In zeer natte omstandigheden werden op vrijdagochtend de eerste vrije trainingen verreden op de Twin Ring Motegi in Japan. In de Moto3 klasse wist Nicolo Bulega een groot aantal ronden te rijden met daarbij de snelste tijd. In de MotoGP klasse was het Marc Márquez die op dominante wijze de snelste tijd noteerde. In de Moto2 klasse was het Alex Márquez die de snelste tijd op de klokken wist te zetten. 

Moto3
De jonge coureurs in de Moto3 klasse mochten om 9:00 uur lokale tijd als eerste het natte asfalt verkennen. In de openingsfase waren het SKY VR46 Team rijders Andrea Migno en Nicolo Bulega die al gauw vertrouwen hadden gevonden en snelle ronden wisten te rijden. Ook Bo Bendsneyder ging goed van start en kon zich met beide Italianen meten. De coureur die op een nat Misano het hele veld naar huis reed, Romano Fenati, meldde zich ook bij de voorste gelederen.

De leider in het kampioenschap, Joan Mir, kende een wat minder opvallende start in de top 15. De Spanjaard zal ongeacht zijn kwalificatiepositie zes plaatsen verder naar achteren moeten starten als gevolg van een penalty die hij opliep na de race op Aragón, waarbij race directie vond dat hij in de laatste ronde gevaarlijk reed.

Uiteindelijk was het Bulega die de snelste tijd op de klokken zette voor landgenoten Migno en Fenati. Canet noteerde de vierde tijd voor Pagliani, Di Giannantonio, Norrodin, Antonelli, Suzuki en Bendsneyder in de top tien.

De enige valpartij kwam op naam te staan van Nakarin Atiratphuvapat.

MotoGP
Het waren de Spanjaarden Maverick Viñales, Aleix Espargaró, Hector Barberá en Marc Márquez die in de beginfase het tempo aangaven. De regen viel nog altijd gestaag en er lag een flinke laag water op het Japanse asfalt.

Waar we de afgelopen seizoenen geen enkele Japanner in de MotoGP klasse hebben gezien was dat dit weekend compleet anders. Aangezien Jack Miller zijn scheenbeen brak werd Honda test-rijder Hiroshi Aoyama aangewezen als vervanger. Toen het gisteren duidelijk werd dat Jonas Folger niet fit was kreeg Yamaha test-rijder Kohta Nozane de kans om zijn Grand Prix debuut te maken op de YZR-M1. Daarnaast was het al langer bekend dat Yamaha test-rijder Katsuyuki Nakasuga een wild-card kreeg.

In de slotfase was er nog een opmerkelijk incident waarbij Cal Crutchlow en Jorge Lorenzo betrokken waren. De Brit remde zijn Honda in bocht 9 onderuit waardoor de machine over het natte asfalt gleed en daarmee Jorge Lorenzo van zijn Ducati torpedeerde. De twee leken het niet eens en met veel handgebaren werd er in de grindbak gediscussieerd. Beide courers bleven verder ongedeerd.

Op de tijdlijsten was het uiteindelijk leider in het kampioenschap Márquez die met bijna een seconde verschil bovenaan stond. Landgenoot Aleix Espargaró eindigde knap als tweede voor Redding, Lorenzo en Dovizioso. Verder bestond de top tien uit Zarco, Crutchlow, Rins, Viñales, en Smith. Rossi kon weinig indruk maken op de negentiende plaats. Ook Pedrosa had nog weinig vertrouwen en noteerde de twintigste tijd.

Verdere valpartijen waren er voor Tito Rabat en Andrea Iannone. Danilo Petrucci en Alex Rins hadden te maken met technische problemen.

Moto2
In de eerste vrije training voor de Moto2 coureurs was het Alex Márquez die de snelste tijd op een kletsnatte baan noteerde. Ondanks dat de Spanjaard nog steeds kampt met een blessure had de Team Estrella Galiciaa 0,0 Marc VDS coureur vertrouwen in zijn Kalex. Tom Lüthi wist de tweede tijd te rijden voor Syahrin, Bagnaia en Morbidelli. Verder waren het Aegerter, Cortese, Manzi, Oliveira en Navarro bij de eerste tien.

Doordat er inmiddels op verschillende plaatsen behoorlijk waterplassen waren ontstaan hadden de coureurs zichtbaar last van aquaplaining en ontsnapte een enkeling aan een high-sider.

Valpartijen waren er voor Augusto Fernandez, Hafizh Syahrin en Andrea Locatelli, ze bleven ongedeerd.

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag