Broc Parkes hangt zijn racehelm per direct aan de wilgen

319
broc-parkes
Broc Parkes | foto© Yamaha Racing

Broc Parkes stopt per direct als actief wegracecoureur. De 39-jarige Australiër maakte het nieuws vrijdagochtend 19 februari bekend middels een door hem zelf gepubliceerde open brief. Als belangrijkste reden noemt Parkes in zijn schrijven dat hij meer tijd wil besteden aan en doorbrengen met zijn gezin.

Maar liefst 23 jaar was Broc Parkes actief als wegracecoureur en kwam hij gedurende deze lange periode uit als coureur in de MotoGP, WorldSSP en WorldSBK klasse, het FIM EWC en verschillende nationale wegrace kampioenschappen. Maar na 23 jaar houdt Parkes, die steevast met startnummer 23 aan de start verscheen, het plotseling en vrij onverwachts voor gezien.Een paar weken geleden was er namelijk nog de aankondiging dat Parkes een contract had getekend met het Yamaha Racing Team Australia om samen het volledige ASBK-seizoen 2021 aan de start te verschijnen.

Ondanks dat Parkes per direct zijn helm aan de wilgen zal hangen blijft hij wel actief binnen de sport, hij zal namelijk binnen YRT een functie als testcoureur en rijderscoach gaan vervullen.

Onderstaand de open brief welke Broc Parkes vrijdagochtend publiceerde:

Het is met grote spijt en oprechte verontschuldigingen dat ik deze brief schrijf. Na rijp beraad en veel wikken en wegen, ben ik tot de beslissing gekomen dat ik me dit jaar niet meer kan engageren om te rijden/racen en me zal terugtrekken uit mijn raceverbintenissen met YRT.

Ik ben permanent naar Australië teruggekeerd om meer tijd door te brengen en om een ‘normaal’ leven te beginnen samen met mijn kinderen. Ze hebben hun hele leven in dienst gesteld van mijn raceverplichtingen, maar ik voel dat het nu het juiste moment is om de prioriteit te geven aan mijn gezin en deel uit te maken van hun dagelijkse leven. De recente afwezigheid tijdens de testperiode heeft me opnieuw laten zien dat ik niet langer voor mijn kinderen en mijn races kan zorgen, en dat ik ze niet langer de tijd, toewijding en inzet kan geven die ze allemaal verdienen. Het is tijd voor mij om hun wensen en behoeften op de eerste plaats te zetten en mijn toewijding als hun vader te honoreren.

Toewijding, leeftijd en financiën hebben me misschien ingehaald. Door de vele problemen die iedereen tijdens Covid-19 heeft gehad en nog ondervind, zijn de persoonlijke sponsors die ik had gehoopt aan te trekken, niet meer haalbaar. Als je dat combineert met mijn wens en behoefte om tijd door te brengen met mijn gezin en thuis, dan is dit het juiste moment om een stapje terug te doen uit het racen.

Ik ben zeer dankbaar voor het vertrouwen dat Yamaha in mij had en de jaren dat ik niet alleen met YRT, maar met Yamaha op wereldniveau heb samengewerkt. Yamaha heeft in mijn kunnen geïnvesteerd en mijn kennis vergroot en is mij de allerbeste mogelijkheden blijven bieden, waardoor ik overal ter wereld op het hoogste niveau heb kunnen racen.

Dit mag dan mijn pensionering uit de racerij zijn, maar ik stap niet weg van de sport waar ik zo van hield en die mij zoveel heeft gegeven. Ik zal met Yamaha Australia en YRT/YRD blijven werken als test- en mentor tijdens het seizoen 2021. Met 23 jaar ervaring in de wegrace ben ik enthousiast om zoveel mogelijk door te geven en ik zal dit jaar op geselecteerde evenementen en testdagen aanwezig zijn om niet alleen met de YRT-rijders en -motoren te werken, maar ook met elke Yamaha-rijder in de ASBK-paddock – van OJC tot Superbikes.

Ik begrijp dat dit een laat stadium is om deze beslissing te nemen nu het ASBK-seizoen nadert, maar het kwam letterlijk pas de laatste dagen bij me op toen ik over mijn toekomst na begon te denken.

Ik wil iedereen bedanken die me tijdens mijn carrière heeft gesteund en ik kijk ernaar uit om iedereen op het circuit en in mijn nieuwe functie weer te ontmoeten.

Ik wens jullie veel succes in 2021 en bedankt voor alles!

Proost,
Broc.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App