Battle of the Nations: De Boer en Bos winnaars tweede ONK race, De Boer kampioen

354
Danny de Boer
2016 Dutch Superbike kampioen Danny de Boer | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Danny de Boer en Bobby Bos zijn zondagmiddag in Assen als winnaars afgevlagd tijdens de laatste gecombineerde Dutch Superbikes & Supersport wedstrijd van het seizoen. De Boer wist met deze overwinning tevens de Dutch Superbikes titel veilig te stellen. 

Dutch Superbikes
Voor Danny de Boer was de opdracht vooraf duidelijk. Met een derde plaats in de Dutch Superbike klasse was de titel hoe dan ook voor de SWPN rijder. Als regerend IDM Superstock 1000 kampioen was winnen echter een soort van noblesse oblige.

Dat deed de Staphorster dan ook met ogenschijnlijk speels gemak. Nigel Walraven kon na de start enkele ronden in het spoor blijven van de Yamaha coureur maar moest daarna langzaam maar zeker afhaken. De Boer reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning en de titel voor Nigel Walraven die een prima seizoen afsloot met een tweede plaats en ook de tweede plaats in het ONK.

Peter Schalken kende een voor hem fantastische laatste wedstrijd. De Dussenaar begon vol goede moed aan het seizoen maar stond na een zware crash in Oss tot aan dit laatste weekend langs de kant. Schalken is nog steeds verre van fit maar zijn ijzeren mentaliteit zorgde er voor dat hij zichzelf en zijn team een fantastisch afscheid van de wegracesport bezorgde.

Schalken begon vanaf de negende plaats aan de race en wist zich in de openingsronden op te werken naar de vierde plaats. Vervolgens werd de jacht geopend op Marty Debruyne die halverwege de race werd achterhaald en gepasseerd. Schalken reed de race vervolgens gedecideerd uit en de DF Racing rijder sloot zo zijn 17-jarige carrière af met een prachtige podiumplaats.

Tim van Ooijen wist in de slotfase ook nog voorbij te gaan aan Marty Debruyne en pakte zo de vierde plaats voor de Belg.

Dutch Supersport
In de Dutch Supersport klasse ging de winst naar Bobby Bos. De DF-Racing coureur reed een prima race waarin hij halverwege Lesley ten Tusscher en Vasco van der Valk wist af te schudden. De race werd vervolgens geconcentreerd uitgereden door Bos die met deze overwinning een door technische problemen gekenmerkt seizoen prachtig wist af te sluiten.

Van der Valk verschalkte in de slotfase nog Ten Tusscher en pakte na zijn overwinning in de eerste race van deze zondag nu een tweede plaats. De onlangs al tot Dutch Supersport kampioen gekroonde Ten Tusscher mocht als derde man mee naar het podium.

 

Handige links Battle of the Nations

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag