BSB: Josh Brookes wint eerste British Superbike in Assen

52

#AssenBSB – Joshua Brookes heeft zondagmiddag op het TT Circuit Assen de eerste van de twee te verrijden British Superbike wedstrijden op zijn naam geschreven. De Yamaha coureur kwam na achttien ronden als eerste over de finish voor James Ellison en Michael Laverty.

Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Joshua Brookes die meteen de leiding nam voor James Ellison, John Hopkins en Shane Byrne. Na een klein foutje wist Byrne Hopkins meteen te passeren.<br /> <br /> Na een tweetal ronden was het nog steeds Brookes aan de leiding gevolgd door Ellison, Byrne en Hopkins terwijl Michael Laverty en Christian Iddon op enige afstand van het viertal de vijfde en zesde plaats innamen.<br /> <br /> Brookes en Ellison wisten de daarop volgende ronden enige afstand te nemen van de nog steeds op de derde plaats rijdende Byrne terwijl Hopkins af moest haken en na vijf ronden tegen een achterstand aankeek van ruim twee seconden ten opzichte van leider Brookes.<br /> <br /> Brookes wist vervolgens als enige coureur rondetijden van in de 1&rsquo;36 te laten noteren en de leider in de tussenstand van het kampioenschap wist dan ook in de volgende ronden afstand te nemen van de nog steeds op de tweede plaats rijdende Ellison. Byrne bleef volgen op de derde plaats voor Hopkins en het duo Laverty en Iddon die op ruim zeven seconden als vijfde en zesde doorkwamen.<br /> <br /> Halverwege de race was het nog steeds Brookes aan de leiding gevolg door Ellison, Byrne, Hopkins en Laverty. In de tiende ronde was het Byrne die bij het aanremmen van de Geert Timmerbocht zijn rempunt miste, zijn Kawasaki gelukkig nog net onder controle kon houden maar wel Hopkins langszij zag komen. Ook Laverty wist door de fout van Byrne aan het achterwiel te komen de Kawasaki coureur. Een ronde later sloeg Byrne meteen terug door ten koste van Hopkins terug te komen naar de derde plaats.&nbsp;<br /> <div><br /> </div>

Vervolgens werd de groep die streed voor de derde plaats in de race door de schermutselingen van Hopkins en Byrne uitgebreid van drie naar maar liefst vijf rijders nadat Richard Cooper en Iddon de aansluiting wisten te vinden. Hierna ontstonden er in deze groep prachtige gevechten waarbij af en toe contact niet werd geschuwd&hellip;&hellip;..typisch British racing style.<br /> <br /> Brookes reed vervolgens een eenzame wedstrijd door zijn leidende positie op Ellison ronde na ronde te consolideren of zelfs iets uit te breiden maar de strijd voor de derde plaats bleef echter een spannende aangelegenheid met af en toe de meest spectaculaire positiewisselingen.<br /> <br /> Brookes kwam na achttien ronden als winnaar over de finish op ruim vijf seconden gevolgd op de tweede plaats door Ellison.<br /> <br /> De groep die streed voor de derde plaats werd in de slotfase uitgedund tot drie rijders nadat Cooper en Iddon het tempo niet meer konden volgen en Laverty, Byrne en Hopkins moesten laten gaan. Terwijl Hopkins in de laatste ronde zijn kansen op de derde plaats in rook op ziet gaan nadat hij twee bochten voor de finish even naast de baan komt trok Laverty aan het langste eind door Byrne op de finish een fractie voor te blijven.<br /> <br /> Hopkins werd ondanks zijn foutje in de laatste ronde nog vijfde voor Cooper, Iddon, Tom Bridewell en Peter Hickman.<br /> <br /> Danny Buchman sloot de eerste wedstrijd van de dag op Nederlandse bodem af als tiende. <p><br /> </p> <p><br /> </p> <p><strong>Handige links British Superbikes Assen:</strong></p> <p> </p> <ul> <li><a href="http://bit.ly/1FJjpYP" target="_blank">Volledig uitslagen en tijdschema </a></li> <li><a href="http://bit.ly/1OeLFKI" target="_blank">Waar te volgen op TV</a></li> <li><a href="http://bit.ly/1KsRfGT" target="_blank">Fotoverslag</a></li> </ul> <p><br /> </p> <p> </p> <p><br /> </p> <p> </p> <p><br /> </p> <p> </p> <p> </p> <p> </p> <div><br /> </div> <p><br /> </p> <p> </p> <div><br /> </div> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_google_plusone" g:plusone:size="medium"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" title="Meld je hier aan"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <p> <!–nieuwsbrief link einde –></p>