Canet wint spectaculaire Moto3 race in Brno na tactisch gereden slotronde

300
aron-canet
Aron Canet (l) en teameigenaar Max Biaggi - Brno | foto© Nico Schneider

Aron Canet heeft zondagochtend de Moto3 race gewonnen op het Automotodrom Brno in Tsjechië. In een spannende race met een grote kopgroep wist de Spanjaard in de laatste ronde op het juiste moment toe te slaan en als winnaar over de streep te komen voor Lorenzo Dalla Porta en Tony Arbolino.

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit voor de achttien ronden durende Moto3 race op het Automotodrom Brno. De omstandigheden waren zeer gunstig op het Tsjechische circuit met een fel schijnende zon en een aangename buitentemperatuur van zo’n 20°C. De enige afwezige coureur was Gabriel Rodrigo nadat hij een bekken- en schouderblessure opliep als gevolg van een crash op vrijdagmiddag.Al vóór de start van de race ging het mis voor Niccolò Antonelli. De Italiaan liet zijn Honda afslaan waardoor hij uiteindelijk zijn derde startplaats verloren zag gaan en vanuit pit lane moest beginnen aan de race.

Ronde 1
Polesitter Tony Arbolino maakte een zeer goede start en ging als leider de eerste bocht in voor Raúl Fernández en Tatsuki Suzuki. Op de startgrid ging het volledig mis voor John McPhee aangezien hij zijn machine af liet slaan. Dit zorgde ervoor dat hij op zeer lage snelheid op het rechte stuk reed en de Japanse wild-card Yuki Kunii hem niet meer kon ontwijken. Op wonderbaarlijk wijze kon McPhee zijn weg vervolgen maar Kunii kwam hard ten val en raakte kortstondig buiten bewustzijn. De Schot moest noodgedwongen de pitbox opzoeken doordat zijn machine teveel schade had opgelopen. Later zou hij ook een bezoekje moeten brengen aan het medical centre aangezien hij veel moeite had met lopen.

Voor thuisrijder Filip Salac sloeg het noodlot ook al zeer vroeg toe, de Tsjech ging onderuit in bocht 1. Wel kon hij zijn weg vervolgen maar een goed resultaat zat er niet meer in.

Ronde 2
Fernández had de koppositie overgenomen maar de Spanjaard had een grote groep achter zich rijden, bestaande uit Arbolino, Romano Fenati, Alonso López, Aron Canet, Makar Yurchenko, Can Öncü, Andrea Migno, Jaume Masia en Ai Ogura.

Maar liefst drie coureurs vonden in deze tweede ronde hun Waterloo. Celestino Vietti ging de fout in bij het ingaan van bocht 9, Tom Booth-amos crashte ter hoogte van bocht 10 (Kevin Schwantz corner) en Tatsuki Suzuki kwam door middel van een flinke high-sider ten val ter hoogte van bocht 13. Alle drie coureurs bleven ongedeerd maar hun race kwam hiermee ten einde.

Ronde 3
Fenati nam de leiding over voor VNE Snipers Team teamgenoot Arbolino en López. De eerste veertien coureurs waren slechts enkele tienden van elkaar verwijderd waardoor het wederom een spannende en spectaculaire Moto3 race was.

Ronde 4
Einde race voor Riccardo Rossi. De Italiaan crasht in bocht 10 (Kevin Schwantz corner).

Ronde 5
VNE Snipers Team coureurs Fenati en Arbolino bleven elkaar aanvallen en namen om beurten de leiding over. Ook kwam er een einde aan de race voor Albert Arenas, de Ángel Nieto Team coureur crashte ter hoogte van bocht 7.

Ronde 8
Fenati reed nog altijd aan de leiding en door middel van wijde lijnen door de chicanes probeert de Italiaan met hoge bochtensnelheid veel momentum te behouden en een aanval van zijn concurrentie te voorkomen. Arbolino leek in deze fase van de race geen problemen te hebben met het volgen van zijn teamgenoot terwijl daarachter de druk werd opgevoerd door onder andere Masia en López.

Ronde 9
Voor het eerst in de wedstrijd nam leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta de koppositie over voor zijn twee Italiaanse concurrenten. Ook Canet begon zich vooraan de kopgroep te laten zien om mee te strijden voor de winst.

Ronde 11
Canet aan kop voor Dalla Porta en Arbolino. Blijkbaar is het tempo van de leiders niet bijzonder hoog aangezien steeds meer coureurs zich aansluiten bij de kopgroep. De eerste zeventien coureurs waren slechts enkele tienden van elkaar verwijderd.

Ronde 13
Een zeer indrukwekkende prestatie van Niccolò Antonelli. Nadat de Italiaanse Sic58 Squadra Corse coureur vanuit pit lane moest starten had hij zich nu opgewerkt naar de vijfde positie en deed hij volledig mee voor de overwinning.

Ronde 14
Einde race voor Kaito Toba. De Japanner gaat door middel van een flinke high-sider hard onderuit en is zichtbaar aangeslagen.

Ook Estrella Galícia 0,0 coureurs Alonso López en Sergio García komen ten val. Het leek erop dat García de aanstichter was aangezien López zijn teamgenoot een flinke duw gaf en niet tevreden was met de gang van zaken.

Ronde 15
Dalla Porta reed nog steeds aan de leiding voor Arbolino terwijl Antonelli was opgeklommen naar de derde plaats. KTM coureurs Masia, Canet en Binder streden daarachter voor de vierde plaats terwijl de kopgroep nog steeds uit zo’n 11 coureurs bestond.

Ronde 17
Dalla Porta reed nog altijd aan kop maar Antonelli begon aan te vallen. De Italiaan had er twee pogingen voor nodig maar ter hoogte van bocht 9 had de Sic58 Squadra Corse coureur de tweede plaats overgenomen en ging hij op jacht naar Dalla Porta.

Ook einde race voor Kazuki Masaki, de Japanner crashte bij het ingaan van bocht 7.

Ronde 18
Dalla Porta begon de laatste ronde als leider maar Arbolino, Antonelli, Canet en Masia reden zeer dicht achter de Leopard Racing coureur. Bij het ingaan van bocht 3 wist Arbolino dankzij de slipstream voorbij te gaan aan zijn landgenoot en nam hij de koppositie over met Canet daar kort achter.

Ter hoogte van bocht 9 zette Canet een agressieve inhaalactie in en nam hij de leiding over. De Max Racing Team coureur reed vervolgens een zeer sterke derde en vierde sector waardoor hij een aanval van de concurrentie wist te voorkomen. De Spanjaard hield de leiding vast en kwam uiteindelijk als winnaar over de streep.

Dalla Porta behaalde een solide resultaat door als tweede te finishen met polesitter Arbolino daarachter op de derde plaats. Masia behaalde de vierde plaats voor de zeer indrukwekkende Antonelli op de vijfde plaats. Verder eindigden Ogura, Migno, Fenati, Kornfeil en Binder in de top tien.

In het kampioenschap neemt Canet de leiding weer over met 148, kort daarachter heeft Dalla Porta er tot dusver 145 gescoord. Antonelli staat derde met 98 punten, Arbolino heeft er tot dusver 93.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App