BMW Motorrad EWC Team pakt pole position voor Bol d’Or 24-uurs race

1512
Ilya Mikhalchik op de BMW M 1000 RR van het BMW Motorrad World Endurance Team | © FIM EWC

BMW Motorrad World Endurance Team start de beslissende ronde van het FIM Endurance World Championship vanaf pole position – de eerste keer in het EWC en een verdere opsteker voor de titelkansen voor de Duitse fabrikant waarvan het team onder leiding van de Belg Werner Daemen staat.

Het Belgische team is één van de vijf teams die volop in de strijd is om het felbegeerde FIM EWC kampioenschap te winnen tijdens de 24-uurs Bol d’Or-race dit weekend. De prestatie op Circuit Paul Ricard betekent dat er nu drie verschillende polesitters zijn geweest in het EWC-seizoen van 2022.

De resultaten zijn gebaseerd op de gemiddelde tijd van de snelste twee rijders van een team uit de eerste kwalificatie van donderdag en de tweede kwalificatie van vrijdag. De beste ronden van Markus Reiterberger en Ilya Mikhalchik op hun met Dunlop uitgeruste BMW M1000RR bleken doorslaggevend in Zuid-Frankrijk.

Na de eerste kwalificatie met een beste tijd en een nieuw EWC-kwalificatieronderecord van 1’52.267 – waarmee hij de 1’52.374 seconden van Xavier Siméon uit 2021 versloeg – ging de Duitse rijder Reiterberger nog sneller in de tweede kwalificatie die plaatsvond onder iets koelere omstandigheden dan donderdag met een snelle 1’51.693. Het was echter Mikhalchik uit Oekraïne die met een sensationele tijd van 1’51.641 de snelste EWC-rijder op Circuit Paul Ricard werd. De gegevens van BMW Motorrad World Endurance bevestigden dat Mikhalchik een topsnelheid van 342 km/u haalde op het beroemde Mistral Straight.

YART – Yamaha Official Team EWC werd tweede in de gecombineerde tijden voor Yoshimura SERT Motul, dat na drie ronden bovenaan staat in het EWC-teamsklassement voor F.C.C. TSR Honda France.

In de door Dunlop ondersteunde Superstock-categorie pakte het Wójcik Racing Team voor de tweede opeenvolgende ronde van de FIM Endurance World Cup de pole. In juni had het Poolse team dat ook al gepresteerd tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps. Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore werd tweede en National Motos Honda derde.

Illya Mikhalchik (BMW Motorrad World Endurance Team): “Allereerst zijn we erg blij met deze pole position, het is best lang wachten geweest om dit te behalen en eindelijk is het gelukt door het werk van het hele team en alle rijders. Er waren nogal wat problemen met het verkeer maar ik had een vrij normale strategie om te wachten tot iedereen weg was en ik kwam uit op een bijna lege baan. In het begin had ik een goede slipstream, maar toen besloot ik de slipstream niet te gebruiken en gewoon mee te rijden. Misschien verloor ik een paar tienden op het rechte stuk maar daarna won ik wat tijd in de derde en vierde sector. Ik reed een paar echt goede ronden en toen eindigden we in de hoogste positie.”

De Bol d’Or op het Circuit Paul Ricard gaat zaterdagmiddag om 15:00 uur van start en eindigt zondagmiddag om 15:00 uur.

 Handige links FIM EWC Bol d’Or 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter