Beaubier domineert tijdens eerste weekend MotoAmerica zonder publiek

287
Cameron Beaubier (1) aan de leiding - Road America | foto© Yamaha Racing

Het MotoAmerica kampioenschap kwam dit weekend als eerste motorkampioenschap weer in actie na de uitbraak van het coronavirus. Zonder publiek en met alleen de benodigde teamleden, medici en camerapersoneel werd deze eerste ronde van het MotoAmerica kampioenschap verreden op het Road America circuit in Wisconsin.

Normaal gesproken wordt er niet al te veel aandacht besteed aan het Amerikaanse Superbike kampioenschap, tegenwoordig beter bekend als het MotoAmerica, maar dit weekend waren er toch de nodige ogen gericht op het evenement dat werd gehouden op het Road America circuit in Wisconsin.Nadat begin maart werd bevestigd dat de MotoGP klasse niet actie zou komen tijdens de openingsronde van het kampioenschap in Qatar werden niet veel later alle andere sportcompetities stopgezet. Zo’n twee maanden later begonnen de eerste grote sportevenementen weer plaats te vinden, weliswaar zonder publiek, zoals bijvoorbeeld de voetbalwedstrijden in de Bundesliga van Duitsland.

Nadat meerdere voetbalcompetities hebben aangegeven ook weer te zullen hervatten werd uit de Verenigde Staten bevestigd dat ook zij in het weekend van 29 t/m 31 mei weer wilden racen. Dorna, de organisator van het MotoGP kampioenschap, heeft gezegd dat ze medio juli hun eerste Grand Prix willen rijden op het Circuito de Jerez-Ángel Nieto, dus werd er veel aandacht gevestigd op dit raceweekend van het MotoAmerica kampioenschap in Wisconsin.

Hoe alle protocollen er exact uitzagen is niet bekend maar wel was zichtbaar dat alle teamleden tijdens dit MotoAmerica raceweekend een mondmasker droegen en dat er in de pit lane en parc fermé duidelijk afstand werd gehouden. Uiteraard waren er geen toeschouwers aanwezig en werden ook de aanwezigen in pit lane zoveel mogelijk teruggedrongen.

De eerste races van het MotoGP kampioenschap, die hopelijk in juli gaan plaatsvinden, zullen hoogstwaarschijnlijk op eenzelfde manier plaatsvinden met zoveel afstand mogelijk tussen de mondkapjesdragende aanwezige personen en uiteraard voor lege tribunes. Enigszins een vreemde gewaarwording maar in het belang van de sport moet er gewoon geracet worden. Dit eerste raceweekend van het MotoAmerica kampioenschap zal ongetwijfeld uitvoerig geanalyseerd worden waarbij ook Dorna ongetwijfeld een rol zal spelen.

Superbike klasse
Wat betreft het racen op het Road America circuit was Cameron Beaubier dit weekend uiterst dominant en was hij in alle sessies veruit het snelst. De Yamaha coureur was aan het einde van de kwalificatiesessies ruim twee seconden sneller dan teamgenoot Jake Gagne en voormalig MotoGP coureur Toni Elias.

Beaubier won beide races uiteindelijk op overtuigende wijze waarbij hij in de eerste race Mathew Scholtz op zo’n acht seconden achter zich liet met Jake Gagne daarachter op de derde plaats, terwijl de Amerikaan in de tweede Superbike race met een voorsprong van ruim dertien seconden won voor Jake Gagne en Josh Herrin.

Supersport klasse
In de Supersport klasse was Richie Escalante de oppermachtige factor en won hij beide races vanaf pole position voor Brandon Paasch, met een derde plaats voor Kevin Olmedo in de eerste race en een derde plaats voor Sean Dylan Kelly in de tweede race.

Het MotoAmerica kampioenschap komt in het weekend van 26 t/m 28 juni opnieuw in actie op het Road America circuit in Wisconsin. Volgens de huidige berichtgeving zal de eerste MotoGP race verreden worden in het weekend van 17 t/m 19 juli met voorafgaand een tweedaagse test. Echter is dit nog niet officieel bevestigd en kan dit dus veranderen, mocht de situatie rondom het coronavirus veranderen.

Ook al waren er dit weekend geen fans aanwezig op het Road America circuit in Wisconsin, was het toch een goed weekend te noemen aangezien er spannende races te zien waren en fans wereldwijd dit konden volgen. We zijn nog lang niet terug bij de normale situatie maar gelukkig is de eerste stap gezet …

Handige links MotoAmerica ronde 1: Road America

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App