetrokken om hem te vervangen en op dit moment ontbreekt het ons aan niets in die zin. Natuurlijk hoop ik dat hij het goed doet in de F1 en wil ik hem daar veel succes wensen. ”

Pol Espargaró: “Het zal zeker een moeilijke start van het seizoen worden, gezien het feit dat we slechts 4 dagen hebben kunnen testen om ons voor te bereiden op de voor mij nieuwe motor. Maar op de laatste testdag voelde ik me goed en was ik tevreden over het tempo, terwijl we tijdens de het rijden van die ene snelle ronde ver van Jack, Fabio en Maverick af finishten. Ik heb nog veel te leren en daarom zal de start van het seizoen wat ingewikkeld zijn. Ze zeiden altijd dat deze fiets erg moeilijk was, ik dacht altijd dat het van de rijstijl van de betreffende coureur afhing. Het is natuurlijk niet de gemakkelijkste op de grid, maar ook niet de moeilijkste. Zoals gezegd is het moeilijk om na 4 dagen testen op hetzelfde circuit al echt iets zinnigs te kunnen zeggen, maar ik ben positief. Losail is niet het beste circuit voor de Honda en voor mij persoonlijk, maar laten we kijken wat we na een positieve test hier kunnen doen. Het is moeilijk daarnaast ook moeilijk te zeggen wat ik op andere circuits kan doen, simpelweg omdat ik er nog niet gereden heb met de Honda. ”

Jack Miller: “Het voorseizoen is erg goed verlopen, maar dit weekend beginnen we helemaal opnieuw. Alles is tot nu toe redelijk goed verlopen, dit jaar zal er zeker extra druk zijn. Op dit moment gaat alles redelijk goed, maar de moeilijke tijden zullen er natuurlijk ook komen. Zoals de jongens voor mij al zeiden, is het niet gemakkelijk om na vier dagen testen op hetzelfde circuit al te beoordelen waar we staan. Het is daarnaast ook moeilijk om voor het fabrieksteam uit te komen, met zoveel nieuwe dingen om te proberen, verschillende feedback te geven en meer mensen die luisteren naar wat je zegt. Ik leer stap voor stap. Ik denk dat ik nu de meest ervaren Ducati rijder ben, blij om deze rol op me te nemen, maar Andrea was Andrea. Ik zal in ieder geval mijn best doen.”

Fabio Quartararo: “In 2020 heb ik best wel een complexe situatie meegemaakt, maar ik heb veel dingen geleerd voor aanvang van dit seizoen, tussen ups en downs, en ik ben klaar voor 2021. Als je je bij het fabrieksteam voegt, weet je dat het doel in ieder geval de top 5 is, zelfs als iedereen eigenlijk verwacht dat je voor het kampioenschap mee gaat doen. Ik zal dezelfde fiets hebben, maar ik heb meer mensen om me heen en dus ook een grotere verantwoordelijkheid. Over het algemeen gingen de testdagen erg goed, we hebben veel dingen geprobeerd en veel dingen gingen goed. Ik ben blij, tevreden en kan niet wachten om aan het seizoen te beginnen. Vanaf de eerste race gaan we met het nieuwe chassis van start: er is nog iets te verbeteren, maar we hebben besloten om er toch voor te kiezen. Het gevoel is beter.”

Valentino Rossi: “In zesentwintig seizoenen ben ik veranderd, ouder geworden, maar de passie is nog steeds hetzelfde”

Valentino Rossi: “De sfeer van de eerste race is altijd spannend, het is net als een eerste schooldag, zelfs voor de foto’s bij elkaar op de grid. Ik ben na een lange tijd van team veranderd, maar ik voel me goed. We hadden geen slechte test hier, nu zullen we zien hoe het in een echt raceweekend gaat. Het verschil is dat er nu minder mensen rond de motofiets zijn, maar ook binnen dit team is er een goede sfeer. Ik ben blij met Franco als teamgenoot, we zijn goede vrienden en we zijn veel samen. Het is een geweldige motivatie om tegen hem te mogen strijden. 26 seizoenen, het is maar een nummer. Maar het is beter om ons te focussen op het heden en de toekomst. Natuurlijk ben ik in al die jaren veel veranderd, ik ben ouder geworden en voel me anders, maar de passie is nog steeds hetzelfde. De kriebels om morgen de pitbox te verlaten zal hetzelfde zijn, ik zal mijn best doen om competitief te zijn.”

Aleix Espargaró: “Tests zijn tests, races zijn anders. We beginnen niet helemaal opnieuw, maar er zal iets veranderen, de 2021 Aprilia ziet er veelbelovend uit, maar we moeten onszelf vergelijken met anderen, het zal niet gemakkelijk zijn. Ik ben gemotiveerd om te vechten voor het beste, heb positieve energie en ik kan niet wachten om te beginnen. Wat betreft de komst van Dovizioso om de Aprilia binnenkort te gaan testen. Dat is geweldig nieuws, Andrea is een getalenteerde coureur en kan een goede testcoureur voor ons zijn, hij is erg precies en heeft er het goede gevoel voor, hij zal ons goede feedback geven. Ik kan niet wachten om zijn reacties te horen. Een ander gezichtspunt, het zal ons veel helpen.”

Natuurlijk konden de vraag niet ontbreken, en het zestal werd dan ook gevraagd naar hun favoriet voor de 2021 MotoGP wereldtitel. Joan Mir is de te kloppen man, maar het zestal had daarbij wel enkele kanttekeningen. Volgens Miller heeft Franco Morbidelli het ook geweldig gedaan in 2020. Rossi voegde er vervolgens aan toe dat we naar het einde van het 2020 seizoen moeten kijken. Mir, Morbidelli en Miller waren daar de mannen in vorm en volgens the Doctor was Franco de verrassing van het seizoen.

Ook kwam Marc Marquez nog kort ter sprake, met name Pol Espargaró wacht op zijn terugkeer. De terugkeer van zijn teamgenoot zal volgens hem een grote meerwaarde voor hem persoonlijk zijn maar ook zeker voor Honda.

Handige links Barwa Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – weekend

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter