Bautista behaalt dominante zege in race 1 op Aragón, Van der Mark zesde

68
podium
WorldSBK race 1 Aragon podium | foto© Nico Schneider

Álvaro Bautista heeft zaterdagmiddag de eerste WorldSBK race van het weekend op MotorLand Aragón op zeer overtuigende wijze gewonnen. De Spanjaard verpletterde de concurrentie en kwam met ruim vijftien seconden voorsprong als winnaar over de finish voor Jonathan Rea en Chaz Davies. Nederlander Michael van der Mark werd zesde.

Zaterdagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de start van de eerste WorldSBK race dit weekend op MotorLand Aragón in Spanje. Het was nog steeds behoorlijk fris met een buitentemperatuur van zo’n 12°C wat ervoor zorgde dat ook de baantemperatuur onder de 20°C bleef.

Polesitter Álvaro Bautista kende een zeer goede start en ging als leider de eerste bocht in voor Tom Sykes en Alex Lowes. Daarachter reden Sandro Cortese, Chaz Davies, en een vanaf de tiende plaats zeer goed gestarte Jonathan Rea in de top tien.

Nog vóór de eerste bocht was er al een valpartij te zien. BMW coureur Markus Reiterberger maakte contact met Jonathan Rea en kwam hard ten val. Hijzelf bleef relatief ongedeerd maar zijn race kwam vroegtijdig ten einde. Aan het einde van de eerste ronde crashten ook Tati Mercado en Alessandro Delbianco. Beide coureurs kwamen ter hoogte van bocht 12 ten val maar bleven ongedeerd.

Bautista deed precies datgene waar de rest van de coureurs bang voor was in de openingsfase van de race en wist een marge op te bouwen richting de achtervolging. Aan het einde van de tweede ronde was het gat richting Lowes op de tweede plaats al zo’n twee seconden en leek het er wederom op dat de Spanjaard een dominante overwinning op zijn naam zou gaan schrijven. Nederlander Michael van der Mark kende ook een goede beginfase van de race en was vanaf de twaalfde plaats op de grid opgeklommen naar de zesde positie.

Na vier ronden was Bautista vertrokken en was zijn voorsprong een kleine vijf seconden. Het duel om de tweede plaats was echter zeer interessant met zeven coureurs in een groep. Rea was doorgestoten naar de tweede positie dankzij een aantal agressieve inhaalacties maar met name Davies, Lowes en Sykes probeerden het de viervoudig wereldkampioen lastig te maken. Ook Van der Mark, Laverty en Cortese maakten deel uit van deze groep in strijd voor de tweede positie.

Halverwege de race bleef Bautista zijn voorsprong uitbouwen en was hij inmiddels ruim tien seconden los. De strijd om de tweede plaats was nog steeds hevig waarbij Lowes, Rea en Davies elkaar meerdere malen passeerden. Van der Mark kon zich vooralsnog niet mengen in de strijd en had Laverty kort achter zich rijden. De Ducati’s hadden met name een groot voordeel op het één kilometer lange rechte stuk waarbij hun topsnelheid zo’n 10 km/h hoger lag ten opzichte van de Kawasaki’s en Yamaha’s.

Bautista zou uiteindelijk foutloos blijven en als winnaar over de finish komen met een marge van 15 seconden waarmee zijn ongeslagen status behouden werd en hij tot dusver alle zeven verreden races heeft gewonnen. Daarachter zat de spanning er nog volledig in en zou het duel voor de tweede plaats gaan tussen Rea, Davies en Laverty. Bij het ingaan van bocht 14 ging het echter mis voor Laverty aangezien hij de aanval inzette op merkgenoot Davies maar diens achterwiel raakte en vervolgens ten val kwam. De Ier kon zijn Panigale V4 R nog wel oppakken maar een potentiële podiumfinish was hiermee verkeken.

Rea wist uiteindelijk de aanvallen van Davies te pareren en voor de zevende keer op rij als tweede over de finish te komen; de Aruba.it Ducati coureur behaalde zijn eerste podiumfinish van het jaar door als derde te finishen. De vierde plaats kwam op naam van Lowes terwijl daarachter Sykes in de slotfase de vijfde positie had overgenomen en Van der Mark daarmee achter zich wist te houden. Na afloop bleek dat de Nederlander zijn achterband volledig verwoest had. Verder eindigden Cortese, Razgatlioglu, Haslam en Torres in de top tien.

Na afloop van de race zochten we Van der Mark op en vroegen we hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Home hero does it again! 🏁@19Bautista becomes the first Spanish winner in Motorland Aragón#AragonWorldSBK 🇪🇸 pic.twitter.com/lwFNJGaM8F

— WorldSBK (@WorldSBK) 6 april 2019

De Superpole race voor de WorldSBK klasse op MotorLand Aragón gaat zondag om 11:00 uur van start met race 2 om 14:00 uur.