British Motostar & NEC Moto3 GP: Booth-Amos pakt winst en titel, Soppe pakt de dubbel

134
Soppe
Walid Soppe voor Jake Archer |foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Tom Booth-Amos heeft de gecombineerde tweede wedstrijd van de British Motostar en NEC Moto3 GP klassen op het TT Circuit Assen op zijn naam geschreven. De Brit stelde daarmee de titel in de British Motostar klasse veilig. Walid Soppe zegevierde in de NEC Moto3 GP klasse en zag zijn teamgenoot Tim Georgi kampioen worden.

Walid Soppe maakte een goede start mee, waarna hij zich in de strijd om de leiding mengde met Tom Booth-Amos en Jake Archer. De coureur uit Coevorden slaagde erin om kort de eerste plaats over te nemen, maar werd vervolgens direct gepasseerd door Booth-Amos, die vanaf de derde plaats naar voren kwam.Voor Ernst Dubbink was de race al na één ronde voorbij. De Nederlander werd in de eerste bocht van de race buiten de baan gedrukt en kwam aan het einde van de ronde binnen met mechanische problemen. Daarmee zag hij zijn kans op de titel in de NEC Moto3 GP klasse aan zijn neus voorbij gaan. Ook Kevin Orgis haalde de finish niet na een crash in de derde ronde van de wedstrijd.

De Brit Booth-Amos reed vervolgens weg bij zijn achtervolgers en werd niet meer bijgehaald. Hij won zo de race en met 62 punten voorsprong stelde hij de titel in de British Motostar GP klasse veilig. De strijd voor de tweede plaats was een stuk spannender. Archer was voorbij gekomen aan Soppe, maar de Nederlander bleef aan het achterwiel van de Brit geplakt. Daarmee pakten de twee een riante voorsprong op Tim Georgi, die ondanks een goede start de aansluiting miste.

Soppe bleef de druk bij Archer opvoeren en plaatste in de laatste bocht van de wedstrijd een aanval op de Brit. In de GT bocht kwam de Freudenberg Racing rijder kort naar de tweede plaats, maar door de betere drive van Archer moest hij genoegen nemen met de derde plaats in de wedstrijd. Dat was genoeg om in de NEC Moto3 klasse de winst te pakken.

Op de vierde plaats kwam Georgi over de meet en stelde daarmee de tweede plaats in zijn klasse veilig. Dat was genoeg voor de Duitser om de titel op te eisen. Hij hield Soppe met twintig punten achter zich.

Achter de rug van Georgi werd een hard duel uitgevochten voor de nog te verdelen podiumplaatsen. Een groep van tien coureurs kwam als één lint op de laatste bocht aangestormd. Hierin was Ryan van de Lagemaat als Nederlander vertegenwoordigd. Met een perfecte slipstream richting de Ramshoek plaatste de Nederlander zich in de ideale positie voor de laatste bocht. Hij remde twee coureurs uit en kwam achter Maximilian Kofler het recht stuk op. Kofler bleef de KTM-coureur voor en pakte daarmee de derde podiumplaats in de NEC Moto3. Van de Lagemaat eindigde daardoor als zesde, wat voor hem een podiumplaats in de British Motostar opleverde.

Van de Lagemaat hield Sasha de Vits één plaats achter zich, waarmee de Belg vierde werd in de NEC. Jorel Boerboom kon lang mee met de grote groep die streed voor de podiumplaatsen, maar in de slotfase zakte de Nederlander door het veld en eindigde uiteindelijk als twaalfde. Daarmee hield hij Mike Brouwers één plaats achter zich. Ruben Bijman sloot de NEC Moto3 wedstrijd af als vijfde.

 

Handige links British Superbikes Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag