Bautista wint Superpole race na intens duel met Rea, Van der Mark vijfde

135
Álvaro Bautista | foto© Russell Colvin

Álvaro Bautista heeft zondag de allereerste Superpole race gewonnen op Phillip Island voor Jonathan Rea en Leon Haslam. Ook over slechts tien ronden was de Spanjaard het sterkst op het Australische circuit en wist na een fel gevecht met Rea uiteindelijk opnieuw als winnaar over de streep te komen. Nederlander Michael van der Mark eindigde als vijfde.

Zondag om 12:00 uur lokale tijd, 02:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit op het Phillip Island Grand Prix Circuit voor de allereerste Tissot Superpole Race ooit voor de WorldSBK klasse. Een sprintrace over tien ronden als extra race in het weekend waarbij de winnaar 12 punten zal krijgen in plaats van de 25 bij een volledige race. De volgorde op de grid was hoe de coureurs zich zaterdagochtend hadden gekwalificeerd in de Superpole sessie.

De omstandigheden waren zeer gunstig met blauwe luchten en veel zon, echter was de temperatuur wel iets opgelopen ten opzichte van de zaterdag wat voor problemen zou kunnen zorgen wat betreft het behoud van de banden.

Polesitter Jonathan Rea kende een goede start en nam meteen de leiding in handen voor Álvaro Bautista en Alex Lowes. Leon Haslam moest een plaatsje toegeven terwijl Michael van der Mark dankzij een goede start naar de vijfde plaats was gekomen.

Bautista probeerde zichtbaar zo gauw mogelijk voorbij te gaan aan Rea maar de wereldkampioen verdedigde zijn koppositie stellig. Van der Mark was bij het ingaan van de derde ronde voorbijgegaan aan Haslam en teamgenoot Lowes waardoor hij nu een podiumpositie in handen had. Echter zag Haslam dit ook wel zitten en ging wer voorbij aan de Nederlander terwijl Rea en Bautista een gaatje wisten te slaan aan de kop van het veld.

Bautista maakte optimaal gebruik van de topsnelheid van zijn Ducati Panigale V4 R aangezien hij ter hoogte van start / finish zo’n 10 km/h sneller was, echter was Rea het hier totaal niet mee eens en sloeg hij iedere keer meteen terug door later te remmen bij het ingaan van bocht 1 (Doohan Corner). Het werd daardoor een spectaculair gevecht tussen de twee rivalen op het Australische circuit.

In de slotfase van deze slechts tien ronden durende race wist Bautista toch een aantal tienden uit te lopen waardoor Rea geen aanval meer kon plaatsen en de Spanjaard buiten gevaar bleef. De Aruba.it – Ducati coureur wist wederom te winnen met Rea opnieuw op de tweede plaats, Haslam herstelde zijn fout van race 1 door nu als derde over de finish te komen. Lowes kwam als vierde over de streep en won daarmee de Yamaha-battle met Van der Mark als vijfde en daarachter Melandri en Cortese. Verder eindigden Ducati coureurs Rinaldi, Laverty en Davies in de top tien.

Een opvallende crash was er in de laatste ronde voor Tati Mercado, Jordi Torres en Toprak Razgatlioglu. Mercado ging de fout in bij het aanremmen voor bocht 4 (Honda Hairpin) en tikte daardoor Torres en Razgatlioglu van hun machine af. Alle drie coureurs bleven ongedeerd maar waren uiteraard niet blij met deze fout van de Argentijn.

Race 2 over volledige raceafstand gaat later vandaag om 05:00 uur Nederlandse tijd van start.