Bautista, Rea en Razgatlioglu over hun eerste WorldSBK race van 2023

1733
podium-worldsbk-pi-23
V.l.n.r. Jonathan rea, Alvaro Bautista en Toprak Razgatlioglu | foto© Russell Colvin

De eerste WorldSBK race van de Grand Ridge Brewery Australian Round werd zaterdagochtend verreden onder moeilijke omstandigheden. Op een nat Australisch circuit was het Alvaro Bautista die na 22 ronden als eerste de finish passeerde voor Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Onderstaand de reacties van het drietal direct na afloop van de race.

Alvaro Bautista – gestart vanaf de tweede startplaats – achtervolgde Rea (Kawasaki) gedurende de eerste acht ronden van de race voordat de leiding overnam en na tweeëntwintig ronden met een ruime marge op de nummer twee als winnaar de finish passeerde.

Alvaro Bautista: “Ik ben echt heel erg blij om races als deze te winnen. Vorig jaar hebben we hier ook geracet, maar toen reden we niet veel in deze omstandigheden, dus het was voor iedereen nieuw. Ik probeerde gewoon te begrijpen hoe de baan was om het maximale eruit te halen. In de opwarmronde zag ik al dat ik achter een voorganger veel waternevel had en maar heel weinig kon zien, dus het idee was om een goede start te maken en meteen proberen de leiding te nemen om zo deze problemen niet te hebben. Dat lukte in eerste instantie maar toen kwam Jonathan in de eerste ronde langszij. Ik probeerde gewoon rustig te blijven en te begrijpen hoeveel en waar ik kon pushen en waar de grens lag. Na een paar ronden was mijn tempo vergelijkbaar met die van Jonathan, maar achter hem kon ik niets zien door de spray, dus ik probeerde hem in te halen en voorop te blijven. Na het midden van de race werd de baan gladder en was het erg moeilijk, vooral aan de achterkant. Uiteindelijk kon ik wat voorsprong pakken op Jonathan en de race winnen. Ik ben echt blij.”

Vanaf de tweede startrij maakte Jonathan Rea een goede start en na de eerste ronde kwam hij zelfs als leider door voor Bautista en teamgenoot Alex Lowes. Bautista passeerde Rea in de tiende ronde en ondanks Rea’s voortdurende aandringen kon Re hem niet meer inhalen en eindigde hij als tweede.

Jonathan Rea: “Ik was nerveus voor de WorldSSP rijders die voor ons hun race reden en ik werd al nerveus voordat onze race begon, door naar hen te kijken. Een groot applaus voor John McPhee in de WorldSSP (die zijn Kawasaki naar een podiumplaats reed in zijn allereerste WorldSSP-race). Ik was aan het gillen in de pitbox toen hij aan het racen was. Dus ging ik naar hem toe in parc-fermé, om te vragen hoe de omstandigheden waren op de natte baan. Ik was vrij overtuigd om een volledige natte set-up te gebruiken voor race één. Ik had een goede start en ik voelde me goed. Ik ging er meteen goed voor zitten maar kreeg toen problemen met mijn quick shifter. Dat was best wel even lastig. Toen Alvaro Bautista me voorbijkwam, zag ik dat hij op sommige punten sneller was dan ik, maar op andere punten was ik sneller. Ik probeerde me aan te passen aan het feit dat ik geen quickshifter had. Hoe harder ik pushte, hoe meer problemen ik had, maar het probleem is nu eenmaal dat als je Alvaro weg ziet rijden en het gat naar Toprak achter je kleiner wordt, dan probeert je het. Het was dus een nerveuze race en de omstandigheden waren niet zo optimaals als in de WorldSBK ronde van november. Het doel voor de race was een podium en dat hebben we gehaald en we hebben een zak vol punten gepakt. Op de grid had ik het gevoel dat de race voor ons had kunnen zijn, maar dat was dus nog niet vandaag.”

Tijdens een droge Superpole zette Razgatlioglu een snelle tijd van 1’29.400 op de klok, een tijd die goed was voor de eerste pole van 2023. Ondanks slecht zicht vanwege de regen en een iets minder goede start werd het een pittige race voor de Yamaha coureur. Maar Razgatlioglu wist zich in het tweede deel van de race goed te herpakken en uiteindelijk als derde de finish te passeren.

