Bescheiden Van der Mark hoopt op WK punt in Valencia

80
mark
Michael van der Mark | foto© Ben Haarhuis

Michael van der Mark begint dit weekend in Valencia aan zijn tweede Grand Prix weekend als coureur in de MotoGP klasse. De Nederlander komt opnieuw in actie als invaller voor de geblesseerde Jonas Folger binnen het Monster Yamaha Tech 3 Team. Donderdagmiddag voorafgaand aan het weekend in Valencia spraken we met de Rotterdammer.

Michael het zijn een aantal drukke weken geweest, Jerez WorldSBK, Sepang MotoGP vervolgens naar Qatar voor het finale weekend van het WorldSBK seizoen en nu alweer in Valencia. Hoe voel je je nu?“Het is best een hectische periode geweest, maar ik voel me goed. Ik moet daarbij zeggen dat we wel veel geluk hebben gehad met de vlucht- en tijdschema’s. Zo ben ik na Jerez eerst teruggevlogen naar Nederland, vervolgens had ik een nachtvlucht naar Sepang waar ik eigenlijk de hele vlucht heb kunnen slapen. Vervolgens was het niet een hele lange vlucht naar Qatar waar we vervolgens in de avonduren reden en ik overdag best wel veel het kunnen rusten. Nu zijn we in Valencia en moet zeggen dat ik me eigenlijk best wel fit voel.”

Er werd je Aragon, toen de eerste invalbeurt niet doorging, door Yamaha een MotoGP test toegezegd na afloop van het seizoen in Sepang. Nu is de situatie inmiddels natuurlijk veranderd en ben je inmiddels al twee keer opgeroepen als vervanger, gaat de MotoGP test later dit jaar nog wel door?

“Ik heb nog geen signalen ontvangen dat deze niet door zal gaan, dus ik ga er nog steeds vanuit. Meer kan ik er nu nog niet over zeggen.”

Waar zou je voorkeur naar uit zijn gegaan zijn als je had mogen kiezen. Een tweedaagse test of toch als invaller optreden tijdens een Grand Prix weekend?

“Ha, ha…mijn voorkeur zou zijn, eerst een paar dagen testen en dan een invalbeurt.”

Nu we het toch over het testen hebben, ga je aanstaande dinsdag en woensdag hier in Valencia ook testen met de Monster Yamaha Tech 3 machine?

“Nee helaas, ik vlieg zondagavond na de race terug naar Nederland. Het is eigenlijk meer een Yamaha dingetje dat ik hier niet ga testen. Yamaha heeft namelijk heel veel nieuwe dingen om hier in Valencia te testen. Hierbij hebben ze mijn crew nodig om alles te prepareren en zal Johann (Zarco) alleen het testwerk voor zijn rekening nemen. Mijn crew zal dan met name de vele aanpassingen moeten doen aan één van zijn machines.”

Even terug naar Sepang, hoe vaak heb je tijdens de race gedacht aan dat ene puntje wat er lange tijd in leek te zitten?

“Ja, daar heb ik tijdens de wedstrijd inderdaad heel vaak aan zitten denken. Ik had in het begin ook echt het gevoel dat het erin zat. Ik kon de groep voor me goed volgen en ik zag op een gegeven moment dat ik in de punten reed. Ik hoopte dat ik dat vol kon houden maar toen het droger werd zag ik de mannen achter me snel dichterbij kwamen en wist ik dat het er niet inzat.”

Is het te makkelijk om te zeggen dat je, nu je een Grand Prix hebt gereden, hier hoger kunt eindigen en een puntje of misschien een paar punten er kunnen zitten?

“Nee, dat is lastig. Alle andere jongens hebben hier al vaker gereden en hebben zoveel meer ervaring. Je loopt gewoon zoveel achter op de andere mannen dat het ook hier heel lastig zal worden. Je moet gewoon zoveel afstellen aan een MotoGP fiets, dat kost veel tijd en het probleem is dat als je weer een stapje maakt en harder rond gaat dat er dan weer andere problemen de kop opsteken. Maar dit weerhoudt me er echter niet van om komend weekend hier opnieuw weer mijn stinkende best te doen.”

Michael, één puntje voor een Nederlandse coureur in de MotoGP klasse, dat zou toch fantastisch zijn?

“Haha, dat zou wel heel erg mooi zijn, aan mij zal het niet liggen. Ik ga er in ieder geval alles aan doen.”

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag