Carlo Pernat: “We gaan Iannone terugzien als coureur in een WK”

5194
andrea-iannone
Andrea Iannone | foto© Facebook AI29

Carlo Pernat is er stellig van overtuigd dat we Andrea Iannone terug gaan zien als coureur in een wereldkampioenschap. De Italiaan is per 23 december 2023, na een vierjarig schorsing vanwege dopinggebruik, weer gerechtigd om deel te nemen aan trainingen en wedstrijden.

Tijdens de Grand Prix van Maleisië in oktober 2019 liep Andrea Iannone tegen de lamp. De Italiaan werd na een dopingtest positief bevonden. Er werd Drostanolone, een anabole androgene steroïde, aangetroffen. De CAS (Court of Arbitration for Sports) bestrafte het vergrijpt door Iannone een schorsing van anderhalf jaar op te leggen. Zou hij deze straf geaccepteerd hebben dan was hij in juni 2021 weer gerechtigd om deel te nemen aan trainingen en races. Maar het liep allemaal anders.Iannone besloot namelijk in hoger beroep en trachtte de beslissing van het CAS aan te vechten bij de WADA (World Anti-doping Agency). Zonder succes, sterker nog, Iannone kreeg een flinke dreun te verwerken toen de uitslag van het hoger beroep bekend werd.

De destijds voor Aprilia Racing uitkomende MotoGP coureur verloor het hoger beroep en de WADA (World Anti-doping Agency) legde hem een schorsing van vier jaar is op, dus twee en half jaar langer dan zijn oorspronkelijke straf. De ingangsdatum van de schorsing was tijdens de eerste rechtszaak bepaald op 17 december 2019 waardoor hij dus tot 17 december 2023 niet gerechtigd om deel te nemen aan enige activiteit welke onder auspiciën van de FIM vallen.

Inmiddels is het 2023 en zagen we de flamboyante Italiaan de afgelopen tijd regelmatig deelnemen aan een aantal populaire Italiaanse tv-programma’s, waaronder de Italiaanse versie van Dancing with the Stars. Maar Iannone heeft steevast gezegd dat hij ondanks alle ellende zijn hart nog steeds bij de motorsport ligt en hij na zijn schorsing terug zal keren als coureur ondanks dat hij op dat moment de leeftijd heeft bereikt van 35 jaar.

Volgens Carlo Pernat houdt Iannone woord en zullen we hem na zijn schorsing terugzien als coureur op het circuit, en ook nog eens binnen een competitie op wereldniveau.

Carlo Pernat: “Iannone is een waanzinnig talent, vier jaar zijn niet genoeg om het talent te verliezen. Dat blijft altijd en volgens mij heeft hij, ook al zegt hij het zelf op dit moment nog niet, in gedachten om terug te komen. In de huidige MotoGP waarin marketing de boventoon voert, zou ik als marketingman een risico nemen met Iannone. Misschien is er één team die het aandurft met hem. Zal hij winnen? Zal hij snel zijn? Ik weet het niet, maar het zou toch een coup zijn vanuit media oogpunt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we hem terug zullen zien in een wereldkampioenschap. Misschien zal het niet in de MotoGP zijn, misschien in het World SBK, maar iemand zal hem volgend jaar, wanneer hij klaar is met het uitzitten van zijn vierjarige schorsing, een zitje aanbieden. Daar ben ik van overtuigd.
Ook omdat Andrea altijd is blijven trainen, hij heeft zich nooit echt losgemaakt van de motorsport en, als we kijken, hij is geboren in 1989. In 2024 zal hij dus 35 jaar oud zijn. Vraag Valentino Rossi maar eens of je nog snel kan zijn op je 35e. The Doctor, misschien zijn we het vergeten, stond op het punt om een wereldkampioenschap te winnen op 36-jarige leeftijd.”