Toprak Razgatlioglu: “Ik ben erg blij dat we op het podium staan na deze eerste race van het seizoen. Ik worstelde in het begin van de race met wat grip achter, vooral in de rechterbocht, dus ik probeerde mijn best te doen in de race en een andere lijn te proberen om de grip te vinden. Hoe dan ook, we zijn derde geworden! Dit is goed en goed voor de motivatie! Ik ben hier blij mee, want we worden steeds beter in natte omstandigheden. Ik heb alleen wat meer grip nodig en ik ben ervan overtuigd dat ik dan de strijd met Johnny en Alvaro aan kan gaan. Ik hoop dat we morgen meer strijd kunnen leveren, ik hou er namelijk niet van om alleen te rijden zoals vandaag. De pole was voor mij ook een leuke verrassing! Tijdens de tests en op vrijdag zat ik niet in de top omdat ik bezig was met mijn racetempo, maar vanmorgen voelde ik me eindelijk veel beter en de grip achteraan was flink verbeterd. De eerste keer dat ik SC0 gebruikte in de kwalificatie deze week, was er een ongelooflijke stap wat betreft de grip – zoals een kwalificatieband. We hebben echt een goede rondetijd neergezet, ik was zelf ook verrast!”

Handige links Grand Ridge Brewery Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 • WorldSBK_Race 2 podium
 • World Supersport race two start
 • Toprak Razgatlıoğlu
 • Remy Gardner_pit walk
 • Safety Car
 • Phillip Island Circuit
 • Michael van der Mark_Superpole race
 • Michael van der Mark_race 2
 • Loris Baz_race 2
 • Jonathan Rea_Race 2
 • Jorge Navarro_race 2
 • Dominique Aegerter_race 2
 • Glenn van Straalen_race 2
 • Danilo Petrucci
 • Álvaro Bautista_race two podium
 • Álvaro Bautista_race 2 parc feme
 • Álvaro Bautista_race 2
 • Superpole Race
 • WorldSSP podium race2
 • Superpole Race
 • WorldSSP race2
 • Nicolo Bulega
 • Stefano Manzi
 • WorldSSP race2
 • WorldSSP race2
 • WorldSSP race2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSSP race2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSBK race 2
 • WorldSSP race 1
 • Michael Hill - Paddock show
 • WorldSSP race 1
 • WorldSSP race 1
 • Domninique Aegerter
 • WorldSBK race 1
 • Eab Racing Team
 • Alvaro Bautista
 • WorldSBK race 1
 • WorldSBK race 1
 • WorldSBK race 1
 • WorldSBK race 1
 • WorldSBK race 1
 • Stefano Manzi
 • Eric Granado
 • Michael van der Mark
 • Alvaro Bautista
 • Ten Kate Racing Yamaha
 • DSC_3713 copy
 • Iker Lecuona
 • Stunt show
 • Michael van der Mark
 • Scott Redding
 • Michael Ruben Rinaldi
 • Philipp Öttl
 • Dominique Aegerter
 • Glenn van Straalen
 • Arne Mussche & Kervin Bos
 • Phillip Island Grand Prix Circuit
 • WorldSBK Photo shoot
 • Yamaha WorldSBK Team
 • WorldSBK flags
 • World Supersport class of 2023
 • Troy & Kim Bayliss
 • Tom Sykes & Jonathan Rea
 • Toprak Razgatlıoğlu
 • Stefano Manzi & Nicolò Bulega
 • Swingarm
 • Tom Bramich & Eric Granado
 • D4S_5958 copy
 • Oli Bayliss
 • Alex Lowes
 • Michael Morel
 • Michael Ruben Rinaldi
 • Jonathan Rea & Wayne Maxwell
 • Jonathan Rea
 • Glenn van Straalen
 • Garreett Gerloff
 • Garrett Gerloff & Loris Baz
 • Axel Bassani's #47 Motocorsa Racing
 • EAB Racing
 • Fork leg
 • Axel Bassani
 • Álvaro Bautista #1
 • 2023 WorldSSP coureurs
 • Phillip Island Grand Prix Circuit
 • 2023 WorldSBK coureurs